Hamilelik Döneminde Hormon Bozukluğu ve Belirtileri

Hamilelikte hormon bozukluğu anne ve bebek sağlığını olumsuz etkiler

Hamilelik döneminde hormon bozukluğu ve belirtileri ihmal edilecek bir sorun değildir. Kadının rahat bir hamilelik geçirmesi için olduğu kadar, bebeğinde sağlıklı gelişiminde hormonlar çok önemli görevler üstlenmiştir. Ayrıca hamilelikteki hormon değişimleri doğumdan sonraki süt üretimini de etkiler. Doğal olarak bebeğin doğum sonrası beslenmesi içinde hormonların belli bir dengede olması gerekir. Hormon bozukluğu hamilelikte anne ve bebek sağlığını olumsuz şekilde etkiler. Bu yüzden hamilelikte hormon bozukluğu teşhisi yapılırsa, gereken tedaviye bir an önce başlanmalıdır. Hormon dengesi dışarıdan müdahale ile yeniden kurulmalıdır.

Hamilelik Döneminde Hormon Bozukluğu ve Belirtileri

Vücudun işlevlerini yerine getirmesinde hormonların rolü çok fazladır. Hormon dengesindeki değişimler vücudun verdiği tepkileri değiştirdiği gibi, zihinsel tepkimeleri de değiştirebiliyor. Hormon bozukluğu ise, canlı yaşamı açısından büyük bir risk olarak kabul ediliyor. Hastalıklar başta olmak üzere, çeşitli sorunların yaşanmasına da sebep oluyor. Hamilelik dönemi ise kadınlarda hormon dengesinin değiştiği özel bir süreçtir. Hamilelik döneminde hormon bozukluğu, hangi hormonun bozuk olmasına göre çeşitli belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Hamilelikte hormon düzeyleri belirli oranda değişmekte, bazen artmakta, bazen de azalmaktadır. Bu dengenin iyi olması demek, kadının sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmesi demektir.

Hamilelik döneminde değişime uğrayan hormonların etkileri

Karyon, simi gonadotrofoni: HCG olarak tanımlanan bu hamilelik hormonunun temel özelliği kadında adeti engelleyici etki göstermesidir. HCG hormonu iç salgı bezleri tarafından salgılanmaktadır. Bu hormon vücuttaki progesteron üretme hızının artmasına neden olur. Hamilelikte daha çok ilk 3 aylık dönemde daha fazla salgılanır. Hamile kadınlarda sabah hastalığı denilen rahatsızlığın en önemli sebebi bu hormondur.

Östrojen ve progesteron hormonları: Hamilelikte bu hormonların orantılı şekilde artması ve azalması önem taşımaktadır. Bunlardan progesteron hormonu temel olarak, rahim içi dokusunun döllenen yumurta için hazırlanmasını sağlama görevi üstlenmiştir. Östrojen hormonu ise progesteron hormonuyla birlikte memedeki süt kanallarının işlevini yerine getirmesine yardımcı olur. Eğer bu hormonlarda düzenli bir artma olursa, memeler şişer, meme ucuyla çevresinde renk değişimi meydana gelir.

Oksitoksin hormonu: Hamilelikte doğum sırasında önemli bir işlevi olan bu hormon, bebeğin dışarıya itilmesinde etkili olur. Bu hormonun etkisiyle doğum gerçekleştikten sonra rahim tekrar hamilelik öncesindeki durumuna geri dönebilir. Bu yararı dışında oksitoksin hormonu memelerden süt üretimini arttırma gibi önemli bir fayda sağlar.

Relaksin hormonu: Bu hormonun hamilelikteki en önemli işlevi yumuşamaya yardımcı olması, kas bağlarının yumuşayarak gevşemesini sağlamasıdır. Hamilelikte doğuma yakın bir dönemde salgılanmaya başlayan relaksin hormonu daha rahat bir doğumun olmasını sağlar ve rahmin önceki haline dönüşünü de kolaylaştırır.

Kortizon hormonu: Bu hormonun en önemli işlevi astım, egzama gibi alerjik rahatsızlıkların tetiklenmesine ve bu rahatsızlıkların gelişmesine yol açmasıdır. Hamilelik dönemi bu hormonun en fazla arttığı bir süreçtir.

Prostaglandin hormonu: Bu hormonun en önemli görevi bebeğin doğum sırasında çıkışını kolaylaştırmaktır. Doğum anında jel işlevi görerek, bebeğin vajinadan atılmasını sağlar. Bu sadece hormon dışarıdan alınmaz, cinsel ilişkide gelen spermin içeriğinde de olur. Bu sebeple hamilelikte doğuma yakın zamanda olan cinsel ilişkiler doğumu tetikleyebilir ve doğumun hızlanmasına neden olabilir.

