Hamilelikte (Gebelikte) Yapılan Testler ve Tahliller

Hamilelikte Hangi Testler Yaptırılmalıdır?

Gebelik teşhisi konulduktan sonra doğum gerçekleşene kadar birçok test ve tahlil yapılması gerekebilmektedir. Bu dönemin haricinde, gebeliğe karar veren çiftlerin dahi başvurmaları gereken birtakım testler bulunmaktadır. Bazı gebelik testleri, özellikle belirli dönemlerde yapılır. Bu nedenle, tarihlerin mutlaka dikkate alınması gerekmektedir.

Hamilelikte (Gebelikte) Yapılan Testler ve Tahliller

Hamilelik döneminde gerçekleştirilen testlerden bazıları rutin olan tüm anne adaylarına uygulanır. Bazı testler ise, özel durumlar meydana geldiğinde gerçekleştirilir. Hamilelik döneminde uygulanan testlerin tamamı, zamanlarına göre aşağıda sıralanmaktadır;

İlk muayenede yapılan tahliller:

Gebeliği planlayan kişilerin gebelik öncesinde yaptırmaları gereken tahliller bulunmaktadır. Bu testler, oluşabilecek anormalliklerin önlenmesinde oldukça önemlidir. Anne adayları genellikle bu testlere adetleri geciktikten sonra başvurmaktadırlar. İlk muayene, ultrason ile gerçekleştirilir. Bu esnada genital organ incelenir. Gebelikte gerçekleştirilen ilk muayene esnasında kan tahlili sonucunda tespit edilen durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  1. Kan grubu
  2. Anemi
  3. Kızamıkçık bağışıklığı
  4. Sarılık, cinsel yolla bulaşan hastalık tespiti
  5. Akdeniz anemisi ve genetik hastalıkların tespiti

Smear testi, anne adayına son bir yılda uygulanmadıysa gebe olduğunu öğrendiği ilk muayenede gerçekleştirilmelidir. Gerektiği takdirde genel sistemik muayene gerçekleştirilebilir. Hamileliğin tespit edilmesinin ardından gerçekleştirilen ilk tahliller şu şekilde sıralanabilir;

  1. Tam kan sayımı (Hemogram)
  2. İndirektCoombs Testi (IDC)
  3. TSH
  4. Toxoplazma IGM ve IGG
  5. HBsAg ve AntiHBs
  6. HCV testi
  7. VDRL testi
  8. HIV testi
  9. Açlık kan şekeri ölçümü
  10. Annenin yaşı ilerlemiş ise; Kolestrol, böbrek ve akciğer testleri

11-14. haftalar arasında:

  1. Ense kalınlığı ölçümü (NT)
  2. İkili test (kan tahlili)

16-20 haftalar arasında:

  1. Üçlü test (triple test)
  2. Dörtlü test
  3. Amniyosentez (bebekten su alınması)

24-28 haftalar arasında:

  1. 50 gr glukoz yükleme testi
  2. 100 gr OGTT testi
  3. Kan uyuşmazlığı varsa; IDC (indirektcoombs testi)

35-37 haftalar arasında:

  1. Grup B streptokok bakteri taraması
  2. NST (nonstres test)
  3. Doppler ultrasonografi ölçümü

Belirtilen testlerin belirtilen dönemlerde yaptırılması gerektiği unutulmamalıdır. Anne adaylarının, kendi sağlıkları ile bebeklerinin sağlıklarını korumaları amacıyla testlerin zamanını takip etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde olası anormallikler tespit edilemeyecek ve mevcutsa hastalıkların çoğu önlenemeyecektir. Testlerin zamanında gerçekleştirilmesi, bebekte görülebilecek birçok rahatsızlığının erken teşhis edilmesini sağlamaktadır. Böylelikle birçok rahatsızlık erken tedavi edilebilmektedir.

Hamilelikte Yapılan Testlerin ve Tahlillerin Yararları Nelerdir?

Gebelik esnasında beklenilmeyen birçok sorun meydana gelebilir. Bu sorunların gerçekleşmeden önce tespit edilebilmesi ve önlenebilmesi için gerekli test ve tahlillerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bebek açısından herhangi bir sorun olup olmadığı da tespit edilir. İdrar yolu rahatsızlıklarının tespit edilmesi için idrar tahlili gerçekleştirilir. Kan grupları tahlili kan uyuşmazlığının tespit edilmesini sağlar. İkili tarama testlerinin güvenilir olup olmadığına dair birçok soru işareti bulunmaktadır. Bu testlerin oldukça güvenilir olduğu ve düşük gebelik, bebeğin yaşamının sonlanması gibi bir duruma yol açmadığı unutulmamalıdır. Testlerin yapılması değil, göz ardı edilmesi ve yapılmaması birçok soruna neden olmaktadır.

Protein tespiti ile ödem belirtisi olan hastalıkların teşhisi konulur. Enfeksiyon tarama testleri ile bebekte anomaliye neden olabilme ihtimali olan hastalıkların mevcut olup olmadığı belirlenir. Glukoz yükleme testi ise şeker hastalığının olup olmadığını gösterir. Tüm bu testlerin anne ve bebeğin sağlıkları açısından oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu testlerin gerçekleştirilmemesi anne ve bebeğin hayatını kaybetmelerine dahi yol açabilir. Bunun sebebi, hastalıkların tespit edilememesi ve ciddi sonuçlara yol açmasıdır. Bebekte bazı genetik hastalıkların tespit edilmesi de bazı testler aracılığıyla mümkün olmaktadır. Testlerin sonuçlarının oldukça kısa sürede elde edilmesi anne ve babaya doğumun gerçekleşmesine karar vermelerine zaman tanıması açısından önemlidir. Bazı durumlarda bebeğin yaşantısının çok zor olacağı düşünerek hamileliğin sonlandırılması kararı alınabilir. Bu karar tamamen anne ve babanın inisiyatifindedir. Fakat bu kararın hamileliğin 10. haftasına kadar verilmiş olması gerekmektedir. Bu tarih, adet tarihinin ilk gününden başlanarak hesaplanır. Hesaplanan tarih, 10 haftanın üzerinde ise kesinlikle kürtaj operasyonu gerçekleştirilmemelidir. Kürtajda tarih oldukça önemli olduğu için testlerin olabildiğince erken gerçekleştirilmesi ve karar aşamasının geciktirilmemesi gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.