Gebelikte Besin (Gıda) Zehirlenmesi

Hamilelikte Besin Zehirlenmeleri

Tıbbi literatürde preklampsi olarak geçmekte olan gebelik zehirlenmeleri; kalıtımsal faktörler, kan damarlarında mevcut hasarlar ve bağışıklık sistemindeki sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Rahimdeki kan akışının yetersiz olması durumu da gebelikte besin zehirlenmesinin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Gebelikte 5.ay sonrasında ortaya çıkabilen bu durum, kalıcı rahatsızlıkların oluşmasına veya anne adayının, bebeğin yaşamını kaybetmesi gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Gebelikte Besin (Gıda) Zehirlenmesi

Tansiyonun ani bir şekilde yükselmesi, ödem oluşması gibi durumlar sonucunda ortaya çıkan bu durum oldukça tehlikedir. Bilinen zehirlenme ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Her 100 gebelikten 6’sında meydana gelebilen gebelikte besin zehirlenmesi görüldüğü takdirde annenin doğum yapması dışında herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Gebelikte besin zehirlenmesi durumu organları ve bebeğin gelişimini ciddi oranda etkilemektedir. Herhangi bir müdahale uygulanmadığı takdirde bebeğin ve annenin yaşantısının sonlanmasına dahi neden olabilmektedir. Meydana geldiği anda kişilerin vakit kaybetmeden tam donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Sağlık kuruluşunda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından acil bir şekilde müdahale gerçekleştirilmelidir.

Gebelik Zehirlenmesi Kimlerde Görülür?

Gebelik zehirlenmesi durumunun tüm anne adaylarında görülebilme ihtimali bulunmaktadır. Fakat bazı kadınlarda görülme ihtimali oldukça yüksek olmaktadır. Gebelik zehirlenmesinin sık bir şekilde görüldüğü durumlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Ailesinde gebelik zehirlenmesi görülmüş olanlar
  2. İkiz veya üçüz gebeliğe sahip olanlar
  3. İlk gebelikler
  4. Kronik böbrek rahatsızlığına sahip olanlar
  5. Beden kitle endeksi sonucunda obez kategorisine girenler
  6. Dört ve üzeri doğum gerçekleştirenler
  7. Kronik hipertansiyon hastaları
  8. Gebelik şekeri, gizli şeker sahibi olan anne adayları
  9. Otoimmün hastalığına sahip olanlar
  10. Bebekte su toplanması rahatsızlığı görülen kadınlar (hidropsfetalis)

Gebelikte besin zehirlenmesini önlemek amacıyla uygulanabilecek olan yöntemler arasında;

  1. Fiziksel aktivilerin kısıtlanması
  2. Düzenli egzersiz
  3. Az tuz tüketimi
  4. C ve E vitamini takviyesi
  5. Kalsiyum takviyesi
  6. Yatak istirahati
  7. Yaşam tarzı değişiklikleri
  8. Farmakolojik tedavi yer alabilmektedir. Bu yöntemlere başvurmadan önce kişilerin mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Risk grubunda olan kadınlara, uzman tarafından gerekli tetkikler yaptırılacak ve gebelik zehirlenmesini önlemek adına gerekli tedavi yöntemi izlenecektir.

Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Rahimde mevcut olan ince kıvrık arterlerin işlevi hamilelik süresince bebeği beslemektedir. Arterlerin daralması sonucunda ise bebeğin beslenmesi mümkün olmamakta ve gebelikte zehirlenme oraya çıkmaktadır. Gebelik zehirlenmesinde birçok belirti aynı anda ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler başlıca şu şekilde sıralanmaktadır.

  1. Ani kilo artışının görülmesi
  2. Gebelik esnasında hipertansiyonun ortaya çıkması
  3. İdrarda protein kaybı
  4. Yüzde ödem ve şişliklerin oluşması
  5. Gün içerisinde halsiz hissetme
  6. Bilinç bulanıklığı
  7. Bebekteki hareketlerin azalması
  8. Ani görme bozukluklarının ortaya çıkması
  9. Nadiren idrara çıkma
  10. Şiddetli karın ağrısı
  11. Unutkanlık
  12. Karaciğer bölgesinde ağrı hissetme
  13. Mide bulantısı ve kusma

Gebelik zehirlenmesi belirtilerinden bir veya birkaçına sahip olan kişilerin mutlaka bir uzman tarafından destek almaları gerekmektedir. Bu belirtilere sara nöbeti eklendiği takdirde kişilerde eklampsi rahatsızlığı ortaya çıkabilmektedir. Eklampsinin ortaya çıkması, beyinde ödemin oluştuğunu ve ödem kaynaklı olarak nöbetlerin meydana geldiğini göstermektedir. Gebelik zehirlenmesinin yol açtığı durumlar arasında;

  1. Beyin kanaması
  2. Bebekte gelişim geriliğinin ortaya çıkması
  3. Erken doğum
  4. Anne karnında bebeğin hayatını kaybetmesi
  5. Pıhtılaşma bozukluğu
  6. Kalp yetmezliği
  7. Akciğer ödemi
  8. Böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlar yer almaktadır.

Gebelik Zehirlenmesi Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Gebelikte besin zehirlenmesi meydana geldiği takdirde kişilerin vakit kaybetmeden uzman tarafından destek almaları gerekmektedir. Hafif gebelik zehirlenmesi görüldüğünde anne adayının ve bebeğin takibe alınması yeterli olabilmektedir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından gerçekleştirilen takip esnasında tansiyon düşürülür ve kan değerlerinde herhangi bir farklılık olup olmadığı tespit edilir. Bebeğin doğum gerçekleştiği takdirde yaşamına sorunsuz bir şekilde devam edebileceği düşünüldüğü anda ise uzman tarafından doğum gerçekleştirilir. Doğumun geciktirilmemesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde hafif gebelik zehirlenmesinde dahi belirtilerin ilerlemesi kaçınılmaz olacaktır. Bu durum ise tehlikeli sonuçlara yol açacaktır.

Hafif besin zehirlenmesi mevcut olan anne adaylarının, durumun ilerlememesi ve preeklampsi ile eklampsinin görülmemesi amacıyla magnezyum tedavisine başlatılması gerekebilmektedir. Doğum gerçekleştirildikten sonra ise annenin erişkin yoğun bakım ünitesinde takibi sürdürülür. Hafif besin zehirlenmesi durumunda tedavi ve önlem almak mümkünken, ağır besin zehirlenmelerinde ve eklampsi durumunda herhangi bir tedavi yönteminin uygulanması mümkün değildir. Preeklampsi ve eklampsi görüldüğü takdirde kişilerin vakit kaybetmeden uzman tarafından doğuma alınmaları gerekmektedir. Aksi takdirde anne adayının ve bebeğin yaşantılarını kaybetmeleri söz konusu olacaktır.

Preeklampsi ve eklampsi görüldüğü takdirde küçük kılcal damarlarda direnç artışı görülür. Bu damarların hasar görmesi sonucunda ise uteroplesantal yatakta sorunlar ortaya çıkar. Uteroplesantal, anne ile bebek arasında gerçekleşmekte olan kan ve besin alışverişinin gerçekleştiği bölge olarak tanımlanabilmektedir. Bu bölgede hasarların mevcut olması bebeğin yaşantısını sonlandırabilmektedir. Bebeğe gereken miktardan az oksijen ve besinin gitmesi, bebeğin yaşamsal faaliyetlerini tehlikeye sokabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.