Hamilelik Döneminde Halsizlik ve Tedavisi

Hamilelikte halsizlik önlenebilir mi?

Halsizlik hamilelikte her kadını etkileyebilir. Bu süreç hormonların değiştiği bir dönem olduğundan, kadının vücudu böyle tepkiler verebilir. Bu yüzden başta halsizlik olmak üzere, bulantı ve kusma, yorgunluk gibi sorunlarınızda dinlenmeye özen göstermelisiniz. Beslenmeden, egzersize kadar doktorunuza danışarak bu zorlu süreci en konforlu bir şekilde atlatabilirsiniz. Hamilelikte halsizliği önleyemeseniz bile, bunun etkisini azaltmayı başarabilirsiniz.

Hamilelik Döneminde Halsizlik ve Tedavisi

Hamilelik halsizlik yakınmasının sıkça etkili olduğu bir süreçtir. Hamileliğin başlangıcından itibaren kadının halsizlikten yakındığına tanık olabiliriz. İlk aylarda kadının vücudunun hamileliğe adapte olma süreci nedeniyle yaşanan bu sorun, son aylara doğru ağırlaşan vücudun etkisiyle, fazla kilolarla, hareketlerin zorlaşması gibi etkilerle daha yoğun hissedilebilir. Eğer gereken önlemler alınırsa, hamilelik döneminde halsizlik ve tedavisi için başarılı sonuçlar alınabilir.

Hamilelik döneminde halsizlik nedenleri
Hamilelikte ortaya çıkan halsizlik bazen kansızlık gibi bir sağlık sorunundan kaynaklanabileceği gibi, bazı hallerde bunun sebebi belirlenemez. Genellikle hamileliğin etkisiyle yaşanan bir halsizlik ortaya çıkabilir. Hamilelik döneminde halsizlik yakınmasının belirsiz nedenlerinin altında hormonlardaki değişim yatabilir. Hamileliğin ilk trimesterinde ortaya çıkan kusma ve bulantı yakınmalarıyla anne adayının beslenmeye yeterince önem verememesi gibi etkenler, bazen ruhsal sorunlarda halsizliğe neden olabilir. Yaz döneminde bir hamilelik süreci yaşanıyorsa, vücudun sıvı kaybından kaynaklanan halsizliklerde ortaya çıkabilir. Bunların dışında hamilelikte halsizliğe neden olabilecek etkenler ise;

  • Şeker hastalığı – Ayrıca bakınız: Gebelik Şekeri Nedir?
  • Guatr, hipotiroidi
  • Anksiyete, stres ve depresyona girme gibi psikolojik sorunlar
  • Fazla fiziksel aktivitede bulunma
  • Uyku apnesi, uykusuzluk sorunları
  • Hareketsiz bir yaşam sürülmesi
  • Elektrolit dengesinin bozulması
  • Bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkması
  • Vücuttaki vitamin ve mineral eksiklikleri
  • Bazı enfeksiyonlar
  • Karaciğer ve böbrek hastalıkları
  • Aritmi bozuklukları
  • Blumia, anoreksiya gibi yeme bozuklukları hamilelikte halsizliğe yol açabilir.

Hamilelik döneminde halsizlik ve tedavisi
Hamilelikte halsizlik yakınması olan anne adaylarının bunu doktoruyla paylaşması sorunun çözümünde faydalı olacaktır. Halsizliğe eşlik eden, baş ağrısı, terleme, uyku isteği gibi sorunlarda varsa bunun mutlaka dikkate alınması gerekir. Bunlar için gelişigüzel ilaçların kullanılması son derece sakıncalıdır. Her şeyin doktor denetiminde olması gerekir. Bu sorunlarla baş etmek için ve konforlu bir hamilelik geçirmek için, doktor desteği almak önemlidir.

Eğer halsizliğin altında kansızlık gibi tıbbi bir sorun yatıyorsa, demir hapları ve diğer ilaçların kullanımı söz konusu olabilir. Eğer hamilelikte halsizliğin kesin bir nedeni belirlenemezse, beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Özellikle bol su içilmeye özen gösterilmelidir. Kafein içeren kahve, çikolata gibi besinlerden uzak durulmalı, asitli içecekler içilmemelidir. Çayında fazla tüketilmemesi gerekir. Beslenmeye vitamin ve mineral dengesi sağlanamazsa, doktorun önerdiği vitamin hapları kullanılabilir. Hamilelik dönemine uygun egzersizlerle, yürüyüş ve yüzme gibi etkinliklerle de halsizliği yenebilirsiniz. Bu süreçte stresten uzak kalacağınız ortamlarda bulunmanızda faydalı olacaktır. Anne adayında kan şekeri yüksekliği olursa, bunun da halsizliğin giderilmesi için kontrol altında tutulması gerekir.

Hamilelik döneminde halsizlik nasıl önlenebilir?
Hamilelikte ortaya çıkan halsizliği bu sürecin içinde ortaya çıkabilecek bir tepki olarak kabul etmek gerekir. Yani halsizlik her hamile kadının başına gelebilir. Bunun için alınabilecek en iyi önlem anne adayının dinlenmek için kendine zaman ayırmasıdır.

Hamilelikte halsizliğin önüne geçebilmek için, uyku düzenine de dikkat edilmelidir. Akşamları daha erken saatte yatıp, yeterince dinlenecek kadar uyunmalıdır.

Beslenme düzeninde hangi gıdaların tüketildiğine dikkat edilmelidir. Kalori ihtiyacının artması ve demir eksikliğinin olması nedeniyle halsizlik daha etkili olabilir. Bu yüzden beslenmede doktorun önerilerine kulak verilmelidir.
Hamlelik döneminde halsizlik hissedildiği zaman ağır aktivitelerden uzak durulmalıdır. Kendini yormayacak şekilde işler yapılmalıdır.

Halsizlik beraberinde nefes darlığı, çarpıntı gibi sorunlara neden oluyorsa, doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Beklenmedik bir şekilde kansızlık sorunu yaşanıyor olabilir.

Hamilelik döneminde halsizlik ve tedavisi için en önemli destek yürüyüş gibi hafif egzersizlerin yapılmasıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.