Hamilelikte Bacak Ağrısı

Hamilelikte artan kilolardan dolayı bacak ağrıları görülebilmektedir

Hamilelik dönemi, anne adayının sağlık durumunu doğrudan etkileyen bir dönemdir. Psikolojik ve fizyolojik etkilerinden dolayı stresli bir dönem geçiren anne adayında artan kilolar, yeteri kadar hareket edilmemesi ve tansiyon değişikliklerinden dolayı bacaklarda ağrı görülmesi muhtemeldir. Hamilelikte bacak ağrılarının azaltılması için hafif tempo yürüyüşler, bacakları kalp hizasından yukarıda tutarak uzanma gibi ufak tedbirler oldukça etkilidir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı

İleri yaş gebeliği başta olmak üzere çoğu zaman hamilelik döneminin bayanlarda bazı sağlık sorunlarını ortaya çıkardığı biliniyor. Özellikle kilosu fazla olan ve yaşı ilerlemiş olan anne adaylarında diyabet ve hipertansiyon başta olmak üzere pek çok sağlık sorununun kendini gösterdiğini biliyoruz. Fiziksel olarak vücudun zorlandığı ve hassas olduğu bir dönemi temsil eden gebelikle birlikte ortaya çıkan sağlık sorunları anne adaylarının bu gebelik sürecini zorlanarak atlatmasına neden olabilir. Bu gibi durumlar ortaya çıktığı zaman gebelik kontrolü sürecinin anne ve çocuk sağlığı için gerçekten büyük önem taşıdığı aklınızda olsun. Uzman bir doktor eşliğinde gerçekleşen kontroller hem anne hem de çocuk için olumlu sonuçlar ortaya koyabilir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı
Özellikle yorgunluğa bağlı olarak insanlar hayatları boyunca bacaklarındaki kramp ağrılarından sıklıkla şikâyet edebilirler. Bayanların fiziksel olarak en hassas dönemlerinde biri olan gebelik sürecinde eğer bu bacak ağrıları beklenenden fazla yaşanıyorsa bir uzmana görünüp yardım almak en isabetli kararlardan birini gösterebilir. Genellikle gece çıkan bu sorunlar sebebiyle anne adayının rahat bir uyku uyuyamadığı da görülebilir. Sabaha karşı acı ile uykudan uyanan çok sayıda anne adayının bu bacak ağrılarından ve kramp sancılarından şikâyetçi olduğunu söylemek mümkün. Gebelik süresi boyunca karnındaki çocuğun gelişimi ile birlikte pek çok mineral konusunda sıkıntıya düşen ve fiziksel olarak zorlanan bayanların bu dönemi daha sancılı bir şekilde atlattığını gözlemlemek mümkün. Kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin vücutta azalması veya buna ekleyeceğimiz fosfor gibi elementlerin hamilelik sebebiyle annede yeterli bulunmaması bu sorunların başlıca nedeni olarak biliniyor.

Hamilelikte Bacak Ağrılarını Azaltmak İçin Ne Yapmalı?
Gebelik süresince vitamin ve mineral yönünden sıkıntı çeken anne adaylarının bazı sorunlarla yüz yüze kaldığını belirttik. Elbette ki bu tip sağlık sorunlarında ve gebelik gibi hassas bir süreç esnasında jinekolog başta olmak üzere tıp biliminin bu konuyla ilgilenen doktorlarından yardım almak gerçekten büyük önem taşıyor. Kalsiyum ve magnezyum içeren tabletlerin gebeliğe zarar vermediği gibi gebelik sürecini yaşayan anne adayına önemli derecede katkı sağladığını da söylemek mümkün. Yine fosfor yönünden de vücudu destekleyecek bazı unsurlar hamilelik sürecindeki sancılı dönemlerin azalmasında yardımcı olabilir. Süt ve yoğurt ürünlerinin bu konuda katkılı bir destek unsuruna dönüşmesi gebelik süreci boyunca anne adaylarının gıda tüketimi konusuna katkı sağlamasını mümkün hale getiriyor. Yine deniz mahsulleri tüketmenin de anne adayına sağlık yönünden önemli katkıları olacağını söyleyebiliriz.

