Gebelikte Enfeksiyon Hastalıkları

Hamilelikte Enfeksiyon Riskleri Nelerdir?

İnfeksiyon olarak da geçmekte olan enfeksiyon hastalıkları, ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bakteri, virüs, parazit (mikroorganizmalar) enfeksiyon hastalıklarına neden olmaktadır. Gebelikte enfeksiyon hastalıkları ise bebeğin sağlığını ve gelişimini doğrudan etkileyebileceği için mutlaka dikkate alınmalıdır.

Gebelikte Enfeksiyon Hastalıkları

Gebelikte görülen enfeksiyon hastalıkları, bebeğin sağlığını etkileyen ve etkilemeyen olmak üzere iki şekilde ele alınabilmektedir. Gebelik döneminde ortaya çıkan enfeksiyon hastalıkları arasında başlıca; grip, ishal ve nezle rahatsızlıkları yer almaktadır. Bu rahatsızlıklar genellikle bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilemez. Rahatsızlıklardan bir kısmı kendiliğinden geçmekteyken bir kısmı ise antibiyotik tedavisi ile geçmektedir. Kızamıkçık ve CMV enfeksiyonları ise hamilelik döneminde görüldüğü takdirde bebeğin sağlığını ciddi oranda olumsuz yönde etkileyebilmektedir ve doğumsal anomalilere yol açabilmektedir.

Gebelikte Hangi Enfeksiyon Hastalıkları Görülür?

Hamilelikte sıklıkla ortaya çıkan enfeksiyon hastalıkları şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Grip:Gribal enfeksiyonların şiddetinde kişiden kişiye değişiklik görülebilmektedir. Genellikle hafif düzeyde seyreden grip, şiddetli bir şekilde meydana geldiği takdirde annenin hayatını kaybetmesine dahi yol açabilmektedir. Gribal enfeksiyona sahip olmamak için özellikle diyabet, kalp ve akciğer hastalarının dikkat etmeleri gerekmektedir. Kişilerin grip rahatsızlığına yakalanmamaları için kendilerini korumaları, kalabalık ortamlardan uzak durmaları ve grip enfeksiyonuna yakalanan kişiler ile temasta bulunmamaları gerekmektedir.
  2. Kızamıkçık: Hamilelik açısından tehlikeli olabilen kızamıkçık, yakın temas sonucunda bulaşmaktadır. Kişilerin kızamıkçık rahatsızlığından korunmak için özellikle yüksek ateş sahibi olan kişilerden uzak durmaları gerekmektedir. Kızamıkçık rahatsızlığı görüldüğü takdirde düşük gebeliğin ortaya çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle kişilerin mümkün olduğunca hastalığa yakalanmamak adına önlem almaları gerekmektedir.
  3. Kabakulak:Tükürük bezi enfeksiyonu olan kabakulak, üst solunum yolu ile vücuda giren rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Kabakulak rahatsızlığında sahip olunan virüs, bebeğe nadiren geçebilmektedir. Bebek üzerindeki etkisinde hastalığın derecesine göre değişikliklerin görülebilmesi olasıdır. Kabakulak rahatsızlığına yakalanmamak için kişilerin kalabalık ortamlarda bulunmamaları ve rahatsızlığa sahip olan kişiler ile temasta bulunmamaları gerekmektedir.
  4. Sarılık:Karaciğer iltihabı toplumda sarılık rahatsızlığı olarak bilinmektedir. Sarılık tipleri A, B, C, E ve G olmak üzere farklı türlerde ortaya çıkabilmektedir. A tipi sarılık, dışkı ve ağız yolu ile bulaşmaktadır ve doğumun ardından bebeğe koruyucu tedavinin uygulanması gerekmektedir. B tipi sarılık, cinsel yolla, kan ve enjeksiyon ile bulaşabilmektedir ve doğumun ardından bebeğe hepatit B aşısının uygulanması gerekmektedir. C tipi sarılık kan nakli ile bulaşmaktadır, bu tip sarılıkta herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. E tipi sarılık, anne ölümüne dahi yol açabilmektedir, bebeğe bulaşma ihtimali yoktur. G tipi sarılık ise, kan yolu ile bulaşmaktadır, oldukça nadir bir şekilde görüldüğü için bebeği etkileyip etkilemediğine dair kesin bilgiler bulunmamaktadır. Tüm sarılık tiplerinde bir uzman tarafından kişilerin bilgilendirilmeleri ve destek almaları gerektiği unutulmamalıdır.
  5. Çocuk Felci:Oldukça nadir bir şekilde görülen çocuk felcinde, gebeliğin düşük yapma ile sonlanması olasıdır. Annede görülen enfeksiyon sonucunda ortaya çıkan bu rahatsızlık her dört çocuktan birinin hayatını kaybetmesine yol açabilmektedir. Bununla birlikte çocuklarda büyüme geriliği görülmesi de olasıdır.
  6. Toksoplazma: Kişilerde en yaygın şekilde görülen enfeksiyonlardan biri olan toksoplazma, az pişmiş et ürünleri ile temiz olmayan sebze ve meyve tüketme sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hastalık meydana geldiğinde genellikle kişilerde herhangi bir belirti görülmez. Sıklıkla kendiliğinden iyileşen bu rahatsızlık bebeğe geçtiği takdirde birtakım ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorunlar arasında zeka geriliği, kafa ve beyin yapısının gerekenden küçük olması gibi durumlar yer almaktadır. Kişilerin rahatsızlığa yakalanmamak adına beslenme şekillerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
  7. Sitomegalovirüs (CMV): Kişiler yakın temas ve kan nakli sonucunda bulaşmakta olan bu virüse sahip oldukları takdirde virüs, yaşam boyunca vücutta kalmaya devam edecektir. Virüsün anne adayından bebeğe geçtiği durumda ise bebeklerin neredeyse tamamında konjenital anomali görülmemektedir.

