Hamileliğin 12. Haftası

İlk 3 aylık dönemi bitirdik ve artık bebeğimizin varlığı görsel bir şekilde karşımızda!

Bu hafta ortalama 9 aylık bir sürecin ilk 3 ayılık periyodunun bittiğinin habercisi. Artık ultrason görüntülerde geçen haftalarda gördüğümüz bebeğiniz karnınızın şişmesiyle daha belirgin bir nitelik taşıyor. Vücudunuz bu haftada bebeğin gelişimi için harcayacağı hormonlar yüzünden sürekli farklı besinler isteyecektir. Bu haftada spor ve cinsel yaşama ilk haftalarda olduğu gibi devam edebilirsiniz. Cildiniz bu haftadan itibaren biraz yağlanmaya başlayacak, doktor tavsiyesiyle verilmiş olan kremleri kullanarak bu sorunun da üstesinden gelebilirsiniz.

Bu hafta hamileliğin 3. Ayının son haftası yani; ilk trimestiridır. Anne adayları için 11 ve 14 haftalarda yapılan kontrollerin hamileliğin onikinci haftasında yapılması en uygun zamandır. Bu haftada bebeğinizde hızlı gelişmiş olduğu gözünüzden kaçmayacaktır. Baş ile popo arasındaki uzunluk 6,1 cm ve kilosu da yaklaşık olarak 14 gram olmuştur. Aslında bebeğinizin cinsiyeti bu hafta tam olarak belirginleşse bile ultrasonla bazı durumlarda tespit edilemeyebilir. Yine ultrasonla bebeğinizin bu hafta ne kadar hareketli olduğunu kendi gözlerinizle görebilirsiniz. Eller ayakları sürekli hareket halindedir. Hamileliğin onikinci haftasında bebeğiniz yutmayı artık öğrenmiştir ve bu haftada parmağını emmeye başlamıştır. Bu haftada bebeğiniz tiroitlerini ve pankreas gelişimini tamamlar. Yine bu haftada gelişmiş kan tahlilleri yapılarak annenin hamileliğin nasıl geçtiğini öğrenmek mümkündür.

Hamileliğin Onikinci Haftasında Annede Görülen Değişimler
Bebeğiniz artık yavaşça yukarı çıktığı için karın bölgesinde belirginlik ortaya çıkar. Diğer haftalarda görülen mide bulantıları ve kusma problemleri onikinci hafta itibariyle azalma gözlemlenmektedir. Yine hamileliğin onikinci haftasında annede görülen değişimler ciltte fazlasıyla yaşanmaktadır. Bu haftalarda ciltte yağlanma sıkıntısı bazı anne adaylarında çok sık görülmekte olup, buna bağlı olarak sivilcelenme ve lekelenme ortaya çıkar. Doktorunuzun tavsiyesine uygun güneş kremi kullanarak dışarı çıkmanızda cildinizle ilgili problemleri en aza indirebilirsiniz.

Hamileliğin Onikinci Haftasında Beslenme
Hamilelikte ilk haftadan itibaren beslenme düzeni ne kadar önemli ise hamileliğin onikinci haftasında beslenme açısından bir o kadar büyük önem taşımaktadır. Mide problemleriniz halen bu haftada devam ediyor ise mutlaka az ve sık yemeği tercih edin. Hamur işi, fazla yağlı ve aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçınmaya dikkat edin. Mutlaka bol su tüketin. Bol sıvı tüketmek hem bebek hem de anne sağlığı açsından çok faydalıdır.

Hamileliğin Onikinci Haftasında Spor
Spor yapmak günlük yaşam için oldukça faydalıdır. Yalnız birçok yanlış düşünce ile hamilelik döneminde spor yapılmasının sakıncalı gibi görmektedir. Oysa hamileliğin ilk haftasından itibaren anne adayının hareketsiz bir yaşam sürmesi kendine fazlasıyla zarar vermektedir. İlk haftadan itibaren önemli olan spor hamileliğin onikinci haftasında da yapılmasında fayda vardır. Anne adayı gelişen haftalarla birlikte karnının büyümesi ve kilo alımı ile sıkıntıları kafadan biran olsun atmak için spor yapması daha iyi olacaktır.

Hamileliğin Onikinci Haftasında Cinsel Yaşam
Anne adayının karnının giderek büyümesi ve ciltte yaşanan sıkıntılar ile psikolojik bulanım ile cinsel yaşamdan bir an olsun uzaklaşmayı tercih etmektedir. Oysa bütün uzmanlar gebeliğin son dört haftasına kadar cinsel yaşamın bebeğe bir sıkıntı yaşatmayacağı konusunda ortak bir düşüncede toplanmışlardır.

2 yorum

  • elif dedi ki:

    12. Hafta, hamileliğin 3. Aynının son haftasıdır. Biz buna ilk trimesteri deriz. Trimesteri hamilelikte her 3 aylık döneme verilen isimdir ve bir hamilelik de doğal olarak 3 trimesteriden oluşur. Bu hafta ile birlikte siz bu 3 aylık dönemin son aşamasına gelmiş bulunmaktasınız. Ve bir gün gelecek size 3.son trimesteri dönemin son haftasındasınız. Çantanızı hazırlayın doğum kapıda diyeceğiz. Belki şuan bu söz size çok uzun bir süre geliyor ancak hatırlayın daha yakın bir tarihte size hamileliğinizi müjdeliyorduk. Bakın şimdi 4. aya girmek üzere olduğunuzu söylüyoruz. Hamilelik meşakkatli yorucu ve uzun bir süreç gibi gelir. Ama inanın göz açıp kapayıncaya kadar geçer. Bir de bakmışsınız ki o minicik melek kucağınızda gözlerini size dikmiş ve sessizce merhaba diyor. Buna şimdiden kendinizi hazırlasanız iyi olacak.

  • elif dedi ki:

    12 haftalık gebelikte bebeğiniz adeta çene egzersizi yapar gibi çenesini açar kapatır, açar kapatır. Bu hafta ayrıca bebeğiniz troid ve pankreas gelişimini tamamlar ve pankreastan insülin salgılanmaya başlar. Bebeğinizin sinir sistemi biraz daha güçlenir ve gelişir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.