Hamilelikte akıntı ve nedenleri

Hamilelikte akıntı normal mi?

Hamilelikte oluşan vajinal akıntılar genellikle fizyolojik olur. Yani normal hamileliğin ilerleyişinde akıntı olabilir. Bu akıntılar hafif kokuya sahip olur. Rengi beyaz olur. Eğer akıntının rengi değişik olursa, kötü kokulu olursa, akıntıya eşlik eden kızarıklık, kaşıntı ve yanma gibi etkilerde bulunuyorsa, bu akıntılar normal değildir. Hamilelikte her türlü akıntının doktor tarafından değerlendirilmesi sağlıklı olanıdır.

Hamilelikte akıntı ve nedenleri

Hamilelik süreci kadının vücudunda çeşitli değişikliklerin meydana geldiği bir dönemdir. Hamilelikte akıntı sorunu da bu değişimler arasındadır. Bu süreçte östrojen hormonundaki artış, değişikliklerin baş sorumlusudur. Bunlara bilinçli bir şekilde yaklaşmak için, daha önceden doktorunuzla görüşmeli ve bilgi sahibi olmalısınız. Normalde hamilelikte akıntı bu süreçte sorun yaratmaz. Ama akıntının daha farklı sebepleri de olabileceği için, yine de doktor tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır.

Hamilelikte akıntı normal bir durum mu?
Hamilelik sürecinde oluşan vajinal akıntı lökore olarak tanımlanır. Bu akıntının normal kabul edilmesini sağlayacak karakteristik özellikleri bulunmaktadır. Sütlü beyaz bir kıvamda olmalı, ince ve hafif kokulu olmalıdır. Hamilelikte böyle bir akıntısı olanların pek endişe etmesine gerek yoktur. Ancak akıntının doktorunuz tarafından da değerlendirilmesini sağlamalısınız.

Hamilelikte akıntı durumunda ne yapılmalı?
Hamilelikte akıntı için tampon kullanılmamalıdır. Bu vajinada bakteri üremesine uygun zemin hazırlayabilir. Akıntı mutlaka dışarıya çıkmalıdır. Bu yüzden hamilelikte akıntı için pet kullanarak, gözlemde kalınması daha doğrudur. Eğer pette parçalar varsa ya da renk değişimi gibi etkiler varsa mutlaka doktora bilgi verilmelidir.

Akıntı için vajinal duş alınmaması gerekir. Bu normalde bile sağlıklı bakterilerin zarar görmesine neden olur. Dolayısıyla enfeksiyona yol açabilir. Yapmanız gereken ılık suyla vajinanın dıştan yıkanması ve kurulanmasıdır.

Hamilelikte akıntı için alınması gereken önlemler
Akıntıya karşı pet kullanılmalı, temizlik ve bölgenin kuru kalmasına yardımcı olunmalıdır. Sıkça petin değiştirilmesi, akıntının bıraktığı izlerin takip edilmesi gerekir.

Vajinal akıntı konusunda doktorunuza bilgi vermelisiniz. Akıntının hamlelik nedeniyle oluştuğuna doktorunuzun karar vermesi önemlidir.

Hamilelikte anormal akıntı nasıl olur?
Hamilelikte akıntının rengi sarıya, yeşile çalıyorsa, kokusu daha keskin ise, beraberinde vajinada kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerde varsa, bu tür akıntılar vajinal enfeksiyon belirtisi olabilir. Hamilelikte en fazla görülen vajinal enfeksiyonlar arasında kandidiasis yani mantar enfeksiyonu gelir. STD de hamilelikte anormal akıntı nedeni olabilir.

Hamilelikte akıntıdan korunmak için yapılması gerekenler
Hamilelikte şekerli ve yağlı yiyeceklerin tüketimi idrar yolları ve vajinada oluşabilecek mantar enfeksiyonuna uygun zemin hazırlayabilir. Bu yüzden hamilelikte beslenmede bu tür besinlerden uzak durulmalı, besinlerin temizliğine, yıkanmasına dikkat edilmelidir. Vücudun asiditeden korunması da önemlidir.

Hamilelikte içilen su miktarı da önemlidir. Bolca su içerek sıkça idrara çıkmalısınız. Bu idrar yollarının daha kolay temizlenmesini sağlayacaktır. Maydanoz kaynatıp suyunu içmekte yararlı olabilir.

