Gebelikte Miyom

Hamilelik ve Miyom (Myoma Uteri)

Oluşan 100 gebelikten 5 ile 10’unda kadınların rahminde miyom görüldüğü bilinmektedir. Hamilelik döneminde miyom görülen kadınların çoğunda, miyomların herhangi bir tehlikeye yol açmadığı bilinmektedir. Fakat miyom büyümesi durumu, hamilelik döneminde birtakım sorunlara yol açmaktadır.

Gebelikte Miyom

Hamilelik döneminde miyom büyümesi gerçekleştiği takdirde yaşanabilecek durumlar şunlardır;

  1. Düşük (Erken Gebelik Kaybı)
  2. Erken Doğum
  3. Plasenta Yerleşim Anomalileri
  4. EMR (Erken Membran Rüptürü)
  5. Ablasyo Plasenta (Plasenta Dekolmanı)
  6. Retansiyon

Miyom büyümesi gebeliğin ilk 2, 2.5 ayında görülebilmektedir. Miyomların yaklaşık %30’unda hamilelik dönemi süresince büyüme meydana geldiği bilinmektedir. Miyom durumu görülen kadınların büyük çoğunluğunda hamilelik sırasında büyüme görülmez.

Hamileliğin ilk üç ayını belirten birinci trimester dönemi genel olarak miyom büyümesi görülebilmektedir. Fakat bunun yanı sıra ikinci ve üçüncü trimester dönemlerinde de nadiren miyom büyümesi görülebilmektedir. Gebelik döneminde myom görülen kadınlarda vasküler yetmezlik meydana gelebilir ve bu nedenle dejeneratif değişiklikler görülebilir. Sık ağrı görülmesi durumunda ise erken doğumun başlama ihtimali söz konusudur. Tokolitikler sancı görüldüğü takdirde hastaya doktor kararı ile yatak istirahati veya ağrı kesici ilaç tedavisi başlatılabilmektedir.

Leimyomların doğum esnasında sebep olabileceği durumlar şu şekilde sıralabilmektedir;

  1. Uter tembelliği
  2. Fetüs pozisyon bozukluğu
  3. Doğum kanalının obstrükte olması

Doğum sonrasında;

  1. Etkin uterus kontraksiyonlarını bozulması
  2. Kanamalar

Büyük servikal ya da istmik myom görülmesi durumunda oluşabilecek riskleri önlemek için anne adaylarına normal doğum önerilmemektedir.  Myomun yerinin ve boyutunun uygun olması durumunda sezaryen esnasında myom alınabilmektedir. Bazı anne adaylarında myomların aşırı kanlanmaya sebebiyet verebileceği durumu tespit edilirse, myom alma yöntemi olan myomektomi hastaya uygulanmaz.

Gebelikte Miyoma Bağlı Hangi Riskler Ortaya Çıkmaktadır?

Gebeliklerin çok az bir kısmında myom görülmekle birlikte, görülen bu myomlar genel olarak gebelik süresince herhangi bir problem yaşanmasına sebep olmaz. Myom sebebiyle nadiren görülen riskler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Erken (prematüre) doğum
  2. Düşük (erken gebelik kaybı)
  3. Doğumda prezentasyon bozukluğu
  4. Plasenta previa (Plesantanın rahim ağzını kapatması)
  5. Dekolman plasenta (plasenta arkasında bulunan myomlar)
  6. Uterin atoni riski

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.