Hamileliğin 6. Haftası

Nohut tanesine yakın olmasa da vücudunuzun fizyolojik olarak varlığından haberdar olduğu bir bebeğiniz var!

Aile hekiminizle görüşmeye gittiniz mi? Hamileliğin bu haftasında ilk testleri bir hastanede yaptırdıysanız tüm sağlık birimleri bebeğinizden haberdar artık! Bu haftadan itibaren doktor seçimi, izlem tarihlerinin belli olması, periyodik izlemlerde yapılacak testler… Tamamı planlandı. Yatarken veya otururken ani kalkışları gerçekleştirmemeye çalışınız. Bu haftalarda ani baş dönmeleri, tansiyon değişiklikleri ve mide bulantıları artış gösterecektir. Artık tuz ve kafeine dur demelisiniz.

Hamileliğin 6. Haftası

Gebelik takibinizi ve doğum yapacağınız doktoru seçmediyseniz mutlaka bu hafta içerisinde iyi bir araştırma yapmanız gerekir. Çünkü doktorla ne kadar iyi bir diyalog kurarsanız bir o kadar sağlıklı bir doğum gerçekleştirmiş olursunuz. Hamileliğin altıncı haftasında bebek bir biber tanesi büyüklüğüne ulaşmıştır. Hızla büyüyen embriyo bu hafta içerisinde ortalama 3-5 mm.dir. Ağırlığı ise yaklaşık olarak 0,5 gramdır. Kalp atışları altıncı hafta içerisinde duyulabilir. Organları hızla gelişmeye devam etmekle birlikte yüz ve göz taslağı oluşmaya bu hafta içerisinde başlamıştır. Kollar ve bacaklar hızla gelişmeye devam etse de ultrasonda belirgin bir şekilde görülmez.

Hamileliğin Altıncı Haftasında Annede Görülen Değişimler
Hamileliğin altıncı haftasında anne adaylarında kokulara hassasiyet daha fazla artış göstermeye başlamıştır. Özellikle sabahları belirgin olan mide bulantılarını azaltmak için yataktan kalkmadan önce tuzlu kraker tüketilmesi biraz olsun mide bulantısını azaltacaktır. Mide bulantısı ile birlikte bazı anne adaylarında kilo kaybı yaşanabileceği gibi bazı anne adayları bu haftada 500 gram alabilirler.

Hamileliğin Altıncı Haftasında Beslenme
Hamilelik döneminin her haftasında beslenme önemli olduğu gibi hamileliğin altıncı haftasında beslenme büyük önem taşır. Hamilelik döneminde iki kişilik yemek tüketmek fayda sağlamadığı gibi ileride aşırı kilo almadan dolayı zarara yol açmaktadır. Hamilelikte aşırı şekilde şekerli ürünler tüketilmesi kilo almaya sebep olabileceği gibi şekerin çıkmasına neden olur. Aşırı tuz tüketimi de hamilelik döneminde sakıncalıdır. Hamilelik döneminde kabızlık şikâyetlerini en aza indirmek için günde en az 2 ya da 3 litre su tüketimine önem verilmelidir. Kafeinli içeceklerden uzak durulması ve aşırı derecede çay tüketimi bebeği olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca yine bu hafta içerisinde daha halen sigara ve alkol tüketimini bırakmasıysanız bir an önce bırakmanız bebeğinizin sağlığı için önemlidir.

Hamileliğin Altıncı Haftasında Spor
Spor, sağlıklı yaşam ve formda kalmanın en büyük unsuru olmakla birlikte hamileliğin altıncı haftasında spor yapmak için düzenli olarak spor merkezine gidilmelidir. Ağır ve vücudu yoracak olan egzersizlerden uzak durmak gerekir. Yüzme ve yürüyüş ileride gerçekleşecek olan doğum için anneye kolaylık sağlamaktadır.

Hamileliğin Altıncı Haftasında Cinsel Yaşam
Diğer önceki haftalarda olduğu gibi hamileliğin altıncı haftasında cinsel yaşam konusunda bebeğe zararı olacağı ile ilgili tereddütler annede kaygıya yol açmaktadır. Fakat hamileliğin son dört haftasına kadar eğer hamilelik normal şekilde seyrediyor ise herhangi bir cinsel kısıtlamaya gerek yoktur.

2 yorum

  • elif dedi ki:

    Gebeliğin 6. haftasında bebeğinizin boyu baş bölgesinden poposuna kadar 2-4 mm arasındadır.Bebeğin boyunun baş popo mesafesi olarak adlandırılmasının nedeni bebeğin bacaklarını çoğunlukla kıvrık halde olmasıdır.

    Bebeğin kalp atışı gebeliğin 6. haftasında renkli Doppler ultrason ile dinlenebilir.Veya gebeliğin bu haftalarında normal ultrason ile bebeğin kalp atışları ve gebelik kesesi görülmediği taktirde vajinal ultrason tercih edilir.

  • elif dedi ki:

    Gebe kaldıktan itibaren 10. haftaya kadar geçen süre embriyo dönemidir.Bu dönemde embriyo gelişimini engelleyecek faktörlere en açık olduğu zamandır.Sakatlıkların çoğu bu kritik zamanda oluşmaya başlar.

    Gebeliğin 6. haftasında anne karnında bulunan bebek baş ve kuyruk bölgesinden oluşan bir vücut şeklindedir.Bebeğinizin akciğer, çene , burun ve damak oluşumları başladı.El ve ayak kısımları oluşmaya başlamıştır.Bu hafta bebeğin baş kısmında nöral oluklar kapanır ve ilk beyin odacıkları oluşur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.