Vajina temizliğinde sabun kullanılmaması gerekir. Bu bölgenin temizliği için üretilmiş olan, pH değerleri uygun sıvı şampuanların kullanılması tavsiye edilir. Vajinal bölgenin kurumasına neden olan sabunlar, bu yüzden vajina tahrişine yol açabilir, bölgenin enfekte olmasını kolaylaştırır. Bölgenin her zaman kuru tutulması da önemlidir.

Hamilelikte vajinanın için suyla asla yıkanmamalıdır. İç çamaşırların pamuklu olanlardan kullanılması, sıkça değiştirilmesi gerekir.

Hamilelikte akıntı için pet kullanılması, sıkça pet değişimi yapılması, sorunun büyümesine engel olur.

Hamilelikte akıntı sorunu ne zaman biter?
Hamilelikte akıntı hamileliğin devam ettiği sürece etkili olabilir. Aynı zamanda doğumdan sonra da bir süre devam edebilir. Bunun sebebi vücuttaki hormon düzenidir.

Hamilelikte akıntı zararlı mı?
Hamilelikte akıntı herhangi bir enfeksiyon nedeniyle ya da bakteriler yüzünden oluşmamışsa, normal hamilelik akıntısı olarak geliyorsa bu zararı olmaz. Kadının rahatsız etmesinin dışında bir zararı olmaz. Hamilelikte akıntının bazı faydaları bile olabilir. Bunlar arasında sayabileceklerimiz;

  • Vajinada sağlıklı bakterilerin oranını korur, doğum kanalının enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur.
  • Akıntıda bulunan asit seviyesinin zararlı bakteriler açısından bir korunma sağladığı da düşünülür.

Hamilelikte akıntı ve nedenleri
Hamilelikte artan östrojen nedeniyle açık renkte, koyu kıvamda, hafif kokulu olan bir akıntı oluşabilir. Akıntıyla birlikte yanma, kaşıntı ve kızarıklık yoksa kokulu değilse bunun fizyolojik akıntı olduğu kabul edilir.

Hamilelik yüzünden oluşan akıntı fizyolojik olduğu için tedaviye de gerek duyulmaz. Ancak parazitlerin, bakterilerin, mantarların oluşturduğu enfeksiyonlarda da akıntı olabilir. Eğer akıntıda renk değişimi ve kötü koku varsa, süt kesiği gibi olursa, yanma ve kaşıntı sorunu yaratıyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Mantar enfeksiyonları hamilelikte daha fazla görülebilir. Bunun nedeni hamileliğin vücut direncini azaltması, hormonların vajinadaki pH dengesini değiştirmesidir. Hamilelikte akıntının en fazla görülen türü mantar enfeksiyonu yani candida enfeksiyonudur. Nedeni de vajinadaki asiditenin bozulması yüzünden glikojen oranındaki yükselmedir. Hamilelikte daha çok son üç aylık dönemde bu enfeksiyonun gelişimi yaygındır.

Mantar enfeksiyonu vajinadaki iyi bakterilerin azalması yüzünden ortaya çıkar. Hamilelik süreci de bu enjeksiyon için uygun ortam hazırlanmasında önemli bir etkendir. Bu tür akıntılar peynir kesiği gibi, kokusuz, vajinada kızarıklığa yol açar.

Bakteriler nedeniyle hamilelikte akıntı oluştuğunda ise, kokulu ve fazla miktarda gelen bir akıntı meydana gelir. Bu tür akıntılar Gardnerella vajinalis denilen bakteri yüzünden oluşan enjeksiyondan kaynaklanır.

Hamilelikte akıntı sorununa tricholmonas vajiniti de neden olabilir. Bu akıntılar sarı renkte, köpüklü ve kötü kokulu olup, vajinanın dışında kızarıklığa yol açar. Bu enfeksiyon cinsel yolla bulaştığı için, anne adayı ve eşi birlikte tedavi edilmelidir.

Hamileliğin son zamanlarında oluşan ve akıntı olarak algılanan sıvı ise, erken gelen suyun ve amniyon sıvısının boşalması nedeniyle olabilir. Eğer 20 haftadan itibaren hamilelikte akıntı oluyorsa, bunun amniyon sıvısı olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır.

Benzer Konular:

Vajinal Akıntı Tedavisi

Vajinadaki Sarı Akıntı Nedir?

Vajina Kokusu Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.