Hamilelikte Alkolün Zararları

Hamilelikte alkol kullanımı fetal alkol sendormu etkisi gösterir

Anne adayları bebeğinizden önce siz sorumlusunuz. Bebeğinizde toksik etkiye neden olacak alkolden uzak durmalısınız. Bebeğinizin değişik anomalilerle doğmasını ve yaşamına bu şekilde devam etmesini istemiyorsanız, bu sorumluluğunuza dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz size alkol kullanmayın diyemez, siz bebeğinizi korumak için alkolden uzak durmalısınız.

Hamilelikte Alkolün Zararları

Hamilelik döneminde alınan alkol plasentayı geçerek, fetusa zarar verebilecek özellikte teratojen maddelerden biridir. Bu nedenle uzmanlar hamilelik süresince anne adaylarının alkol içmemesini tavsiye eder. Alkolün bebeklerde çeşitli anomalilere neden olması, erken doğumun, düşüğün olması, bebeğin düşük doğum ağırlığıyla doğması gibi istenmeyen sonuçları olabilir. Bebeğin anne karnında alkole maruz kalması da fetal alkol sendromu (FAS) denilen sendroma yol açabilir. Bebeklerde hafif derecedeki öğrenme sorunlarından, çok sayıdaki doğumsal anomalilere kadar farklı nitelikte ortaya çıkabilen fetal alkol spektrum, her 1000 canlı doğumdan birinde görülebilir. Bu yüzden anne adayları bebeklerinin sağlığını düşünerek gebelikleri süresince alkollü içecekler kullanmamalıdır.

Hamilelik döneminde alınan alkolle bebekte oluşabilecek zararlar arasındaki bağlantı hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Yani alkol az miktarda alınsa bile bebeğe zararlı olabileceği düşünülmelidir. Anne adayının hiç alkol kullanmaması en doğrusudur. Bununla birlikte alınan alkolün fazla olması gebeliğe daha fazla zarar verecektir. Bu konuda araştırmalarda kesin veriler elde edilmiştir.

Hamilelikte alkolün bebeklere verdiği zararlar nelerdir? (Bebeklerde görülebilecek anomaliler)

  • Bebeklerde karakteristik yüz görünümü, üst dudak inceliği, kısa ve yukarı dönük burun, burunla üst dudağın arasında oluğun bulunmaması ve karakteristik göz kapakları
  • Küçük çene (Mikrognati)
  • Küçük gözler (Mikroftalmi), pitozis, strabismus
  • Kalp anomalileri
  • Görme ve işitme sorunları, takrarlayacı kulak enfeksiyonları
  • Kol, bacak ve parmaklarda anomaliler, eklem sorunları
  • İskelet sistemindeki anomaliler(Vertebral anomaliler, skolyoz eğrilikleri)
  • Bebeğin anne karnında ve doğumdan sonra büyüme geriliği yaşaması
  • Bebeğin kafa çapının, beyninin küçük olması (Mikrosefali)
  • Yarık damak ve yarık dudak
  • İnmeyen testisler
  • Omurilik anomalileri
  • Böbrek anomalileri
  • Zeka geriliğinin olması
  • Hidrosefali, meningomyelosel
  • Hiperaktivite
  • Dikkat eksikliği, hafıza sorunları ve sinirlilik hali

Fetal alkol sendromunun etkileri olan bu anomalilerin geri dönüşümü yani tedavisi bulunmamaktadır. Bu anomaliler kişiyi yaşam boyu etkisi altına alır. Bu yüzden kadınların gebe kalma planı yapmalarından itibaren alkolden uzak kalması, gebeliği süresince alkollü içecekleri kullanmaması gerekir. Eğer alkolü isteseler de bırakamıyorlarsa, bir uzman desteği almaları en doğrusudur. Hamile kadınlar alkolü ne kadar erken dönemde bırakırsa, bebeğin etkilenmesi de daha az olur.

Hamilelikte alınan alkol miktarının bebekte olan zararla ilişkisi nedir?
Anne karnındaki bebekte anomalileri neden olabilecek alkol miktarı konusunda kesin bulgular yoktur. Bu oranın belirlenmesi de olanaksızdır. Ancak bu konuda yapılan araştırmalarda her gün 90 mlgr değerinde alkol almış olan anne adaylarının bebeklerinde fetal alkol sendromu etkilerinin görülme olasılığının kayda değer şekilde yükseldiği tespit edilmiştir. Alkolik denebilecek kadar hamileliğinde alkol alan anne adaylarının bebeklerinde ortalama % 30-40 seviyesinde fetal alkol sendromu ortaya çıkmaktadır. Her gün 2-3 bardak alkollü içecek alan anne adaylarının bebekleri ise, % 10 düzeyinde bu sendromdan etkilenmektedir.

Hamileliği süresince, özellikle hamileliğin ikinci döneminde fazla miktarda alkol tüketen kadınların bebeklerinde fetal alkol sendromu etkileri yüksek düzeyde görülür. Çünkü hamileliğin ikinci döneminde hücreler oldukça hızlı bir şekilde çoğalmakta, kadının aldığı alkolde hücrelerde toksik etkiye neden olmaktadır. Bu yüzden öncelikle sinir sistemi etkilenmekte, diğer organlarda da gelişim bozuklukları ortaya çıkmaktadır.

Alkolü daha az miktarda kullanan hamile kadınlarda ise, fetal alkol sendromu etkileri hafif derecede ortaya çıkar. Ancak bu bebeklerde hiçbir zaman normal sağlıklı bebekler gibi olmaz.

Alkol alışkanlığı olan anne adaylarına öneriler
İnsanlar üzerinde alkolün hamilelikteki etkileri konusunda bilimsel bir çalışma yapılamayacağı için, alkolün hamilelik üzerindeki etkisi hayvan deneylerinde belirlenmeye çalışılmaktadır. Hayvan deneylerinde tek doz halinde alınan yüksek orandaki alkolün düşük oranda gelişme geriliğine, baş ve yüzde anomalileri neden olduğu görülmüştür. Bu fetal alkol sendromunun hafif etkisi olarak kabul edilir. Böyle çalışmalar insanlarda yapılamaz. Bu nedenle kadınlar gebelik planı yaptıkları andan itibaren alkolden uzak durmalıdır. Anne adayları alkolden ne kadar erken dönemde uzaklaşırsa, bebeklerinin alkol yüzünden etkilenmesine aynı oranda engel olurlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.