Hamilelikte 1. Trimester

Gebelik, 3 aylık evreler olacak şekilde üç trimester şeklinde incelenmektedir.

Hamilelik dönemi 3 farklı evrede incelenir. 1. trimester olarak adlandırılan zaman dilimi 1 – 13 haftalar arasını, 2. trimester olarak adlandırılan zaman dilimi 14 – 26 haftalar arasını ve 3. trimester olarak adlandırılan zaman dilimi ise 27 – 41 haftalar arasını kapsamaktadır. Bu makalede hamileliğin birinci trimesterı olan 1 – 13 haftalar arasındaki süreçten bahsedilmiştir.

Hamilelikte 1. Trimester

Gebelik döneminin 1 ile 13. Haftasını kapsayan 1.Trimester döneminde bebeğin organ gelişimi başlamaktadır. Bununla beraber anne adayında mide bulantıları, karın ağrıları ve sık idrara çıkma gibi durumlar da görülmektedir. Anne adayları için hazırladığımız bu yazımızda haftalık olarak gelişim aşamalarını takip etmiş olacağız.

1.Hafta
Hamileliğin ilk başlangıç evresidir. Son adet tarihinizin ilk gününe göre hesaplanmaktadır. Yapılan bu hesaplamaya göre gebelik 40 haftalık bir süre devam edecektir. Yeni bir başlangıç olan 1. Haftada kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçmeniz gerekecektir. Yine dikkat edilmesi gereken diğer durum bu hafta içerisinde bol su tüketimi gerçekleştirmenizdir. Kısa yürüyüşler de yapabilirsiniz. İlerleyen süreçlerde fiziksel olarak da değişim yaşayacağınız için sürekli olarak pozitif düşünmeye ihtiyacınız olacak. 1. Hafta içerisinde herhangi bir ilaç kullanımında doktorunuza danışmanız gerekecektir.

2.Hafta
Hormonlar 2.haftada hızlı bir şekilde çalışmaya başlar. Döllenmiş olan yumurtanın gelişimi devam etmektedir. Bu haftada yumurtanın yerleşeceği tabaka kalınlaşmaktadır. Ayrıca embriyonun rahim içerisinde tutunması da sağlanır.

3.Hafta
Gebeliğin 3.haftasında yumurta hücresi ile sperm follop tüpünde karşılaşır ve yaklaşık bin adet sperm içerisinden sadece biri yumurta içerisine girecektir. Bu süre yaklaşık 20 dakika olmakta ve döllenme başlamaktadır. Döllenme işlemi ise yaklaşık olarak 24 saat sürmektedir. İlişki sırasında vücuda yaklaşık olarak 300 milyon sperm bırakılmaktadır. Bu spermlerin sadece %1’i rahim içerisine girebilir. Yumurta hücresi içerisinde de yine bu hücrelerin sadece 1 tanesi yumurtalıklara giriş yapmayı başarır ve zigot adı verilen oluşum meydana gelerek döllenme süreci sonra erer.

4.Hafta
Bu haftada kadınların adet görmesi gerekmekte fakat döllenme sonucunda adet kanaması meydana gelmeyecektir. 4. Haftada başlayan kaygı ve korkular hamile olduğunuzun bir kanıtı olarak kendini gösterecektir. Fiziksel ve ruhsal değişikliklerin meydana geldiği bu haftada, yorgunluk, halsizlik ve göğüslerdeki dolgunluk iyiden iyiye kendini belli edecektir.

5.Hafta
Gebelik belirtilerinin ciddi bir anlamda hissedildiği bu haftada sık acıkmalar ve mide bulantılar meydana gelecektir. Ayrıca göğüslerde aşırı bir dolgunlaşma izlenecektir. Çünkü süt bezeleri uyarılmaya başlanmıştır.

