Hamile (Gebe) Kalmayı Engelleyen ve Zorlaştıran Faktörler

Hamile Kalmayı Zorlaştıran Nedenler Nelerdir?

Hamile kalmayı etkileyen birçok biyolojik ve çevresel faktör bulunmaktadır. Düzenli olarak en az bir yıl boyunca gerçekleştirilen korunmasız cinsel ilişki sonucunda gebelik meydana gelmez ise kısırlık (infertilite) durumunun varlığından şüphelenilmektedir. Bu durum meydana geldiği takdirde kişinin kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmesi ve muayene sonrasında hamile (gebe) kalmayı engelleyen ve zorlaştıran faktörlerin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tespit sonrasında ise kişiye uygun tedavi yöntemi belirlenebilmektedir.

Hamile (Gebe) Kalmayı Engelleyen ve Zorlaştıran Faktörler

Hamile kalmak isteyen kadınlarda, düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin elde edilmemesinin birçok farklı sebebi bulunabilmektedir. Bu duruma neden olan faktörler kadın sağlığıyla ilgili olabileceği gibi erkek sağlığı ile ilişkili de olabilmektedir. Bu nedenle kısırlık durumundan şüphe edildiği takdirde hem kadının hem de erkeğin mutlaka muayene edilmesi gerekmektedir.

Hamile kalmayı (gebeliği) zorlaştıran veya engelleyen nedenler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Düzensiz cinsel ilişki: Kısırlık (infertilite) durumundan söz edebilmek için cinsel ilişkinin mutlaka düzenli ve korunmasız gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Herhangi bir doğum kontrol yönteminin kullanılması, gebe kalmayı yüksek oranda engelleyecektir. Cinsel ilişkinin haftada bir kez veya daha seyrek gerçekleştirilmesi durumu gebeliği zorlaştıran faktörler arasında yer almaktadır. Bu nedenle bebek sahibi olmayı planlayan çiftlerin haftada mutlaka en az iki kez korunmasız bir şekilde cinsel ilişkide bulunması gerekmektedir. Sık cinsel ilişki, hamile kalma ihtimalini arttıracaktır.
  2. Yumurtlama döneminde cinsel ilişkinin gerçekleştirilmemesi: Hamile kalmayı planlayan kadınların yumurtlama takibi yapması ve bu dönemlerde cinsel ilişkiye girmesi sıkça tavsiye edilmektedir. Bu dönemde cinsel ilişkiden kaçınma durumu, gebeliği zorlaştıran faktörler arasında yer almaktadır.
  3. Sigara alışkanlığı: Sağlık açısından birçok olumsuz etkisi bulunan sigaranın, hamile kalma açısından da olumsuz etkilerinin mevcut olduğu bilinmektedir. Bu nedenle hamile kalmayı planlayan kadınların mutlaka sigara alışkanlığından kurtulmaları tavsiye edilir. Bununla birlikte hamile kalan kadınların da hem kendi sağlıklarını hem de bebek sağlığını korumaları için sigara alışkanlığına sahip olmamaları tavsiye edilmektedir. Hamilelikle sigara kullanımı bebek açısından ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
  4. Obezite (aşırı kilo ve şişmanlık problemine sahip olmak): Kişilerin vücut beden kitle endeksine göre obez durumunda olmaları hamileliği zorlaştıran başlıca faktörler arasında yer almaktadır. Bu nedenle bu kişilere öncelikle düzenli ve yeterli beslenme ile birlikte egzersiz yapmaları ve ideal kilolarına ulaşmaları tavsiye edilmektedir. Bu kişiler mutlaka bir beslenme ve diyet uzmanına danışmalı ve gerekli tedavinin takibini yapmalıdırlar. Obezite, hamile kalma ihtimalini azaltmakla birlikte ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
  5. Aşırı zayıf olmak: Kişilerin hamile kalabilmesi için vücut beden kitle endeksine göre ideal ölçüde olmaları gerekmektedir. Boy ve kilo orantısına sahip olmak, hamile kalma ihtimalini arttıracaktır.
  6. Emzirme döneminde olmak: Kadınların emzirme dönemlerinde diğer dönemlere oranda hamile kalma oranlarının düşük olduğu bilinmektedir. Emzirme dönemi tamamlandığında ise bu durum ortadan kalkacaktır.
  7. Stres ve baskı: Gündelik yaşantıda meydana gelebilen stres ve baskılar, kişilerin hamile kalabilmesinin önünde ciddi engeller yaratabilmektedir. Psikolojik rahatsızlıkların fizyolojik rahatsızlıklara neden olabileceği unutulmamalı ve mümkün olduğunca stres ve baskıdan kaçınılmalıdır. Özellikle kişiler hamile kalmayı planladıkları dönemlerde stres ve baskıdan uzaklaşmalıdırlar.