Hamilelikte Bacak Ağrısını Alınacak Fiziksel Tedbirler
En başta bacak krampları olarak karşımıza çıkan bu sorunlarda yapacağınız basit uygulamalarla birlikte bu ağrıları azaltabilir hatta tamamıyla ortadan kaldırıp rahatlayabilirsiniz. Oturduğunuz yerde ayakları germek ve bisiklet pedal hareketini tekrarlamak bu konuda size yardımcı olabilir. Özellikle ılık su ile ağrıyan bölgelere masaj yapmanın da olumlu sonuçları daha önceden ispatlanmıştır. Kısa yürüyüşler ve düzenli olarak yapılacak egzersizlerin de bu konuda anne adaylarına yardımcı olduğu çok iyi biliniyor. Her ne kadar hafif spor ve egzersiz önerileri gündeme gelse de uzun süre ayakta kalmak veya uzun süre oturmak anneler adına sorun ortaya koyabilir. Otururken ise ayağınızın altına bir yastık desteği koyarak ayağınızı yükseltmek gerçekten bu konuda bir çözüm oluşturabilir. Kan dolaşımı bu konuda en önemli yardımcı ve etkenlerden biri olarak kendini gösterirken masaj gibi pek çok alanda faydası olan bir uygulamanın gebelik sürecinde anne adaylarına önemli derecede avantaj sağladığını söyleyebiliriz.

Hamilelikte Bacak Ağrılarının Diğer Nedenleri
Zaman içerisinde çocuğun anne karnındaki büyümesi rahim duvarları başta olmak üzere fiziksel olarak anne adayının vücuduna bazı noktalarda baskı yapabilir. Elbette ki bu durumun sancılı bir süreç başlatması da son derece doğal bir durumdur. Aynı baskının kan dolaşımına yaptığı olumsuz etki venöz sorununu ortaya koyabilir ve kan dolaşımının tam olarak düzenli bir şekilde gerçekleşmemesi bayanlar adına gerçekten ciddi bir sorunu gündeme taşıyabilir. Böylesine bir sorun tahmin edildiği zaman uzman bir doktora başvurmak yapacağınız en isabetli girişim olacaktır.

Pek çok bayanın hamilelik süresince normalin üzerinde kilo artışı yaşaması yine fiziksel olarak dengenin bozulmasına en önemli etkenlerden biri. Hem çocuğun gelişimi hem de hareketsizlikle birlikte fazla gıda tüketimi de işin içine girdiği zaman hamilelik süresince bayanlardaki kilo artışı kendini daha net bir şekilde gösterebilir. Bacak ağrılarının başlangıcı olarak çoğunlukla belden gelen sorunların da etkili olduğu bilinirken rahimde çocuğun büyümesi fiziksel olarak bayanın dengesini bozduğu için bel ve bacak ağrılarının da bu süreçte ortaya çıkması son derece doğaldır. Gebelik süreci boyunca bayanların ilaç ve diğer alışkanlıklarına dikkat etmesi büyük önem taşımakta. Her ne kadar bu süreç sancılı da atlatılsa doktor kontrolü haricinde ilaç kullanmanın çok sakıncalı durumlar ortaya koyacağını söyleyebiliriz.

3 yorum

  • sercal sağlam dedi ki:

    16 Haftalık hamileyim, bacaklarımda hamileliğimin başlangıcından bu yana sıklıkla da geceleri ağrılar oluyor.kalsiyum magnezyum gibi ilaçlar kullanmama rağmen fayda görmedim.Masaj yapılınca rahatlayabiliyorum. Hamileliğin son üç ayında bu ağrıların normal olduğunu biliyorum,ama başlangıçtaki bu ağrılar nor malmi acaba bu konuda bilgi almam mümkünmü.

  • aslı pınar dedi ki:

    Bende 22 haftalık oldum,aynı şekilde özellikle de akşamları ağrı ve sızıdan çıldıracak duruma geliyorum, sadece bacaklarım değil belimde aynı şekilde ağrıyor, resmen damarlarım çekiliyor,sızlıyor. Oturarak çalışan biriyim,bundan kaynaklanabilirmi dicem ama hamilelikten önce böyle sıkıntım yoktu.Masaj olayı bana da iyi geliyor.

  • esra kürkçü dedi ki:

    merhabalar,siteniz çok güzel açıklayıcı ve aydınlatıcı bilgilerle dolu, öncelikle bu hizmetiniz için teşekkürler.Bende 28 haftama girdim.son 1 aydır bacaklarımda ağrı değil ama çok rahatsız edici bir uyuşma oluyor.Magnezyumu bende kullanıyorum ama daha çok kramplara faydası oluyor,birde hamilelik döneminde gizli bel fıtığı olabileceğini duymuştum.Özellikle doğumdan sonra devam ederse bel fıtığı olma riski çok yüksekmiş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.