Hamilelikte Kedi, Köpek, Kuş Beslemek

Hamilelik döneminde evcil hayvan beslemenin belli kurallara dikkat edilmesi koşulu ile bir sakıncası bulunmamaktadır.

Normal şartlarda evlerinde kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlarla iç içe yaşayan kadınlar, hamilelik durumu söz konusu olduğunda bazı tedirginlikler yaşamaktadır. Yakın mesafenizde yaşayan evcil hayvanlarınızın temizlikleri ile ilgilenmek, beslenmelerini takip etmek gibi görevleri ailede bir başka kişinin üstlenmesinde yarar vardır.

Hamilelikte Kedi, Köpek, Kuş Beslemek

Evcil hayvanlarla aynı ortamda yaşamak ve onları sevmekte bir sakınca yoktur ancak her defasında el yıkamak, gerekmektedir. Hayvan sevgisi çok güzel bir duygudur ve onlarla iç içe yaşamak bireyleri mutlu eder, özellikle çocuklara hayvan sevgisini aşılamalıdır. Hatta bakımı konusunda bazı sorumluluklar vermek çocukların özgüvenini de artıracağından bu konu da göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak özenli ve dikkatli davranılmazsa bazı sakıncalı durumlarla karşılaşmak mümkündür.

Evcil hayvanlardan bulaşması muhtemel hastalıklar vardır. Toxoplazma enfeksiyonu kedilerden insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Kedi dışkısıyla bulaşan sebze ve meyvelerin iyi yıkanmadan tüketilmesi sonucunda insanlara geçen ve hamilelerde erken doğum, düşük, sakatlık gibi bazı sıkıntılara neden olan bir parazit enfeksiyonudur. Ancak bu hastalık kedi çiğ et yemiyorsa ve sokağa çıkmıyorsa böyle bir risk taşımıyor demektir.
Fakat yine de kedinizin kumunu çok sık değiştirmekte yarar vardır.

Hamilelik Döneminde Kedisi Olanların Yapması Gerekenler;

  • Kediye dokunduktan sonra mutlaka ellerin yıkanması, yıkamadan ellerin ağıza götürmemesi gerekmektedir.
  • Kedinin kumu her gün değiştirilmeli hatta günde 2 kez kum temizliği yapılmalıdır.
  • Kedinin bakımı, beslenmesi ve temizliğini ailede başka bir bireyin üstlenmesinde yarar vardır. Bu işi yapabilecek uygun bir kişi yok ise hamile olan kişi eldiven giyerek temizlemeli ve fakat ellerini yine mutlaka yıkamalıdır.
  • Kedinin aşıları aksatılmadan yapılmalıdır
  • Kediye çiğ et çiğ süt verilmemelidir, hazır mama ile beslenmelidir.
  • Kedinin tırmaladığı derideki derin çizikler enfeksiyonlara zemin hazırlayacağından sabunla ve bol su ile eller ve çizik yapılan yerler yıkanmalıdır.

Hamile Olan Evde Köpek Beslemek;
Köpekler sadık dostlardır, can yoldaşı ve güvenilir bir arkadaş gibilerdir. Köpek beslemek de tıpkı kedi beslemek gibi son derece mutluluk verici sevgi dolu bir zevktir. Ancak yakın temas önerilmez, tedbirli ve dikkatli davranarak hijyen kurallarına dikkat etmek ve aşılarını aksatmadan yaptırmak gerekmektedir.

Köpeklerden alınması muhtemel enfeksiyonlar; Kuduz ve Hidatik kist hastalığıdır. Köpeklere çiğ et yedirilmemelidir. Beslenmesini hazır mamalarla yapmasını sağlamalı ve sokağa başıboş bırakılmamalıdır.

Hidatit kist, her kes için akciğer, karaciğer, batın içi ve beyinde bazı kistlere neden olabilmektedir. Bu riskler hamileler için de geçerli olacağından köpeklerle yakın temas kesinlikle önerilmemektedir. Özellikle köpek kılından kaçınılmalı ve alerjik durumlara zemin hazırlamamalıdır.