Hamile kalmayı (gebeliği) zorlaştıran veya engelleyen hastalıklar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Hiperprolaktinemi: Süt hormonu olarak da bilinmekte olan prolaktin hormonunun gerekenden yüksek kan düzeyine sahip olası sonucunda hiperprolaktinemi problemi meydana gelmektedir.
  2. Tiroit hormonunda meydana gelen bozukluklar
  3. Daha önce yumurtalık ve tüplerde operasyon gerçekleştirilmiş olması
  4. Endometriozis
  5. Endometrioma
  6. Rahim içerisinde tıbbi literatürde septum olarak geçmekte olan perdenin mevcut olması
  7. Polikistikover sendromuna sahip olmak
  8. Rahimde myom ve poliplerin bulunması
  9. Rahim ve yumurtalıklarda meydana gelen enfeksiyon
  10. Yumurtlamanın meydana gelmemesi
  11. Yumurtlamanın düzensiz bir şekilde meydana gelmesi ve bu nedenle yumurtlama takibi yapılamaması
  12. İleri seviyede mevcut olan kronik rahatsızlıklar

Günümüz toplumunda bazı faktörlerin hamile kalmayı engellediğine dair yanlış kanılar bulunmaktadır.Çoğu kişi tarafından bu faktörlerin kısırlığa neden olduğu düşünülmektedir. Fakat bilimsel olarak bunda herhangi bir gerçeklik payı bulunmamaktadır.

Hamile kalmayı (gebeliği) zorlaştırmayan veya engellemeyen faktörler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Gebeliğin planlanmadığı dönemlerde doğum kontrol hapı kullanmış olmak
  2. Daha önce doğum kontrol iğnesi kullanmış olmak
  3. Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiralin gebeliğin planlanmadığı dönemlerde kullanılmış olması
  4. Adet geciktirme, adet söktürme amacıyla hormonal ilaçlar kullanmak
  5. Daha önce kürtaj operasyonu geçirmiş olmak
  6. Bir veya birden fazla kez düşük yapmak
  7. Daha önce boş gebeliğe sahip olmak
  8. Erkeğin cinsel ilişki sırasında erken boşalması
  9. Ağrı kesici ilaçlar kullanmış veya kullanıyor olmak
  10. Regl döneminde cinsel ilişkinin gerçekleştirilmesi
  11. Rahim ağzında yaralara sahip olmak
  12. Antibiyotik kullanmış veya kullanıyor olmak
  13. Tıbbi literatürde kondilom olarak geçmekte olan genital siğillere sahip olmak
  14. Vajinal akıntı veya genital bölgede mantar rahatsızlığına sahip olmak
  15. Retrovertuterus olarak geçmekte olan rahmin geriye dönük olması durumuna sahip olmak
  16. Regl döneminin aşırı ağrılı geçmesi
  17. Rahimde ufak myomların bulunması
  18. İleri seviyede olmayan yumurtalık kistlerine sahip olmak
  19. Ağrılı cinsel ilişki

Genital bölgede gerçekleştirilen estetik uygulamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.