Hamilelikte Diş Ağrısı

Hamilelikte diş ağrısı ağız ve diş bakımına dikkat edilmediğinde ortaya çıkabilir

Hamilelik sürecinde diş ağrısı çekmemek için, diş sağlığına dikkat edilmelidir. Dişlerin çürümesine neden olacak eylemlerden kaçınılmalıdır. Beslenmeden, diş fırçalamaya kadar her konuda hassas olunmalıdır. Anne adayının hamilelikte ilaç kullanımı sınırlı olduğundan, diş çürüklerinin olmamasına gayret edilmelidir.

Hamilelikte Diş Ağrısı

Hamilelik kadınlar açısından doğal bir süreç olsa da, kendine özel bir anlamı vardır. Gebelik hormonları diye adlandırılan östrojen ve progesteron oranlarındaki artıştan dolayı vücuttaki denge bozulmaktadır. Kadınlar bu sürece belirli bir zamanda alışmaktadır. Anne adaylarının bazı konulara daha fazla özen göstermesi gerekir. Diş sağlığı açısından ise, kadınlar hamlelik öncesindeki gibi riskler taşırlar. Ağız ve diş bakımına gereken özeni göstermedikleri takdirde, hamilelikte diş çürüğü olması ve diş ağrılarının çekilmesi kaçınılmaz olur. Hamilelik döneminde oluşan diş ağrılarının giderilmesi için, normalde olduğu gibi ilaçların kullanılamaması, tedavilerin daha kısıtlı şekilde yapılması, bundan kurtulmanın kolay olmadığını gösterir. Bu yüzden kadınlar hamilelik sürecinde normalden daha fazla dişlerine özen göstermelidir.

Hamilelikte hormonların etkisiyle kan ve tükürük salgıları içindeki asit miktarı arttığından, kadınların ağız içindeki değişimlerde hızlı olur. Diş eti hastalıkları yaygınlaşır, dolayısıyla diş çürükleri artar. Bu anne adayının diş ağrısı çekmesine neden olur. Hamileliğin başlangıcından önce kadınların bir diş doktoru ziyareti yapması da, faydalı olacaktır. Olası sorunlar giderilerek, diş bakımında nelere dikkat etmeleri konusunda diş doktoru desteği alabilirler.

Hamilelikte diş çürüğü daha kolay olur mu?
Halk arasında hamilelik döneminde dişlerden kalsiyum çekildiğine inanılır. Ancak hamilelik sürecinde meydana gelen diş çürüklerinin sebebi bu değildir. Özellikle ilk aylarda ortaya çıkan mide bulantısı ve kusmanın etkisiyle ağızdaki bakteriler artar. Bu nedenle diş çürüklerine, dolayısıyla diş ağrısına uygun zemin oluşur. Anne adayının yeteri kadar diş fırçalamaya özen göstermemesi de bunda etkendir. Bilindiği gibi diş fırçalama sayesinde dişlerin üzerindeki plaklar, bakteriler uzaklaştırılır. Diş çürüklerinin en önemli sebepleri bunlardır. Hamilelikte östrojen ve progesteron hormonlarındaki yükselme, diş eti kanamalarının kolaylaşmasını sağlar. Bu nedenle anne adayları diş fırçalarken kanamayla karşılaştıklarında fırçalamayı bırakırlar. Bunun gibi sebeplerle hamilelerde diş çürükleri, diş ağrısı daha fazla görülür.

Diş çürüklerinin engellenmesi için kusma sonrası önlem alınmalı
Hamilelikte ilk aylarda çoğu kadını etkileyen bulantı ve kusma etkisi alınacak önlemlerle azaltılabilir. Bunun diş sağlığına önemli faydaları olacaktır. Kusmanın azaltılması için karbonhidrat tüketimi arttırılmalıdır. Kusma tükürük salgısındaki asit miktarını da arttırdığı içinde dişlere büyük zararı olur. Anne adayı diş çürüklerine yatkın hale gelir. Hamile kadınlar kustuktan sonra hemen ağızlarını çalkalamalı, uygun olursa hemen dişlerini fırçalamalıdır. Böylece diş çürükleri önlenecek ve diş ağrısı sorunu çekmeyecekler.

Hamilelikte diş tedavisi olur mu?
Hamilelik sürecinde her türlü tedavide bazı kısıtlamalar yapılır. Özellikle ilk üç ay içinde bebeğin gelişimine zarar vermemek amacıyla diş tedavilerinden kaçınılmalıdır. Doktorlar bunu mümkün olduğu kadar hamileliğin ikinci üç aylık döneminde yaparlar. Hamileliğin son üç ayı da oldukça hassas bir dönemdir. Eğer acil bir durum yoksa diş tedavilerinin doğumdan sonraya ötelenmesi uygun olur. Ancak oluşan herhangi bir enfeksiyonda, bebeğin sağlığı dikkate alınarak doktorun uygun gördüğü şekilde diş tedavisi yapılabilir.

Hamilelikte diş tedavisi için anestezi alınır mı?
Hamilelikte sorun çıkarmayacak ilaçların tam olarak neler olduğu bilinmemektedir. Bu yüzden doktorlar anesteziye dikkatli yaklaşırlar. Diş tedavisinde kullanılan lokal anestezikler içinde, bilinen bir yan etki tespit edilmemiştir. Ancak çok gerekmedikçe doktorlar diş tedavisini doğum sonrasına ertelerler. Eğer uygun görülürse, gebe kadına diş tedavisi anestezi altında yapılabilir.

Hamilelikte diş ağrısı için antibiyotik kullanılır mı?
Diş ağrılarının nedeni genellikle dişlerdeki çürüklerdir. Bunun da sebebi enfeksiyonlardır. Diş tedavisinde hamilelik döneminde daha çok penisilin ve türevlerinin kullanılması tercih edilir. Bunların anne karnındaki bebeğe zararı olduğu tespit edilmemiştir. Ancak bunların dışında tetrasiklin grubundaki antibiyotikler hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Bu türden antibiyotikler hamilelikte bebeğin dişlerinde bile renklenmeye yol açar.

Hamilelikte diş ağrısı için ağrı kesici ilaçlar kullanılır mı?
Hamilelikte kullanılan ağrı kesici ilaçlar için mutlaka doktora danışılmalıdır. Gebeliğin ilk üç ayında ağrı kesici ilaç kullanımına ayrı bir özen gösterilmelidir. İlaçların üreticilerinin verdiği önerilerde dikkate alınmalıdır. Diş ağrısına böyle çözüm bulmak yerine, ağrının oluşmasına neden olacak diş çürüklerini engellemek en doğru seçenektir.

Hamilelikte diş ağrısında röntgen çekilir mi?
Hamilelik döneminde doktorlar zorunlu bir durum olmadıkça diş tedavisi içinde röntgen çekimini tavsiye etmezler. Zorunlu durumlarda 1-2 diş röntgeni çekilebilir. Ancak bunun için gebe kadının koruyucu kurşun önlük giymesi gerekir. Her ne kadar diş röntgenleri daha az radyasyon içerse de, bunun karın bölgesine uzak olması gerekir. Daha düşük dozda ve hızlı çekim yapılmaya çalışılmalıdır. Kurşun önlük bir önlem olsa da, hamilelikte diş ağrısı için zorunlu olmadıkça röntgen çekimi gerekirse uygulanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.