Hamilelik Döneminde Çok Uyumak

Hamilelikte uyku kalitesi önemlidir

Hamile kadınlar hemen her aşamada uyku uyumaya çok düşkün olurlar. Ancak bu dönemde uyku kalitesi oldukça önemlidir. Hamile kadının harcadığını enerjiyi uykuyla geri kazanması gerekir. Uyku için rahat bir pozisyon tercih edilmelidir. Uzmanlara göre hamilelikte özellikle sol yana doğru yatmak rahat edilebilecek bir pozisyondur. Zaten gece boyunca gebe kadın rahat ettiği pozisyonlar arasında döner durur.

Hamilelik Döneminde Çok Uyumak

Hamileliğin başlangıcında bebek sahibi olmanın verdiği heyecanla kadınların pek çoğunda uykusuzluk sorunu ortaya çıkabilir. Fakat bir süre sonra hamile kadın için uyku vazgeçemediği bir hal alır. Sabahları uykudan kalkmak istemez, akşamları erkenden yatmak ister. Özellikle ilk zamanlarda bulantı ve kusmanın etkisiyle, uyku daha cazip hale gelir. Çünkü uykuda bu yakınmaların etkisi azalır. Hamilelik döneminde çok uyumak, en fazla ilk altı ayda etkili olur. Anne adayının böyle çok uyuması çevresindekiler içinde ilgi çekicidir.

Hamilelik döneminde kadının çok uyuma isteği, vücudun hamileliğe adapte olmak için çok çalışmasından kaynaklanır. Bu yüzden harcanan enerji anne adayının yorulmasına neden olur. Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi toplaması için, uyku en iyi seçenektir. Bu yüzden gebe kadınların dinlenmesi ve uyuması önerilir. Hamilelik döneminde çok uyumak ile gereken enerji de sağlanmış olur. Ancak hamileliğin ilerleyen aylarında da çok uyku isteği olursa, doktora bilgi verilmelidir. Çünkü bu kansızlık gibi önemli nedenden kaynaklanabilir. Demir eksikliğine bağlı kansızlık hamilelikte daha fazla görülür. Bu nedenle anne adayları kan sayımlarını yaptırmayı ihmal etmemelidir. Her kontrolde kan sayımı yapılması, kansızlığın başlangıçta tespit edilmesini sağlar.

Hamilelik döneminde uyku pozisyonu nasıl olmalı?
Hamilelikte uykuya düşkün olan gebe kadınların uyku pozisyonları konusunda uzmanlar belirli bir pozisyon önermemektedir. Çünkü uyku sırasında kimse aynı pozisyonda kalamaz. Ortalama 8 saat uyuyan bir kişi yaklaşık olarak 35-40 defa uykuda pozisyon değiştirir. Bu nedenle hangi pozisyonda rahat ediliyorsa, öyle uyku uyunmalıdır. Ancak bazı hallerde hamile kadınların uykuda belli pozisyonda olması önemlidir. Özellikle gebelik zehirlenmesi, plasental yetmezlik, erken doğum riski gibi durumlar varsa, gebe kadının yan yatması önerilir. Daha çok sol tarafına yatılması daha iyidir.

Hamilelikte sırt üstü ya da yüz üstü yatmanın da sakıncası olmaz. Genellikle ilk yirmi hafta içinde kadınlar hamilelik nedeniyle uyku pozisyonundan rahatsız olmaz. Yattıktan sonra istedikleri dönerek uykuyu tamamlarlar. Hamileliğin yirmi haftayı geçmesinden sonra da, zaten rahat edecekleri pozisyona kendi başlarına karar verebilirler. Hamilelik döneminde çok uyumak isteyen anne adayları tercih ettikleri, huzurlu oldukları uyku pozisyonunda yatabilirler. Bunun yanında hamile kadınlar uykuda rahat etmek için, bacaklarının arasına bir yastık koyarak yatabilir.

