Hamileliğin 38. Haftası

Hadi ama biz de artık doğmalıyız! Bak işte diğer bebekler doğdu bile.

Bebeğiniz bu haftada doktorunuzun doğum yapabileceği kararı verildiyse kucağınızda olacak. Yukarıdaki serzeniş de tam olarak onun sözleri. Ona bir iki hafta daha orada usluca durmasını söyleyebilir misiniz? Anne adayımızın artık hiçbir şekilde eğilme gibi riskli hareketleri yapmaması, günün hangi saati olursa olsun yalnız kalmaması bu haftada en çok dikkat edilecek noktadır.

Bazı anne adayları otuzsekizinci haftada bebeğini dünyaya getirmelerinin sevincini yaşarken bazı anne adayları için iki hafta daha beklemeleri gerekmektedir. Bebeğiniz bu haftada doğum kilosunda yaklaşmıştır. Ortalama üç kilonun üzerinde seyreden bebeğinizin boyu da yaklaşık olarak 50 cm. dir. Anne adayı bebeğini büyük bir heyecanla beklemektedir. İlk haftalarda ucacık bir buğday tanesi olan bebeğiniz artık kocaman olmuştur ve karnınızın içinde hareket etmekte güçlük çekmektedir. Anne artık bu haftada bebeğinin hareketlerini neredeyse hiç hissedememektedir. Bu durum bazı anne adaylarını telaşa sokmaktadır. Oysa bebeğiniz o kadar çok büyüdü ki artık karın içerisinde hareket edebileceği alan kalmadı.

Hamileliğin Otuzsekizinci Haftasında Annede Görülen Değişimler
Anne adayı bu haftada hem bebeğine kavuşacağı mutluluğu hem de doğumun nasıl gerçekleşeceği stresini aynı anda yaşamaktadır. Vücudu iyice ağırlaşan anne adayı eğilip doğrulamaktadır. Bebeğini karnında taşırken bile güçlük çeken anne adayı artık rahat nefes alamayacak hale gelmiştir. Büyüyen göbeğinde tatlı kaşıntıları devam eden anne adayı sanki idrar yapmış gibi vajinal akıntıları artmıştır. Yine sürekli idrara çıkma gereksinimi duyan anne adayı bazı durumlarda da idrar kaçırma sıkıntısı ile karşı karşıya kalır. Beyni yorgun olan anne adayı hem ağrılarından dolayı hem de stresten dolayı uyku zorluğu çekmektedir. Sürekli olarak kendine rahat uyku pozisyonu arayan anne için en rahat yatış tekniği yastıklardan destek alarak yan yatıştır. Kesinlikle yüz üstü ya da sırt üstü yatmak zararlıdır. Otuzsekizinci hafta anne adayı artık fazla kilo almamaktadır.

Hamileliğin Otuzsekizinci Haftasında Beslenme
Hamileliğin otuzsekizinci haftasında zaten uyumakta güçlük çeken anne adayı bir de gece yatmadan yemek yer ise kâbuslar görerek uykusunu iyice dağıtır. Az ve sık yemeye yine bu haftada devam edin ki midenize bir anda yükleme yapmayın. Yine bu haftada doktor tarafında size verilen demir ve vitamin ilaçların düzenli olarak alın ve bol su içmeye önem verin.

Hamileliğin Otuzsekizin Haftasında Spor
Otuzsekizinci hafta günde ortalama yarım saat yürüyüş ve bebeğinizi kasmayacak olan hafif egzersizler yapmanızda fayda vardır. Zaten iyice ağırlaşan bedeninin ile fazla spor yapmanız mümkün değildir.

Hamileliğin Otuzyedinci Haftasında Cinsel Yaşam
Doğumun her an gerçekleşebileceği Otuzsekizinci hafta cinsel ilişkiye son vermekte fayda vardır. Çünkü anne adayı hem zorlanabileceği gibi hem kasılma sonucunda doğum gerçekleşebilir. Yani anne adayının suyunun gelmesi ya da kanaması gerçekleşebilir.

2 yorum

  • elif dedi ki:

    Epizyotomi (doğum kesisi) bebek tam doğarken doktorun perine bölgesinden (perine vajina girişi ile anüs arasında kalan dış genital bölgedir) vajina içine doğru uzanan alana yaptığı özel bir kesi şeklidir. Bazı doktorlar bu kesiyi perinede orta hatta uygularlarken büyük çoğunluk sağ yana uzanan kesi, az sayıda doktor ise sol yana uzanan kesi uygular.
    Epizyotomi, öncesinde lokal anestezi uygulandığından genellikle ağrı veren bir işlem değildir. Bu kesinin yapılma amacı bebeğinizin doğarken sizin vajinanızda yırtık oluşma riskinin ortadan kaldırılmasıdır. Epizyotomi uygulanmadığında özellikle ilk doğumunu yapan anne adaylarının çoğunda doğum yardımını yapan doktor ne kadar dikkatli olursa olsun, yırtık oluşur. Oluşan yırtık, kenarları düzensiz olduğundan ne kadar iyi tamir edilirse edilsin estetik sorunlar oluşturabilir. Epizyotomi bebek doğduktan ve plasenta çıktıktan sonra doktor tarafından kendiliğinden eriyen ipliklerle tamir edilir.
    Bebeğin doğarken yırtık oluşturmayacağı düşünülüyorsa epizyotomi uygulanmayabilir.
    Epizyotomi yeri özellikle doğumdan sonraki ilk saatlerde ağrılı olabilir ve bu ağrı çoğu durumda ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir niteliktedir.

  • elif dedi ki:

    Bebeğinizin göz rengini merak ediyor olmalısınız. Bebeğiniz koyu renk gözlü doğduysa muhtemelen bu şekilde kalacaktır. Ancak gri veya açık mavi gözler bu şekilde kalabileceği gibi yeşile, elaya veya kahverengiye de dönebilir. Bu değişim 9 ay içerisinde gerçekleşecektir. Bunun nedeni göze renk veren kısım olan irisin bebeklerde büyüdükçe daha fazla pigment kazanmasıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.