Hamilelikte Çikolata Tüketimi

Hamilelik döneminde belli ölçülerde çikolata tüketmenin bir sakıncası bulunmamaktadır.

Aşırıya kaçmamak koşulu ile hamile olan anne adayının çikolata tüketmesinde bir sakınca bulunmadığı gibi doğru ve sınırlı çikolata tüketmenin faydaları bile olabilmektedir. Ancak çikolata, adı kadar masum da sayılmaz. Sınırsız tüketildiğinde ciddi sorunlar yaratacağı bilinmektedir.

Hamilelikte Çikolata Tüketimi

Çikolata her yaşta ve her ortamda severek tüketilen bir tatlı çeşididir. Hamilelik döneminde belli miktarda tüketildiği sürece herhangi bir zararına rastlanmamıştır.

Dozunda Tüketildiğinde Çikolatanın Faydaları;

  • Çikolata kalsiyum içerir, bu nedenle bebeğin diş ve kemik gelişiminde yarar sağlar
  • Bebeğin ve anne adayının bağışıklık sistemini artırır, daha dirençli olmalarını sağlar.
  • Kalp hastalığına karşı antioksidan barındırır,
  • Kansere karşı antioksidan barındırır,
  • Çikolata, beynin “endorfin” salgılamasına neden olur. Anne adayının stres ve gerginliğini alır, mutluluk hormonu salgılar.
  • Gebelik zehirlenmesi daha az görülür
  • Kan şekeri düştüğünde, yani acıkıldığında çikolata hızla kana karışarak emilir, kan şekerini yükseltir.
  • Hamilelik süreci endişeli ve tedirginliklerin çok olduğu depresyona girmeye müsait olan bir dönemdir. Çikolata ise sakinleştirici özelliğe sahiptir.

Kısaca çikolata abartılarak tüketilmediği sürece faydaları olan lezzetli bir yiyecektir.

Hamilelikte Çikolata Yemenin Zararları;

  • Aşırı çikolata tüketen anne adaylarının fazla kilo almasına neden olur.
  • Fazla çikolata tüketen anne adayının vücuduna fazladan yağ ve kalori yüklenmektedir.
  • Aşırı yağ ve kalori yüklenmesi şeker hastalığına zemin hazırlar.
  • Fazla çikolata tüketmek hamile olan anne adayında yorgunluk yapar.
  • Hamilelerin ayak ve bacaklarında, varis ve şişlikler oluşur.
  • Yüksek tansiyona neden olur.
  • Aşırı kilo aldıracağından kilodan kaynaklı olarak sezaryenle doğum yapma ihtimalini yükseltir.
  • Çikolata düşen kan şekerini (açlık hissini) hemen kana karışarak yükseltse de tekrar acıktırır.
  • Hamile olan anne adayları tüketecekleri çikolatanın içeriğini bilmez ise yani katkı maddelerinin fazla olduğu çikolatalar tüketirlerse hem bebeğe, hem de anneye zarar verebilir.
  • Tarihi geçmiş ya da katkı maddelerinden dolayı erken bozulmuş olan çikolataların anne adaylarını zehirleme riski de bulunmaktadır.

Çikolatanın Dozu, İçeriği ve Hamileliğe etkileri;
Hamilelik döneminde günlük kafein tüketim miktarı azami, 200 – 300 miligramı geçmemesi konusuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Çay, kahve, kola gibi içecekler kafein içerdiğinden çikolata tüketimi ile bu miktarların 300 miligram üzerine çıkılması gerçekleşeceğinden, riskli bir hamilelik için zemin hazırlanmış olabilir. Ayrıca çikolata şeker içerir.

 

  • Çikolatadaki şeker kilo yapar
  • (Gestasyonel diyabet) yani hamilelik şekeri oluşur
  • Diş çürümeleri artar, diş sağlığı tehlikeye girer
  • Bitter çikolata tüketilmesi tercih edilmelidir.( daha az risk taşıdığı için)

Çikolata her yaşta sevilerek tüketilen bir tatlı yiyecektir. Fakat hamilelik süreci hassas bir süreç olup hamile olan anne adayı, yiyip içmesine, uyku düzenine ve egzersizine aşırı itina göstermelidir. Çikolata tüketimini de abartmadan ve mümkün olduğunca bitter çikolata tüketmelilerdir.

Çikolata Ve Mutluluk Hormonu;
Helsinki üniversitesinde görevli olan Katri Raikkönen, çikolatanın sebep olduğu mutluluk hormonunun anne karnındaki bebeği de etkilediğini, yani mutluluk hormonunun (endorfin) anneden bebeğe geçtiğini belirterek konu ile ilgili sıra dışı makaleler yayınlanmıştır.

Uzun süreli yapılan inceleme ve gözlem sonuçlarında 300 den fazla anne adayının her gün muntazam ölçülerde çikolata tüketmesi sonucunda bebek doğduktan sonra 6 ay boyunca bebeğin hareketleri kontrolde tutulması neticesinde;

  • Diğer bebeklere göre daha hareketli olduğu,
  • Daha çok güldüğü,
  • Daha korkusuz olduğu gözlemlenmiştir.

Tüm bu takip sürecinin sonuçlarının sadece çikolataya bağlı olduğu düşüncesi % 100 doğru olmayabilir. Bebekteki anne karnında ve doğumdan sonraki 6 aylık takipte farklı yan etkiler de bulunabilir diyen bilim adamları, konu ile ilgili görüşlerini “ New Scientist” da yayınladıkları haber ve makalelerde çikolata ve anne adayının bebeğinin doğum öncesi ve sonrasındaki takibini anlatmıştır.

Çikolata Kafein ve teobromin içerir. Teobromin; yüksek kalitedeki kahve çekirdeği üreten kahve çalısıdır, (koyu ve lezzetli kahve) yani metilksantin türevi maddedir.

Hamilelik döneminde anne adayı aşırıya kaçmadan ve tercihan bitter çikolatayı tüketebilmelidir. Bitter çikolatanın olumsuz etkileri daha azdır. Ayrıca stresli ve gergin geçen hamilelik sürecinde mutluluk hormonu salgısına herkesten çok ihtiyacı olan kişilerin anne adayları olduğu da unutulmamalıdır. Fakat abartmadan, belli ölçülerde az da olsa çikolata tüketmeleri doktorlar tarafından da onaylanmaktadır.

Çikolata Alırken Nelere Dikkat Etmelidir?
Günümüzde pek çok gıda maddesinde olduğu gibi çikolatalarda da katkı maddeleri bulunabilmektedir. Yapay tatlandırıcılar, içeriği bilinmeyen hayvansal yağlar( Müslümanların tüketmesi haram olan yağlar), kafein miktarındaki ölçüler gibi konular kadar, hangi şartlarda üretildiği, son kullanma tarihi gibi konular da çok önemlidir. Bu ve benzeri nedenlerle hamile olan anne adayları bilinen markalarda çikolata tüketmeyi tercih etmelidir. Aksi takdirde, sağlıksız ve risk içeren çikolatalar, tadına kanılarak tüketildiğinde ciddi sorunlarla karşılaşılması olasıdır. Hatta zehirlenmeler gibi bazı etkileri de görülmekte anne kadar bebeğe de zarar vermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.