6.Hafta
Gebelik hormonlarının artması sebebiyle, belirgin değişimler meydana gelmekte ve anne adayının şikâyetleri de artmaktadır. Sabah uyandığınız da mideniz bulanabilir ve kusma meydana gelebilir. Yemek kokularına dayanamama ve yine sevilen yemekler düşünüldüğünde mide bulantısı meydana gelebilecektir. Tamamen doğal olan bu şikâyetler 1.trimester döneminin 6.haftasına ait özellikleridir.

7.Hafta
Anne adaylarının dış görünüşünde fazla bir değişim görülmemekle beraber iç kısımda bebeğin boyut değişimleri meydana gelir. Oldukça küçük ve hatta nokta gibi bir görünüme sahip olan bebeğinizin ağız, burun, bacak ve parmakları gelişmeye başlamaktadır. 7. Haftada bulantı ve kusma sebebiyle kilo kayıpları da yaşanabilmektedir.

8.Hafta
Gebelik dönemine artık tam anlamıyla alışma zamanı gelmiştir. Bebeğin boyunun 15 ile 20 mm’ye kadar ulaşabildiği 8.haftada bebek hareketlenmeye başlamaktadır. Bebeğin dil ve dudakları tam anlamıyla gelişmeye başlamıştır. Ayrıca diş oluşumu da bu haftada başlamaktadır. Bebeğin akciğer gelişimi 8.haftada hızlanır ve kalp kapakçıkları meydana gelir. İskeleti de sertleşmeye başlayan bebeğin göz kapakları da kıvrım şeklini almıştır.

9.Hafta
Bebeğin boyu 22 ile 33 mm’ye kadar ulaşmış ve ağırlık olarak 4 gramdır. Yüz hatlarının gelişmeye başladığı bu haftada bebeğin dudak gelişimi de hızla devam etmektedir. Ayrıca kulak ve göz kapaklarındaki gelişim hızlı bir şekilde devam eder. Burun delikleri belirginleşerek koku sinirleri de oluşur. Cinsiyet hücreleri oluşmaya başlar fakat cinsiyetin belirli olması için çok erkendir.

10.Hafta
Bu haftadaki en önemli gelişim idrar üretmeye başlamasıdır. Böbrekleri çalışır duruma gelen bebek, beyin gelişimine de devam eder. Dudak ve kalp artık oluşmuş ve ayaklarla beraber dizler de belirginleşmiştir. Kasları yavaşça güçlenir ve kas oluşumları da tamamlanmıştır. 10.haftada anne adayının şikâyetlerinde de artık görülecektir. Ayaklarda şişkinlik ve varis gibi rahatsızlıklar görülecek durumlardan biridir.

11.Hafta
Bebek organlarının çok hızlı bir şekilde geliştiği hafta 11.haftadır. Embriyo artık gelişimini tamamlar ve gebeliğin en kritik dönemlerinden biri atlatılmış olur.

12.Hafta
Bebeğin tüm organları gelişimini tamamlamış olmaktadır. Boyu 70 mm’ye ulaşmış ve 14 grama kadar ağırlığı hissedilmektedir. Hareketli bir yapıya bürünen bebeğin bu haftada saç ve tırnakları da uzamaya başlar.

13.Hafta
1.trimester döneminin son haftası olan 13.haftada düşük yapma ihtimali azalmıştır. Hamilelik sürecine tam olarak alışılan haftadır. Bulantı ve kusma şikâyetleri azalır ve rahimde ciddi bir büyüme meydana gelir. Cilt üzerinde lekelenme sorunları yaşayabilir ve yüz ve boyun bölgesinde bu lekelenmelerin artması beklenebilir. Tamamen geçici olan bir durumdur. Bu haftada yine cinsiyet oluşumu tamamlanamamıştır. Gebelik hormonlarının salgılanması devam etmektedir. Baş dönmeleri ya da baş ağrıları gibi şikâyetler de giderek azalmıştır.

Bu süreçten sonra zorlu bir süreç olan 2.trimester dönemine girecek anne adaylarını daha ciddi sorunlar bekleyecek ve gebeliğin son haftalarına doğru ilerleme son hızla devam edecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.