Hamilelikte Kedi Beslemek

Kediler evlerin sevimli canlılarıdır. Belli kurallara uyulduğu sürece, hamile olan evde kedi beslemek güvenilirdir.

Evcil hayvan beslemek ciddi sorumlulukları beraberinde getirir. Beslenmesi, temizliği, bakımı ve aşıları aksatılmamalı, dışarıda yaşamak zorunda kalan diğer kedilerden uzak tutulmalıdır. Aksi takdirde bazı risklerle karşılaşmak söz konusu olabilir.

Hamilelikte Kedi Beslemek

Evcil hayvan beslemek başlı başına özel itina gerektiren, ciddi bir sorumluluktur. Özellikle kediler evlerde bakılabilecek en ideal evcil hayvandır. Kedi olan evde hamile var ise her zaman gösterilen itinanın daha fazla gösterilmesi gerekmektedir.

Evde beslenmesi düşünülen kedinin tercihan annesinin sütünden ayrıldıktan sonra hemen, diğer kedilerle fazla bir temasa girmeden sahiplenmek tavsiye edilmektedir. Yani kedi yavru iken almayı tercih etmelidir. Kedinin evde özel bir yeri olmalı hep aynı kaptan su, süt ve mama verilmeli, hep aynı yerde beslenmelidir. Kısaca beslenme alışkanlığı edindirilmelidir.

Ayrıca özel satılan kedi kumu, hep aynı yerde bulundurulmalı, tuvalet alışkanlığı için de eğitilmelidir. Kedi kumu evde hamile var ise her gün mutlaka yenilenmeli, hatta günde iki kere de temizlenebilmelidir. En önemli konu ise aşılarının muntazam aralıklarda ve hiç aksatmadan yaptırılmasıdır. Kedi bakımı için bazı aparatları mutlaka olmalı özellikle dökülen kılları toplayıcı yapışkanlı rulo ile taramak için fırçası mutlaka bulunmalıdır.

Hamile olan anne adayının ilk aylarda hormonal dengesizliklerinin beraberinde getirdiği koku hassasiyeti, bulantı ve kusmalar döneminde eğer kedinin kokusundan ya da varlığından rahatsızlık duyuyor ise bu dönemi atlatıncaya kadar bir yakınına emaneten bırakması önerilmektedir. Ancak misafir giden kedi eğitildiği konularda yabancılık çekebileceğinden tüm kap ve kumu ile bazı aparatları da beraberinde gönderilmelidir.

Hamileliğin ilk üç ayından sonra anne adayındaki koku ve bulantı durumları atlatılacağından kedinin tekrar eve dönmesi sağlanabilmektedir. Aslında bu durum sık rastlanan bir durum değildir.

Hamilelikte Kedi İle Ne Kadar Yakın Olunmalıdır?
Normal şartlarda kedinin bakımı, beslenmesi, temizliği gibi konuları ile ilgilenen kişinin hamileliği söz konusu olduğunda artık bu görevleri ailedeki bir başka kişinin üstlenmesi önerilmektedir.

Hamile olan anne adayları kedilerini yine sevebilirler, başını okşayabilirler fakat ellerini mutlaka yıkamaları gerekmektedir. Ellerini iyice yıkamadan ağızlarına götürürlerse riskli durumlara sebep olabilirler.

Hamile olan anne adayları, kedilerine bakacak başka bir kişi olmaması durumunda tüm bakımı kendisi sürdürmeye devam edebilir fakat mutlaka eldiven giyerek ve eldiven giydiği halde besleme, temizlik, kedi kumu değiştirme gibi işleri bitirdikten sonra da eller sabunlanmalıdır.

Kedilerden Anne Adayları Ve Bebeklere Gelebilecek Zararlar Nelerdir?

  • Kedilerde bulunan toksoplazma (toxoplazma) adı verilen parazitin hamile olan anne adayına geçmesi bebeği olumsuz etkileyeceğinden; kanama, düşük, erken doğum ve sakalık, anne karnında bebek ölümleri, beyinde su toplanması, zekâ geriliği, işitme problemleri, görme sorunları, gelişme geriliği gibi riskleri meydana getirmesi olası bir durumdur.
  • Kedinin kıllarının farkında olmadan yiyeceklere bulaşması ve bilmeden yiyeceklerle birlikte tutulması gibi durumlarda tehlikelidir. Çünkü kedinin yutulan kılı değil ama kılın üzerindeki parazitlerin kist yapma riski yüksektir.

Halk arasında karaciğere yapışan kedi kılı risklerinden bahsedilse de çoğunun abartı olduğu, temiz ve bakımlı bir kedinin kılı ile kazaktaki kılın yutulması arasında bir fak olmadığı da savunulmaktadır. Veterinerler bakımı ve temizliği ile aşıları yapılan, çiğ et, süt tüketmeyen kedilerde ve hazır mama dışında başka bir şey verilmeyen kedilerde kıl yutulsa da kist riskinin olmadığı söylenirken bir kesim veterinerler kedinin temizlik derecesinin tartışmalı bir konu olduğunu ve risklerin sanılandan fazla olduğunu savunmaktadır.

Kedinin yaptığı derin tırmıklar bazı enfeksiyonlara neden olmakta ve mikrop kapması nedeni ile sorun yaratabilmektedir.

Hamilelikte Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  • Kedinin kumu her gün temizlenmeli, bu iş yapılırken mutlaka eldiven giyilmeli ve iş bitince eller sabunlanmalıdır.
  • Aşıları aksatılmadan yapılmalıdır.
  • Çiğ et, süt verilmemeli, hazır mama ve konserve ile beslenmelidir.
  • Sık sık yıkanıp kurulanmalı ve bir örtü üzerinde taranmalıdır.
  • Kediye özel minder, küvet, kedi kumu kabı, katı ve sıvı mama kapları ile oyuncak aparatları ve özel şampuan gibi gereçleri mutlaka ayrı bir yerde olmalıdır.
  • Kesinlikle öpmek, sarılıp uyumak, kısaca yakın mesafeli olmak hamileler için kaçınılması gereken davranışlardır.

3 yorum

  • özge dedi ki:

    Kediler yıkanmaz! Hele sık sık!

  • Minnos dedi ki:

    Asilari tam olan ve asla disari cikmayan bir ev kedisinde tehlike yok denecek kadar azdir. Arkadasinda dedigi gibi kedi asla yikanmaz. Yanlis bilgi vermeyelim.

  • Meyro dedi ki:

    Ne biçim yazı bu? Verdiğiniz bilgiler hem birbiriyle çelişkili hem de yanlış. İnsanları hele ki bebeğini ve kedisini seven anneleri yanlış yönlendirmeyin!

    Kedinizin aşıları tam ise, sağlıklı ve kendisini yalayarak temizleyen bir kedi ise zırt pırt yıkamanıza hiç gerek yoktur, hatta hiç yıkamanıza gerek yoktur. Asıl yıkarsanız sağlıklı kediyi hasta edersiniz!

    Yazıyı yazan cahil “kedinin sütü hep aynı kaptan verilmeli” demiş, karacahil daha kediye hiç süt verilmemesi gerektiğini bile bilmiyor. Lütfen internette her yazana inanmayın sevgili okurlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.