Hamilelikte Bitkisel Çaylar, Bitkisel İlaçlar

Hamilelik döneminde bitkisel çaylar ile bitkisel ilaçlar bilinçsizce ve sınırsız tüketilmemelidir.

Anne adayları hamilelik döneminde yedikleri, içtikleri tüm besinlere ve kullandıkları ilaçlar ile bu besinlerin etkileşimindeki ortaya çıkması muhtemel riskleri göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Bitkisel çay ve bitkisel ilaçların tüketimi ise en özenli kullanılması gereken hatta doktora danışmadan kullanılmaması gereken ürünlerdir.

Hamilelikte Bitkisel Çaylar, Bitkisel İlaçlar

Bitkiler, etkin maddeler oluşturur ve pek çoğu ilaç yapımında kullanılır. Bitkisel tedavi dalında uzman kişilerce uygulanılan bitkisel ilaçlar ve bitkisel çaylar doz ayarlama konusunda, teknik açıdan çok daha güvenilir olmaktadır. Kulaktan dolma tariflerle, bitki çayı ya da bitki ilaçları tüketmek riskli ve çok sakıncalıdır.

Hamilelik dönemi ilaç kullanmak için uygun bir süreç olmadığından, doktor kontrolünde ve ölçülü bitkisel ilaçlar ile bitkisel çaylar kullanmakta bir sakınca görülmemektedir. Çünkü bitkiler tahminlerin ötesinde çok etkilidirler. Özellikle hassas bir süreç olan hamilelik döneminde bitki çaylarının bir kısmı anne adayına çok yönlü iyi gelirken bir kısmı da hamileliği riske sokabilecek ölçülerde zararlar da verebilmektedir.

Hamilelik Sürecinde Zararlı (Risk Taşıyan) Bitkiler Ve Özellikleri;
Ada çayı, Sinameki, Fesleğen, Keten tohumu, Ahududu gibi bitkilerin çayları çokça tüketilmesi durumunda, hamile anne adayının ilk aylarda düşük yapma riskini artırır, ilerleyen aylarda ise kanama ve rahim kasılmaları hatta son aylara doğru erken doğumu tetikleyen riskleri oluşturabileceği görülmektedir.

Ahududu; özellikle ahududu bitkisinin doğum sancılarını artırıcı, doğumu başlatıcı güçlü etkileri olduğundan çok eski dönemlerde tıpta doğumu kolaylaştırmak amaçlı kullanılmıştır.

Hamilelik döneminde kesinlikle kullanılmaması önerilen diğer bitkiler ise; Biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kantaron, kediotu, oğulotu, aloe vera, karahindiba bitkileridir. Bu bitkiler de hamilelerde, kanama, düşük ve erken doğum gibi riskleri oluşturacak etkilere sahip bitkilerdir. Kesinlikle doktora danışmadan tüketilmemeli ve şayet doktor uygun görürse belirttiği ölçüler dışına çıkılmamalıdır.

Ayrıca; anason, ebegümeci, meyankökü, civanperçemi gibi bitkiler de gereğinden fazla tüketilmesi durumunda Karın kasılmalarını artırır ve düşüğü tetikler.

İlaç Kullanırken Ayrıca Bitki Çayları Kullanılabilir mi?
İlaç kullanmak zorunda olan bir anne adayı kullandığı ilacın yanında aynı süreç içinde iken bitki çayları da kullanmamalıdır. Çünkü içerdikleri farklı etkinlikler ciddi yan etkilere sebep olabilir.

Günümüzde bitkisel ilaçlar ve bitki çayları aktarlarda, marketlerde hatta eczanelerde satılmaya başlamış ve reçetesiz rahatlıkla temin edilir hale gelmiştir. Özellikle anne adayları, normal beslenmelerinin dışında hem bitkisel çayları, hem de bitkisel ilaçları kullanmak konusunda doktoruna danışmalıdır.

