Hamilelikte Aşerme Neden Kaynaklanır

Hamileliğin ilk 3 ayında mevsimi dışında yiyecekler arzulamak, kokulara karşı hassas olma durumuna aşerme denir.

Bu dönem ilk üç ay için son derece normal olsa da ilerleyen haftalarda devam etmesi durumunda tamamen psikolojik olduğu kabul edilmektedir. Anne ilk aylarda her tür kokuya karşı aşırı duyarlı olup çok farklı yiyecekler arzulayarak hatta mevsimi dışında meyve ve sebzeleri hatırlayarak tüketmek istemektedir.

Hamilelikte Aşerme Neden Kaynaklanır

Hamilelik dönemi genel anlamda hormonsal faaliyetlerin arttığı, kadının bedeninde önemli değişimlere neden olduğu bir dönem olduğundan bu hormonal etkilerden dolayı farklı belirtiler su yüzüne çıkmaktadır. Kısaca aşerme de hormonal değişimin etkilerindendir. Aşerme kişiden kişiye değişmektedir. Bilimsel açıdan aşermenin nedenleri net olarak bilinmese de hormonal değişimlerin tetiklediği bazı dürtüler olarak kabullenilmiştir. Örneğin benzer durumlara menopoz döneminde de rastlandığı, aşırı iştah ve kilo almanın yanında tam tersi olarak, aşırı iştahsızlık ve hızla kilo vermek gibi durumların yaşandığı da bilinmektedir. Bilimsel açıdan bu durumu da hormonal değişimlere bağlamak mümkün olmakta ve menopoz dönemine giren bir kadının da tıpkı hamile olup da aşeren bir kadın gibi canı farklı yiyecekler isteyebilmektedir. Sadece menopoz dönemi ileri yaş dönemi olduğu için yanlık anlaşılmaktan çekinen kadın bu durumu dillendirmekten pek hoşlanmamaktadır.

Aşermede Sıra Dışı İstekler Nelerdir?
Örneğin çok severek tükettiği bir şeyden tiksinmek, normalde hiç hoşlanmadığı bir yiyeceği severek yemeye başlamak gibi örneklerin yanında, akıl almaz şeylere karşı ilgi duyan kadınlar da vardır. Örneğin izmarit, deterjan, koklamak, toprak yemek, buz yemek, tozu içine çekmek, gibi normal olmayan arzularla da karşılaşılmaktadır. Hatta koku ve tat dışında ses, görüntü de tiksinti yaratabilmektedir.

Aşeren Kadınlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Aşerme olayı kadının kontrolü dışında gelişen bir durumdur ve yadırgamamak gerekmektedir. Hamileliğin ilk üç ayı en zor geçen bir dönem olduğundan hamile annenin yanında sürekli bir yakını ya da yardımcı bir kişi bulunmalıdır. Annesi, kardeşi, arkadaşı gibi bir yakınının bulunması anneyi mutfağa sokmaması gerekmektedir. Çünkü anne pişen yemek kokularından bulanabilir, istifra edebilir. Yemek yapılırken aspiratör çalıştırmalı ya da kapı, pencere açmalıdır. Annenin istediği bir yiyecek araştırılarak bulunmaya çalışılmalıdır.

Aşerme Konusunda Yapılabilecek Diğer Konular;

  • Kesinlikle her sabah aynı saatlerde ve aksatmadan kahvaltı yapmalı
  • Doktorun önerdiği egzersizleri ya da yürüyüş yapmalı
  • Olumlu düşünmeli ve bebek için küçük hazırlıklar yapmaya başlayarak oyalanmalı
  • Bebek bakımı, hamilelik, bebek gelişimi gibi kitap, dergi ve yayınlar okumalıdır.

Aşermenin Halk Arasında Nasıl Bilindiği;

Aşerme konusunun bilimse açıdan kesin ve net bir açıklaması yoktur. Sadece anne adayının bünyesindeki bazı vitamin ve minerallerin eksikliğinden kaynaklanan ya da bebeği koruma amaçlı refleksli hormonal hareketliliğin tetiklediği arayış olarak da tanımlanabilmektedir. İlk üç aydan sonra geçmesi de tıbben açıklanamasa da annede bazı istem dışı gelişen yarı psikolojik davranışlar olarak görülmektedir. Halk arasında ise aşermek konusu çok daha abartılı olarak ele alınır ve endişelendirici, korku verici bir konu gibi bakılır. Örneğin; Anne adayının canı bir şey istediğinde mutlaka o yaratılmalı aksi takdirde yani anne adayının isteyip de temin edilemeyen madde her ne ise yerine getirilememe durumunda” eyvah bebek eksik doğacak” ya da “ bebeğin canı istiyor mutlaka yemeli” gibi aşeren anne adayını da korkutmaktadır. Oysa böyle şeyler yoktur. Ne bebek istiyordur, ne de istenilen şey bulunmadı ise bebek eksik doğacaktır. Fakat bu dönem aynı zamanda annenin duygusal açıdan da hassas olduğu bir dönem olduğu için bu hurafeden etkilenip inanabilir, etkilenebilir.

Halk arasında bir de canın bir şey çekti ise” avcunu yala” tabiri bulunmaktadır. Bu laf buradan türemiştir. Çünkü çok eskilerde hamilenin aşerip de aşerdiği yiyeceği bulamaması durumunda avuç içini yalatarak başlarına koydurturlarmış.

Aşerilen Yiyeceklerin Başında Neler Gelir?
Aşermek kışın ortasında buz gibi karpuz istemek, ya da yazın ortasında taze sıkılmış portakal istemek gibi bir şeydir. Normalde hiç erik sevmeyen bir kişinin bir kilo eriği tuza batırarak yediği de görülmüştür. Ya da beyaz peyniri çok seven bir hamilenin bu dönemde ağzına hiç peynir sürmemesine de rastlanmaktadır.

Aşerilen yiyecekleri ya da objeleri genel başlık altında toplamak gerekirse;

  • Ekşiler ( erik, limon, çağla, olmamış ham meyveler)
  • Tuzlular ( kaya tuzu yalamak, deniz suyu içmek ya da her yediğine, karpuza bile bol tuz dökmek)
  • Tatlı ( çok tatlı hatta çürük meyveler, şerbetli tatlılar)
  • Tatsız yani tadı olmayan( buz yemek, suları derin dondurucuda dondurup yemek)
  • Tat dışındaki acayip aşermeler ( is kokusunu içine çekmek, tozlu ortamlarda derin nefes almak, tütün yemek, toprak yemek) gibi kişiye özel acayip davranışlara da rastlanılsa da bu durum sık rastlanan durumlar değildir.
  • Ayrıca baharat çeşitleri ile soslar da ön plana çıkan besinler arasında yer almaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.