Hamilelikte Çay İçmek Zararlı Mı?

Hamilelikte çay içmek belli bir sınırda tüketildiğinde ve demli olmamak şartı ile zararlı değildir.

Doktorların önerdiği gibi çay gebelik döneminde güvenle tüketilebilir. Fakat içinde kafein maddesi bulunduğunda bu tüketimin belli bir sınırı olmalıdır. Örneğin aşırı demli yani koyu olmamalıdır.

Hamilelikte Çay İçmek Zararlı Mı?

Hamilelik dönemi anne adaylarının her zamankinden daha fazla beslenmelerine, yemelerine ve içmelerine dikkat etmeleri gereken bir önemdir. Sağlıklı bir yaşam için yeme içme konusuna her zaman dikkat edilmelidir. Fakat gebelik dönemi, bebeğin beslenmesinin de annesinin beslenmesi ile alakalı olduğundan daha hassas davranılması gereken bir dönemdir. Anne adayları gebelik dönemini takip eden doktorlarına danışarak, günde bir ya da iki fincan açık olmak şartı ile çay tüketebilirler. Fakat gün içinde başka gıdalardan kafein alındıysa örneğin kahve, çikolata, bitki çayı, kola, meyve suyu gibi yiyecek ve içecekler tüketildiyse çay miktarı azaltılmalıdır.

Hamilelik Döneminde İçilen Çay ile Ne Kadar Kafein Vücuda Girer?
Hamilelik döneminde, anne adaylarının günlük aldıkları kafein miktarı 200mg.’dan az olmalıdır. Çünkü hamilelik döneminde vücudun en çok ihtiyacı olan demir maddesinin emilimini çay içinde bulunan kafein engellemektedir.

Hamilelik Döneminde Fazla Tüketilen Çay Bebeğe Zarar Verir mi?
Anne adayının tükettiği çay içindeki kafein maddesi, plasenta aracılığı ile bebeğin vücuduna da girerek, aşırı miktarda tüketildiğinde;

  • Bebekte gelişim geriliği,
  • Bebekte gelişim bozukluğu,
  • Bebekte kilo kaybı gibi olumsuzluklara sebep olur.

Bu yüzden de uzmanlar tarafından çok fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Aşırı tiryaki ve çaydan vazgeçemeyen anne adayları içinde uzmanlar günde sadece bir ya da iki bardak olmak ve açık olmak şartı ile önermektedir.

Fazla Çay Tüketimi Anne Adayına Neden Zararlıdır?
Özellikle siyah çay, yapım aşamasında uygulanan bazı işlemler ve soldurma adı verilen işlem içerisinde bulunan kafein oranını daha da fazlalaştırmaktadır. Kafein oranının yüksek olması da anne adayı için risk oluşturduğundan zararlıdır. Sadece siyah çay değil, bitki çaylarında da kafein bulunduğundan fazla tüketildiğinde bitki çayları da tehlike oluşturabilir.

Anne Adayı Günlük Kafein Tüketimini Nasıl Ayarlayabilir?
Hamile anne adayları, gün içinde 200mg’dan fazla kafein tüketmemelidir. Bunu ayarlamak içinde, çay ve içeriğinde diğer kafein bulunan içeceklerin günlük miligramları ayarlanarak tüketilmelidir.

  • 1 bardak çayda 50 mg. Kafein bulunur.
  • Buzlu çayda 70 mg. Kafein bulunur.
  • Hazır çayda 30 mg. Kafein bulunur.
  • 1 fincan yeşil çayda 20 mg kafein bulunur.

Bu verilere göre anne adayları çay tüketimini ayarlayabilirler.

Hamilelik Döneminde Yeşil çay ve Bitki Çayları Tüketilebilir mi?
Bitki çayları ve yeşil çayın içindeki kafein miktarı siyah çaya oranla daha az olsa da bitki çaylarının da fazlası zararlıdır. Bitki çayları çeşitlilik bakımından seçenekleri bol olsa da bilinmeyen ve etkilerinin neler olabileceğini bilmeden bitki çayı tüketmek de zararlıdır. Özellikle bitki çayı adı altında üretilen hatta çoğu zaman farklı karışımlar ve aromalarla elde edilen (zayıflama çayı, sakinleştirici çay gibi) çaylar yerine ıhlamur, yeşil çay gibi içecekler tüketilmelidir. Hatta sıcak suya damlatılan birkaç damla limon ya da ince bir limon dilimi ile kabuk tarçın veya karanfil katmak şeklinde kendilerine özel çaylar da hazırlamaları çok daha fazla önerilen bir içecek çeşididir. Çünkü siyah çay ve diğer çaylar tüketim miktarı arttıkça anne vücuduna ve dolayısıyla bebeğin vücuduna giren kafein miktarı çoğalacağından fazla tüketilmesi önerilmez.

Hamileler kendilerinin damak tadına uygun kişiye özel zararsız çaylar hazırlayabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.