Hamilelik Sürecinde Yararlı Olan Bitkiler Ve Özellikleri;
Hamilelik döneminde anne adaylarının, yedikleri içtikleri her şey ve kullandıkları ilaçlar bebeklerini direk olarak etkilemektedir. Bu nedenle anne adayları beslenmelerine dikkat etmeli bebeği ve kendi hamilelik sürecini olumsuz etkileyecek her şeyden uzak durmaları gerekmektedir. Zorunlu olmadıkça ilaç kullanmamalı, doktor kontrolünde bitkisel ilaçlar kullanmayı tercih etmelidir. Ayrıca hamilelik dönemini daha rahat geçirmek isteyen anne adayları farklı olumlu etkileri olan bitki çaylarını günde 2 fincanı geçmemek koşulu ile tüketebilmektedir.

Bitki Çayı Olarak Kullanılabilecek, Hamilelere Önerilen Bitkiler;
Zencefil; Bulantıyı giderir, kusmayı önler.
Papatya; Emziren annelerin sütünü artırır, hamilelik döneminde karın ağrılarına iyi gelir.
Rezene; Sakinleştirici, rahatlatıcı ve anne sütünü artırıcı özellikleri bulunmaktadır.
Isırgan otu; Anne sütünü artırır, diz ağrıları için haricen ağrıyan yerlere lapa hazırlanarak sürülür.
Ayrıca; Normal çay, yeşil çay, ıhlamur, kuşburnu ve meyvelerden yapılan çayların tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Sadece 2 fincanı geçmemek koşulu ile ve ara ara dönüşümlü olarak kullanmakta da yarar vardır.
Bu bitki çayları; Hamilelik döneminde anne adayını rahatlatan, ferahlatan, dinlendiren, stres attıran özellikleri olan ve sade içilmesi gereken çaylardır. Şekersiz içilmesi tavsiye edilmektedir.

Hamilelikte Grip Olunursa Ne Yapılmalıdır?
Grip olan anne adayı öncelikle;

  • Bol su içmeli,
  • Bol protein tüketmeli,
  • Şekeri azaltmalı,
  • İstirahat etmelidir. Bunları uygulayan anne adayı gribi hafif atlatır.
  • Ayrıca bol meyve ve bitki çayları da tüketmesi önerilmektedir.

Bağışıklık sistemini artırmak için günde en fazla 2 fincan olmak koşulu ile

  • Zencefil
  • Ihlamur
  • Kuşburnu
  • Kekik çayı içilebilir ve bu içecekler aşırı tüketilmediği sürece faydalıdır.

Hamilelik dönemi bir hastalık süreci değildir. Bu nedenle ne kendisi, ne de yakın çevresindeki kişiler hamile bir anne adayına sürekli hastaymış gibi muamele yapmamalıdır. Hamile olan kişilerde bazı dönemsel rahatsızlıklar geçirebilirler. Vakit geçirmeden doktora giderek hamile olduğunu belirterek muayene olmalı ve doktorun belirleyeceği ölçülerde bitkisel ilaçlar ve bitkisel çaylar tüketerek rahatsızlık dönemini atlatmalıdır.

Bitki çayı ya da bitkisel ilaçlar kullanmak hamileler için tavsiye edilse de ölçülerine özen gösterilmesi gerekmektedir. Örneğin Nane ve papatya çayı sindirim sistemini düzene koyar ve kişiyi rahatlatma özelliklerine sahiptir. Fakat konsantre edilen ve piyasada papatya yağı olarak satışa sunulan papatya, hamileler için kesinlikle uygun değildir.
Hamileler için En Güvenilir Soğuk İçecekler; Su, süt, taze sıkılmış mevsimlik meyve sularıdır.

Hamileler İçin En Güvenilir Sıcak İçecekler; Süt, salep ve sıcak çikolatadır.