Hamilelik döneminde uyku sorunları yaşanır mı?
Bazı hallerde hamile kadınlar uykuya dalmada sorun yaşayabilir. Özellikle bebeğin büyümesi annenin uyuma isteğini engelleyebilir. Hem rahmin büyümesi, hem de bebeğin büyümesi kadının rahat edeceği bir uyku pozisyonu bulmasına engel olabilir. Daha önceden belirli bir uyku pozisyonu alışkanlığı da varsa, bunun değiştirilmesi zor olabilir. Ayrıca kadının kilo almasıyla uykuda pozisyon değiştirmesi de zorlaşmaya başlar. Buda kadının verimli bir uyku uyumasına izin vermez.

Hamilelik döneminde yaşanan uyku sorunları içinde nefes darlığı vardır. Bu ilerleyen aylarda daha fazla görülür. Diyafram kasına olan baskı nedeniyle kadının oksijen ihtiyacı artar. Bu nedenle uykuda daha derin nefes alınabilir. Bu yüzden bazen nefes darlığı çekilebilir. Özellikle uyku sırasında bu daha belirgin olur. Mide yanması da hamilelikte uyku sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden yatarken yüksek yastık kullanılması ve yemeğin ardından hemen yatılmaması tavsiye edilir.

Rahmin büyüdükçe mesaneye yaptığı baskı da artar. Bu yüzden hamile kadınlar daha sık tuvalete çıkar. Bu durumda hamilelik döneminde çok uyumak isteyen kadınlarda uykusuzluk sorunu yaratabilir. Bebeğin gece daha aktif olması da, sıkça tuvalete gitmeyi tetikler.

Bunların dışında hamilelikte sıkça görülen kramplarda uykusuzluk sorununu tetikleyebilir. Bacakların daha fazla yük taşıdığı hamilelikte, krampların oluşması normaldir. Buda uyku uyumayı isteyen kadınlara engel olur. Bunun gibi uykusuzluğa neden olacak etkenler arttırılabilir. Stres, korku gibi nedenlerde hamilelikte uykuya engel olabilir.

Hamilelik döneminde çok uyumak, rahat uyumak için ne yapılabilir?
Hamileliğin ilk zamanlarında yana dönük uyku pozisyonuna alışmak, ileri aylarda uyku için size destek olacaktır. Hamilelik ilerledikçe yan dönerek yatmak, kadının en fazla rahat edeceği pozisyondur. Bu sayede vücudun altından kirli kanı kalbe taşıyan büyük atardamar üzerindeki baskı azalır ve dolaşım daha kolay hale gelir. Bu etki sol yana yatıldığında daha fazla olur. Sola dönerek yatmak, rahmi de sola kaydırır ve karaciğere binen baskı azalır. Bu sayede gebe kadın kendini daha rahat hisseder.

Herkes için uykuda pozisyon değiştirmek, genellikle istek dışı gerçekleşir. Ancak uykuda bile rahat edeceğiniz pozisyona geçersiniz. Bu nedenle ilk aylarda sırt üstü bile yatmış olabilirsiniz. Hatta yüz üstü bile yatabilirsiniz. Ancak hamileliğin son döneminde istek dışı olsa da, bu pozisyonlarda yatamazsınız. Böyle dönseniz bile kendinizi rahatsız hissedersiniz. Hamilelik döneminde çok uyumak için, yastığınızı bile özenle seçmelisiniz. İyi bir uykunun anahtarı rahat bir yastıkta yatmaktır. Hamile olanlar için üretilmiş özel yastıklar size iyi bir uyku çekmenizde yardımcı olabilir.

Hamilelikte iyi bir uyku için asitli, kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız. Özellikle uyku saatine yakın bunları içmemelisiniz. Akşamları daha az sıvı almalısınız. Yemekleriniz ağır olmamalı ve fazla yemek yememelisiniz. Uykuya en rahat ettiğiniz pozisyonda başlayın. Ayrıca uykuya başlangıç saatlerinizi de ayarlayın. Bunlara uymaya özen gösterin. Bacak kramplarından yakınıyorsanız, kalsiyum alımına dikkat etmelisiniz. Yatmadan önce gerinerek bacaklarınızı rahat ettirin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.