Gebelikte Enfeksiyon Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Enfeksiyon hastalıklarının belirtilerinde kişiden kişiye ve hastalıktan hastalığa değişiklik görülebilmektedir. Bazı durumlarda kişilerde herhangi bir belirti görülmeden enfeksiyon hastalıklarının görülebildiği unutulmamalıdır. Bu nedenle kişiler, belirtilere sahip olmaya gerek duymadan mutlaka genel sağlık kontrolünü tam donanımlı bir sağlık kuruluşunda yaptırmalıdırlar. Gebelikte enfeksiyon belirtileri başlıca yüksek ateş, halsizlik ve gün içerisinde sık bir şekilde yorgun hissetme şeklinde sıralanabilmektedir.

Gebelikte Enfeksiyon Hastalıkları Nasıl Önlenir?

Enfeksiyon hastalıkları bazı durumlarda önlenebilmektedir. Kişilerin enfeksiyon hastalıklarına yakalanmamaları adına almaları gereken önlemler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Hijyen konusunda dikkatli olmak
  2. Sıklıkla el yıkamak
  3. Diğer kişilerin temas ettiği yiyecek, içecek ve eşyalara temas etmekten mümkün olduğunca kaçınmak
  4. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı önlem almak adına prezervatif ile korunmak
  5. Enfeksiyon hastalıklarının sıkça görüldüğü ülkelere seyahat etmekten kaçınmak
  6. Aşıları eksik olan kişiler ile temas etmekten kaçınmak
  7. Tüketilecek etin iyi pişmiş olmasına dikkat etmek
  8. Grip aşısı olmak

Enfeksiyon Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Enfeksiyon hastalıkları hamilelik döneminde oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Tedavi yöntemi belirleme aşamasında ilk olarak hastalığın etkenleri dikkate alınır. Bunun ardından hastalığın geçirildiği tarih, şiddeti ve bebek açısından herhangi bir olumsuz etkisi olup olmadığı gibi unsurlar göz önünde bulundurulur. Enfeksiyon hastalıkları görüldüğü takdirde, tüm bu faktörler dikkate alınarak alanında uzman doktor tarafından en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Bu tedavi yöntemleri arasında ağrı kesici, antibiyotik ve ateş düşürücü kullanımı gibi durumlar yer almaktadır. Kişilerin bir uzmana danışmadan bu ilaçları kendi inisiyatifleri ile kullanmaları kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Kişiler bilinçsiz bir şekilde ilaç kullandıkları takdirde hastalığın tedavi edilmemesiyle birlikte bebeğe zarar verebilmektedirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.