Hamileliğin 40. Haftası

İşte artık doğuma gidiyoruz. Baba doğum çantamızı alsana!

Evet, hadi doğum senaryomuzu uygulamaya başlayalım. Akıntılarımızın şiddeti ve periyodları oldukça arttı. Doğum habercisi olan bu akıntılar, hastane yolunu tutmamıza sebep oluyor. Hazır mısınız gidiyoruz!

İlk haftalardan beri minik yavrunuzu kucağınıza almak için heyecanla beklediğiniz haftanın sonuna gelmiş bulunuyorsunuz. Bebeğiniz bu haftada yaklaşık olarak 3 ile 3,5 kilo arasında değişkenlik gösterirken boyu ya 50 cm civarındadır. Artık bebeğinizi sevgiyle ve şefkatle kucaklamanın zamanı gelmiş bulunuyor. Normal doğumu tercih eden anne adayları için bu haftada doğum gerçekleşmesi beklenir. Bebeğiniz kırkıncı haftada doğuma hazır bir vaziyette sizleri karşılamak için beklemektedir. Bebeğinizin vücudu %75’i su ile oluşurken, %15’i de tamamen yağdan oluşmaktadır. Bebeğinin cildi ya pembe ya da kırmızı renktedir. Saçları ve tırnakları daha doğmamış bebeklerin bu haftada uzayabilir. Gelişimini tamamlayan bebeğiniz için artık hareket edeceği alan neredeyse hiç kalmamıştır. Akciğerleri yine kırkıncı haftada gelişmeye devam ederken doğumdan sonrada gelişmeyi sürdürmektedir.

Hamileliğin Kırkıncı Haftasında Annede Görülen Değişimler
Daha önceki haftalarda yalancı kasılmalar olarak adlandırılan ağrılar kırkıncı haftada daha düzenli ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkar. Anne adayı doğum stresini bu haftada daha da belirgin bir şekilde yaşamaktadır. Halk dilinde nişanın bozulması olarak bilinen sümüksü tıkaçın gelmesi yani suyunuzun gelmesi bu haftada her an gerçekleşebilir. Böyle bir durumda anne adayı hiç bekletilmeden doktora götürülmelidir. Aksi durumda bebeğin susuz kalması sonucunda bir çok olumsuzluklar meydana gelebileceği gibi anne bebeğini kaybetme ihtimali ile karşı karşıya kalır.

Hamileliğin Kırkıncı Haftasında Beslenme
Doğumun gerçekleşebileceği kırkıncı haftada anne aşırı stresten dolayı kendini ya yemeğe vurur ya da iştahı bir anda kesilir. Anne yine bu haftada beslenmesine dikkat etmeli ve günlük diğer haftalarda olduğu gibi iki ya da üç litre su tüketmelidir. Siz ne kadar düzenli beslenirseniz bebeğiniz o kadar sağlıklı olur. Yine bu haftada süt ürünleri içmeye gayret edin.

Hamileliğin Kırkıncı Haftasında Spor
Hamileliğin kırkıncı haftasında spor yapmak oldukça güçtür. Kendi ihtiyaçlarını bile zor gideren anne adayı spor ihtiyacını günlük yürüyüş yaparak karşılaşabilir. Günlük yürüyüş annenin bir nebze olsun doğum stresinden uzak kalmasına yardımcı olur. Yürüyüş esnasında eşleri eşlik ederse anne adayı kendini yalnız hissetmeyerek duygusal bunalıma girmez.

Hamileliğin Kırkıncı Haftasında Cinsel Yaşam
Hamileliğin kırkıncı haftası kesinlikle cinsel ilişkiye girilmemesi gerektiği doktorlar tarafından anne ve baba adaylarına bildirilmelidir. Çünkü bebeği riske atma söz konusu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Cinsel ilişki esnasında anne adayının suyunun aniden boşalması ya da bir anda kanamanın gerçekleşmesi olayı ortaya çıkabilir.

4 yorum

  • elif dedi ki:

    Plasentanız onun ilk altı ayında enfenksiyonlarla savaşabilmesi için hala antikor üretiyor. Ve eğer emzirmeyi düşünüyorsanız sütünüz bebeğinizin savunma sistemini geliştirebilmesi için daha çok antikor verecek.

  • elif dedi ki:

    Ortalama bir kadın için 40 hafta gebelikte tavsiye edilen ve alınan ortalama 11 ile 15 kilodur. Eğer çok zayıfsanız tavsiye edilen aralık 18-20 kilo almış olabilirsiniz.

  • elif dedi ki:

    Vücudunuz doğumun ne zaman olacağını nasıl biliyor? Bebeğiniz hamileliğinizin 38-42. haftalrı arasında bir zamanda doğacaktır. Sadece tek bir olay garanti edilemez o da suyunuzun doğumdan önce gelmesi (bebeğinizin 9 ay boyunca yaşamını sürdürdüğü amniyotik sıvıyı tutan zarın çatlamasına bağlı olarak).

  • elif dedi ki:

    Tebrikler! Bu hafta hamileliğinizin resmen sonlandığı hafta. Bebeğiniz tahminen 2.70 ve 4 kilo arasında ve uzunluğu da 48 ve 55 cm arasında (tabiî ki çoğu sağlıklı çocuk bu ölçülerden aşağıda veya yukarıda olabilir). Kafatası kemiklerinin henüz kaynamamış olduğundan bebek doğum esnasında doğum kanalından kolayca çıkabilir. Cildinin altında onu rahim dışına çıktığında vücut ısısını ayarlayacak yeterinde yağ var (birazda stok yaptığınız o tatlı kıyafetler ve örtülerin desteği ile daha kolay ısınacaktır).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.