Hamilelik Döneminde Horlama

Hamilelikte horlama tehlikeli mi?

Horlama ciddi boyutlara ulaştıysa anne ve bebek için ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Bu yüzden horlama ilk aşamalarda teşhis edilerek, nedenleri üzerinde değerlendirme yapılması gereken bir sorundur. Tedavi edildiği takdirde anne adayları bu sorundan kurtulabilir. Genellikle hamileliğin bitmesiyle horlamada etkisini yitirir. Ancak gebelik süresince horlamanın kontrol altında olması gerekir. Aksi halde bebeğin gelişimine bile olumsuz etkileri olabilir. Anne adayının kendini yorgun hissetmesine, uykusuz kalmasına etkili olur.

Hamilelik Döneminde Horlama

Genellikle ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkabileceği düşünülen horlama, beraberinde ciddi solunum yolu rahatsızlıkları ile beraber ortaya çıkabilir. Hamilelik döneminde horlama ise, anne ve bebek sağlığı açısından daha fazla dikkate alınmalıdır. Bu konuda yapılan araştırmalarda, aynı yaş grubunda olan hamile kadınlar ile hamile olmayanlar arasında % 20 oranında hamilelerde horlama sorunu olduğu, hamile olmayanlarda ise bu oranın % 5 kadar olduğu belirlenmiştir. Bu durum hamilelik döneminde horlamanın kuruntudan ziyade rahatsızlık olarak görüldüğünü göstermektedir. Hamilelikte horlamanın neden olduğu hakkında doktor kontrolünde araştırmaların yapılması ve bunun önlenmesi için uygun bir tedavinin uygulanması gerekir.

Hamilelik döneminde horlama neden olur?

Hamilelik sürecinde kadının vücudunda meydana gelen önemli değişimler bulunmaktadır. Bunların temel kaynağı hormonal değişimlerdir. Bunun yanında beslenme düzeni, anne karnında büyüyen bebeğin varlığı da bunda etkilidir. Bu yeni düzen vücuttaki fiziksel değişimleri horlama gibi tepkilerle dışa vurmaktadır. Hhorlama orlamanın neden kaynaklandığı tespit edilerek, önlenmesi için gereken tedbirler alınmalıdır. Bu süreçte nedenleri arasında sayılabilecekler ise;

  • Burun tıkanıklığı: Hormonal değişimler hamile kadınların burun mukozasında tıkanıklığa ve şişkinliklere neden olabilir. Bu etken burundaki salgı miktarının artmasına yol açar. Sinüzitte olduğu gibi kadınlarda sürekli burun tıkanıklığı meydana gelir. Bu horlamanın oluşmasında etkili olabilir. Burundaki dokuların alerjik etkenlerden dolayı şişmesi ise, uykuda bile horlamanın sürekli hale gelmesine yol açabilir. Bu nedenlerden kaynaklanan horlamanın tedavisi için, genellikle hamileliğe uygun ilaçlar kullanılır.
  • Kilo sorunları: Hamilelik sürecinde normalde bebeğin büyümeye başlamasıyla kadında belli oranda kilo artışı meydana gelir. Bunun yanında kadının değişen beslenme düzeni nedeniyle de fazladan kilo alması söz konusu olabilir. Bu kiloların vücuttaki dağılımı her bölgede etkili olur. Yağ şeklinde depolandığı için, vücudun farklı bölgelerinde doku artışı meydana gelir. Hamilelik döneminde fazla kilo alan kadınlar horlamaya daha yatkın olurlar. Bu nedenle hamileliğin normal seyri dışında alınabilecek kilolara karşı gereken önlemler alınmalıdır. Beslenme düzeni sağlıklı olarak kurulmalı, kilo artışı kontrol altına alınmalıdır.

Hamilelik döneminde horlama tehlikeli mi?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan horlamanın fazla kilolardan, burun tıkanıklığı gibi basit nedenlerden kaynaklanıyor olması muhtemeldir. Ancak ciddi derecedeki horlama beraberinde bebeğinde zarar görebileceği ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

Hamilelikte horlama ile birlikte görülebilen uyku apnesi, kadınların kısa süreli nefes alma sorunu yaşamasına neden olabilir. Bu durum vücudun oksijen düzeyinde düşüşe yol açar. Hamile olmayan bireylerde bunun tehlikeli hale gelmesi uzun vadede gerçekleşir. Ancak hamilelerde bebeğin ihtiyacı olan oksijen azalması, bebeğin gelişimine olumsuz etkiler yapabilir.

Hamilelikte horlama sorunu olan anne adaylarında preeklampsi adı verilen gebelik zehirlenmesi daha yaygın görülmektedir. Bu sorun anne adaylarının yaşamsal risk taşımasına neden olabilir, aynı zamanda erken doğum riskini de arttırır. Bu yüzden hamilelikte horlamanın tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz.

Yapılan araştırmalarda horlamanın bebeği besleyen plasentada inflamasyona neden olduğu konusunda veriler elde edilmiştir. Bunun dışında bebeklerde gelişim geriliği, doğumda düşük bebek ağırlığı gibi sorunlarda bazı hallerde horlamaya bağlanmaktadır. Kısaca horlama anne adayı olduğu kadar bebek içinde sakıncalı sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden mutlaka doktor tarafından horlama kontrolü ve tedavisi yapılmalıdır.

Hamilelik döneminde horlama tedavisi

Anne adaylarında horlama gece boyunca etkisini sürdürüyorsa, bu yüzden gündüzleri uykusuzluğa neden oluyorsa, bacaklarda şişmeye, baş ağrısına neden oluyorsa bunlar ciddi risklerdir. Hem anne için hem de bebek için sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden bir doktora gidilmelidir.

Hamilelik döneminde horlama tedavisi için burun bantları, biraz yüksek yastıkta yatma, yatarken sol tarafa dönük yatma, kilo kontrolü sağlama gibi yollar tercih edilebilir. İyi bir beslenme düzeni kurulmalı, alkolden, sigaradan uzak kalınmalıdır.

1 Yorum

  • nil meriç dedi ki:

    hamilelik sürecinde horlama probleminiz varsa öncelikle kilonuzu kontrol etmelisiniz. kilo horlamayı etkileyen en önemli faktör.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.