Prolaktin ve plasenta laktojeni: HPL olarak ta tanımlanan bu hormonların en önemli etkisi süt üretimini arttırmalarıdır. Progesteron ve östrojen hormonlarının sütü geciktirme etkilerini azaltıcı bir etki yaparlar. Memede süt eksildikçe sütün yenilenmesine yardımcı olurlar. Ayrıca Bakınız: Hamilelikte Ve Lohusalıkta Cinsellik

Adrenalin, noradrenalin, endorfinler: Bu hormonlar vücut ritminin artmasına yardımcı olurlar. Bu sayede kalp atışında hızlanmaya neden olur, dolayısıyla mutluluk verici hormonlar olarak kabul edilirler. Hamilelik döneminde kadının rahatlamasına, mutlu olmasına yardımcı olurlar. Bu hormonların seviyesi hamilelikte en üst düzeyde olur.

Hamilelik döneminde hormon bozukluğu ve belirtileri
Hormon bozukluğu hangi hormonda gerçekleştiyse, kadında farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler bazen hormon bozukluğu dışındaki sebeplerden de kaynaklanabilir. Bu yüzden bir uzman yardımı almadan hormon bozukluğu olduğuna kanaat getirilmemelidir. Gereken tetkikler yapılmalı ve gerekirse hormon düzeyleri ölçülmelidir.

  • Yemek yemeye karşı isteksizlik olması
  • Vücutta genel bir halsizlik ve yorgunluk hissinin olması
  • Depresyon ve ruhsal bozuklukların yaşanması
  • Saç tellerinde zayıflama ve saç dökülmesi
  • Cinsel yaşamda yaşanan sorunlar
  • Cilt yapısındaki değişimler, egzama, sivilce sorunlarının artması
  • Ciltte beklenmedik tüylenme ya da tüylerde dökülme olması
  • Nedeni bilinemeyen kilo artışı ya da kilo verme Ayrıca Bakınız: Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
  • Uyku sorunlarının yaşanması
  • Memelerin boyutunda değişimler olması, memede his değişimlerinin yaşanması
  • Sinirlilik hali, soğuk ya da sıcak basması, baş ağrısı
  • Sindirim sisteminde oluşan sorunlar, kas problemleri

Hamilelik döneminde hormon bozukluğu ve belirtileri bu sayılanlar içinde olabilir. Bunların biri ya da birden fazlası bir arada görülebilir. Ancak hormon bozukluğu için gereken tetkiklerin yapılmasının ardından teşhis konulması daha sağlıklıdır.

Hamilelik döneminde hormon bozukluğu neden olur?
Hormon bozukluğu hamilelik döneminde de fiziksel ve ruhsal sebeplerden kaynaklanabilir. Bu sebeplerin en önemlileri ise, aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Stres: Hamilelik döneminde stresli bir süreç geçiren kadınlarda ilk olarak kortizol düzeyinde artış olur. Kortizol seviyesinin yükselmesiyle, kadının bedenindeki denge alt üst olur. Dolayısıyla hormon bozukluğu sorunu yaşanır.
Kötü beslenme, kötü yaşam tarzı, hareketsiz yaşam: Hamilelikte kadının sağlıksız yiyeceklerle beslenmesi, sigara içmesi, hareketsiz bir yaşam sürmesi gibi sebepler hormon düzeninde bozulmaya neden olabilir.

Endokrin hastalıklar: Diyabet, addison, turner sendromu, tiroit, kemik erimesi gibi endokrin hastalıklar kadının hormon bozukluğu sorunu yaşamasına neden olabilir. Vücuttaki hormon dengesi bir anda şaşabilir. Bu rahatsızlıklar hamilelik döneminde bir hormonu bile etkilese, ortaya çıkan belirtiler rahatsız edici olur.

Genetik etkenler: Genetik faktörler hamilelik döneminde hormon bozukluğunun en önemli sebeplerinden biridir.

Benzer Konular:

Testosteron ve Uyarılma Hormonu Nedir?

Biyo Özdeş Hormonların Kullanımı

Prolaktin Hormonu Yüksekliği (Süt Hormonu)

2 yorum

  • Meryem dedi ki:

    Helal olsun gerçekten bravo. hiçbir ücret almadan bu kadar bilgi veren bir yazı hazırlayıp ücretsiz bilgilendirmeniz çok güzel bir hizmet. yapandan, yazandan allah razı olsun. çok sağolun.

  • fatma dedi ki:

    hamilelik döneminde hormonların bozulduğu gerçekten bir gerçek :/ şimdi dönüp bakıyorum da hamilelik döneminde çoooooook farklıymışım…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.