Hamilelikte Emniyet Kemeri Takılmalı Mı?

Emniyet kemerini, herkes gibi hamile olan anne adayları da takmak zorundadır.

Hamile olan anne adaylarının, gebelik süresinde araba kullanmalarında bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak herkes gibi onlar da emniyet kemeri takmak zorundadır. Fakat hamilelerin emniyet kemeri, bebeğe zarar vermeyecek ölçülerde karın altından ve kasıktan bağlanmalı, karına baskı yapacak şekilde bağlanmamalıdır.

Hamilelikte Emniyet Kemeri Takılmalı Mı?

Emniyet kemeri kaza sırasında hayat kurtaran özelliği olan, adından da anlaşılabileceği gibi kişiyi emniyete alan bir kemer bağıdır. Emniyet kemerini hamile olan anne adayları da kullanmak zorundadır fakat kemeri herkes gibi bağlayarak karın bölgesine baskı kurmamalıdır. Emniyet kemerini bağlamadan önce anne adayı koltuğunu geri itmeli, karın ile direksiyon arasında mesafe bıraktıktan sonra bu oturuş biçimine göre aynaları ayarlamalıdır. Tüm bunlar yapıldıktan sonra omuz üzerinden çapraz gelen kemer, iki göğüs arasından çapraz fakat karnın yanından indirilmeli, yatay getirilen alt kemer de karın altından ve kasıktan getirilerek kilitlenmelidir. Bu bağlama pozisyonu bebeği sıkmayan yani karın bölgesine baskı yapmayan bir bağlama şeklidir. Bu şekilde bağlanmaması durumunda bebek zarar görebilir.

Ayrıca emniyet kemeri uygun biçimde takılmış olsa bile çok uzun süre araba kullanmak anne adayı için de, bebek için de doğru olmaz. Azami 5 saat araba kullanmak uygun görülse de her iki saatte bir kısa yürüyüşler yapmak ve dinlenmek için uygun yerlerde mola vermek gerekmektedir. Böylelikle kan dolaşımı düzene girer, ayaklarda ve bileklerde şişme gibi durumlar engellenmiş olur.

Yolculuklarda Emniyet Kemeri Kullanmak;
Emniyet kemerinin sürücü olarak kullanılması ne kadar önemli ise sürücü yanında, ön koltukta oturan kişinin de kullanması bir o kadar önemlidir. Hamile olan anne adayı şayet sürücü konumunda değilse, yani arabayı o kullanmıyorsa ön koltuğa oturarak seyahat etmek yerine arka koltuğa oturarak, ayaklarını uzatarak, hatta boyun yastığı ve benzeri yardımcı aparatlarla daha sakin ve dinlendirici yolculuk yapmaları önerilmektedir. Aksi takdirde sürekli ayaklarını sallayarak ve araba kullanıyor pozisyonunda ve emniyet kemerinin kısıtlamaları ile oturmak yerine arabanın arka koltuğunda daha rahat şartlarda yolculuk yapması uygun olmaktadır.

Kaza Anında Emniyet Kemerinin Önemi;
Arabalarda hava yastığı olsun ya da olmasın mutlaka emniyet kemeri kullanılması önerilmektedir. Emniyet kemerinin takılmaması durumunda;

  • Hamile olan anne adayının, kaza anında koltuktan kayarak karın bölgesi direksiyonla ezilebilir,
  • Daha sert çarpmalarda ön camdan fırlayarak ağır travmalara neden olabilir,
  • Aracın takla atması, sürüklenmesi gibi ciddi kazalarda emniyet kemeri olmaması durumunda ölümlere bile neden olabilmektedir.
  • Emniyet kemeri takılmaması durumunda rahim bölgesine olan basınç nedeni ile şiddetli travmalar görülebileceği gibi, plasenta dekolmanı, şiddetli kanama ve bebek ölümüne neden olabilir.
  • Çarpma anında koltuktan fırlamayı engeller,
  • Kafa ve omurilik en hassas organları korumaktadır,
  • Çarpma etkisini bir noktaya toplamayıp, azaltarak dağıtmasına neden olur,
  • Çarpma sırasındaki şiddeti, kademe kademe azaltarak çok şiddetli de olsa en aza çekmektedir.
    Emniyet kemerinin etkileri hakkında çok sayıda araştırma ve istatistikler yapılmıştır. Bunlardan en çarpıcı olanları;
  • Üç noktalı emniyet kemerlerinin, otomobilde seyahat edenlerin kaza anında ağır yaralanma riskini % 45 azalttığı,
  • Ölümlü kazalarda ise % 24. 8 i hiç zarar görmeden kazayı atlattıkları belirlenmiştir.

Emniyet kemeri takılmaması, kazanın şiddetine bağlı olarak hafif travmalar, ağır yaralanmalar, hatta anne adayının veya bebeğin ölümüne bile neden olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.