Ayrıca evde beslenen köpekler dışarıda yaşayan köpeklerle bir araya getirilmemeli ve temasları engellenmelidir. Özellikle dışarıda gezdirilirken, yolda gördükleri şeyleri yemeleri engellenmeli, başıboş bırakılarak diğer köpeklerin aralarına karışmalarına izin vermemelidir. Köpek ısırmalarında ısırılan yerin sabunlu su ile iyice temizlenerek vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir. Dışarıda gezip geldikten sonra kapının dışında ayakları sabunlu su ile yıkanıp ya da silinip iyice temizlendikten sonra içeriye alınmalıdır.

Hamile Olan Evde Kuş Beslemek;
Evde kuş beslemek ortama canlılık kazandıran, hoş bir meraktır. Çoğunlukla papağan, muhabbet kuşu, bülbül, saka gibi kuşlar tercih edilirler. Hem renkli görünümleri, hem de ötmeleri hatta konuşmaları büyük ilgi uyandırmaktadır.
Ancak kuşlardan insanlara bulaşan “psittakozis” hastalığı vardır. Pek çok kuş türünde ve özellikle de papağanlarda görülen “clamidya psittaci” adındaki mikroorganizmanın sebep olduğu bir hastalıktır. Bulaşıcıdır, fakat hamileler şayet kuş besliyorlarsa dikkatli olmaları gerekmektedir. Alerjik bazı belirtiler ile grip benzeri bulgularla kendisini göstererek yanıltabilir. Evlerinde papağan besleyenler grip gibi rahatsızlık belirtileri fark ettiklerinde hafife almamalı doktora gitmeli ve evlerinde papağan beslediğinden mutlaka bahsetmelidir.

Kuş gribi (bird flu) olarak bilinen ve göçmen kuşların dışkılarından doğaya yayılan ve bulaşan hatta ölümlerle sonuçlanan bir mikroptur. Kuşlardan insanlara geçtiği ispatlanmış, fakat insandan insana bulaştığına rastlanmamıştır.

Son yılların korkulu rüyası olan kuş gribi aslında evde beslenen kuşlara bulaşması olanaksız olduğundan hamile olan anne adayları tedirgin olmamalılardır. Çoğu hamileler kuşlarını hamile olduğunu öğrendikten sonra bir yakınına geçici olarak vermeyi düşünmektedir. Ancak buna hiç gerek yoktur. Bazı tedbirler alarak hamile olan evlerde kuş beslemenin hiçbir sakıncası yoktur.

Hamilelik döneminde evin içinde serbest dolaşmasına izin vermemeli, kafesin temizliğini daha sık yapmalı ve kafes etrafına tül giydirerek etrafa kuşyemi ve kuş tüyü saçılması engellenmelidir. Kuş kafesinin temizliği, yemini ve suyunu yenileme gibi işlemlerinin hepsini eldiven giyerek yapılmasında yarar vardır. Hatta bu görevi evdeki hamile olan kişi dışındaki birisinin üstlenmesi çok daha doğru bir davranış olmaktadır.

Hamilelikte Evcil Hayvanlardan Kısa Süreli Ayrılma Nedenleri;
Hamilelik döneminde hormonal dengeler değiştiğinden bu süreç farklı durumlara farklı tepkiler verdirebilmektedir. Yani yıllarca severek beslediği evcil hayvanın kokusu bile artık onu rahatsız da edebilmektedir. Ayrıca; Alerjik bazı belirtiler görülmesi durumunda, hamilelik döneminde kuşun geçici olarak bir yakınına emaneten bırakması da tavsiye edilmektedir.

Kısaca evlerde kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar beslemek çok zevkli ve heyecan verici olduğu kadar bazı küçük riskleri de beraberinde getirmektedirler. Hamile bulunan bir evde bu riskler biraz daha hassaslaşmaktadır. Fakat evcil hayvanların bakımı, temizliği, beslenmesi gibi takibinin ve zamanı geldikçe belli periyotlarda (aralıklarda) aşılarının muntazam yaptırılması gerekmektedir. Bazı ayrıntılara özen gösterildiği halde ve hamile olan anne adayının özel durumundan dolayı rahatsızlık hissetmediği sürece hamile olan evlerde evcil hayvan beslemenin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.