Hamilelerin Sınırlı olarak Tüketebilecekleri İçecekler; Çay, kahve, yeşil çay ve ıhlamurdur.

Aşırıya kaçmadan ve dönüşümlü olarak sınırlı miktarlarda tüketildiği sürece bu içeceklerin hepsinin hamile olan anne adayına yararlı olacağı bilinmektedir.

Kefir bir süt ürünüdür ve herkes için çok faydalıdır. Ancak hamilelik döneminde tüketilmesi önerilmemektedir. Bu örnek hamilelik döneminde değişen metabolizmanın beslenmeyi bile nasıl etkilediğini göstermek için yeterlidir. Bitki çayları da kişiye göre değişen damak tatları ile farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle rahatlatıcı, sakinleştirici, stres atıcı bitki çayları tercih edilmeli ve bol miktarda su içmek de ihmal edilmemelidir.

Hamileler İçin Pratik Bilgiler;
Elma; Bol suda yıkanıp, kabuğu ile birlikte yenilerek tüketilmesi hamile anne adayları için önerilir. Ya da Elma, kabuğu, hatta çekirdeği dâhil doğranıp sıcak suda demlenip 1 adet kabuk tarçınla çayı yapılıp içilmesi de çok yararlıdır. Ayrıca elma kompostosu da mide yanmasına ve bulantıya iyi gelmektedir ve anne adaylarına tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Lavanta yağı; Haricen kullanılır, 1 bardak suya 5- 6 damla lavanta yağı damlatılıp karıştırılarak havlu ya da bir bez üzerine dökülüp kasıklara tampon yapılırsa ve bekletilirse kasılma ve krampları engelleyerek geçirir. Özellikle doğuma yakın son aylarda daha çok ihtiyaç hissedilmektedir.

Hamilelik dönemi anne adaylarının kansızlık çektiği bir dönemdir. Hurma, havuç, keçiboynuzu ve keçiboynuzu pekmezi kansızlığa çok iyi geldiğinden doktor tavsiyesi ile belirtilen ölçülerde kullanılmasında yarar vardır. B12 vitamini, folik asit ve diğer bazı gıdalarla alınır.

Demir eksikliği; Hamilelik döneminde demir eksikliğinin görülmesi olağan bir durumdur ve sık görülmektedir. Bebeğin yeterli beslenebilmesi ve yeterli oksijeni alabilmesi için fazladan demire ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle de hamileler 20. Haftadan itibaren başlayarak demir takviyesi ilaçlar kullanmaktadır. Ancak demir ilacı kullanmak yerine demir içeren besinler ve bitki çayları da kullanılabileceği gibi yine doktor onayını almadan ve ölçüye riayet etmeden kullanmamalıdır.

Melisa çayı; Stres atıcı, sakinleştirici ve dinlendirici özelliği ile zor geçen hamilelik dönemini kolaylaştıran, fakat yine sınırlı ölçülerde kullanılması gereken bir bitki çayıdır. İçimini kolaylaştırmak için içine birkaç damla limon ya da portakal sıkılabilir.

Bitkisel çaylar, hamilelik dönemlerinde çoğunlukla bitkisel tedaviler amacı ile kullanılmakta ve bitkisel ilaçlar gibi tüketilmektedir. Hassas bir dönem olan hamilelik süreci normal şartlarda kullanılan ilaçları kullanmaya engel olduğundan bitkiler bu görevi üstlenmektedir.

Bir diğer önemli konu; Bitki çaylarının sağlıklı ortamlarda kurutulup kurutulmadığı, içlerinde farklı katkı maddelerinin olup olmadığı gibi konuların bilinmesi gerektiğidir. Paketleninceye kadar olumlu ortamlarda kurutulup paketlendikleri varsayılsa da, tüketim aşamasında da rutubetsiz ortamda (kapaklı kavanoz ya da kilitli poşet vb.) kullanılmalı, bitki çayları uzun süre bekletilmemelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.