Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hamilelik sürecinde kadınların kilo alma konusunda önemli noktaları öğrenmeleri ve bir takım kritik bilgileri içselleştirmeleri çok önemlidir.

Kişiden kişiye farklılık gösteren, daha çok kadının fiziki yapısı ile de ilgili olan hamilelik sırasında alınan kilolar, bebeğin gelişimi ve annenin bazı organlarının daha da ağırlaşması ile kendini gösterir. Toplamda alınan kilo ile ilgili olarak 11 ila 14 kilo arasında bir değerden bahsedilebilir.

Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Her kadın için hamilelik süresince alınan kilolar vücudun fizyolojik yapısına göre değişkenlik göstermektedir. Belli bir standarttan bu anlamda söz etmek pek doğru değildir. Ancak yine de belli başlı değerlerden bahsetmek ve ana noktaları ifade etmek yeterli olabilir.

Hamilelik kilosunun değişken olmasındaki kasıt anne adayının durumu ile doğrudan ilişkilidir. Hamile kalmadan önce sahip olunan kilo, plasentanın büyüme sınırları, bazı kalıtımsal özellikler ve beslenme alışkanlıkları gibi bir takım değişkenler bu açıdan önem taşır.

Ortalama Kaç Kilo Alınır?

Hamilelik ile ilgili olarak net kilo değerlerinden bahsetmek doğru olmayacaktır. Bunun yerine yuvarlak bir hesap yapılarak ortalama kilo durumu bulunabilir.

Söz konusu hesap yapılırken alınan 3,5 kilonun bebeğe ait olduğu, karın bölgesinde bebekten hariç bir 500 gram kadarlık plasentanın yer aldığı, yine 1 kiloluk amniyon sıvısının taşındığı söylenebilir. Bunların yanı sıra uterusun da ağırlığı artarak 1 kiloya ulaşır. Memeler 300 gram ve kan ile sıvı miktarı da 6 kilo kadar hesaplanabilir. Bu hesaptan 12 kilo 300 gram gibi bir değer bulunabilirken, ortalama olarak 11 ila 14 kilogramlık bir kilo artışından bahsedilebilir.

Önemli Noktalar Ve Aşamalar
İlk 3 aylık hamilelik sürecinde bebeğe ait tüm organlar ve sistemler oluşur. Ardından yaşanacak süreçte ise söz konusu organlar gelişir ve ağırlaşır. İşte bu dönemlerde kilo artışları yaşanır.

Hamileliğin ilk 3 ayının ardından bebeğin yaklaşık 8 cm ve 20 gram olduğu görülebilir. Organlar ve sistemler ise oluşup çalışmaya başlar. Tırnakları da çıkar.

İlk 3 ayın ardından hamilelerin kilo artışları haftalık 500 gram kadarlıktır. Zaten ilk 3 ay sonunda da anne adayının fazladan yaklaşık 2 kilosu olacaktır.

Hamileliğin ilk 20 haftasında maksimum 2 kilo 500 gram alınırken, daha sonraki haftalarda ise kilo alımı dengeli bir şekilde sürecektir.

Hamilelik süreci öncesinde beden kilo endeksi 18,5 değerinin altında ise, yani bir zayıflık durumu var ise, hamilelik boyunca yaklaşık 15 kilo alınması normal olacaktır. Doktorun verdiği diğer tavsiyeler ise bu durumdan farklı olabilir. Uzman yorumu önemlidir.

Eğer fazla kilolar ile hamilelik süreci başlamışsa, yaklaşık 8 – 9 kiloluk bir atış sağlanmalıdır. Zaten bu bir denge meselesidir.
Hamileliğinde düşük kilo alıp doğuma bu şekilde giden anne adaylarında zayıf ve çelimsiz bebek dünyaya getirme durumu görülebilir. O nedenle en az 9 kilo almak bebek için faydalıdır.

Hamilelik süresince diyet yapmak da mantıklı değildir. Doktor kontrolünde ya da bir uzman yardımı ile beslenme alışkanlıkları yeniden dizayn edilebilirken, gereken her besinden muhakkak alınmalıdır.

Eğer kilo alma konusunda sıkıntılar var ise, doğrudan doktora başvurmak çok kritiktir.

2 yorum

  • hanife e. dedi ki:

    Selam ben hamile bir bayanım.Benim sorunum hamilelikte alınan fazla kilolar hakkında.Hamilelik sırasında çocuk ve organ büyümesinden dolayı kilo alınıyormuş öyle okudum.Fakat bu değer 10-14 kilo arası standart olarakmış.Ben çok kilo aldığımı düşünüyorum bu sağlık sorunumu ciddi yönde etkiler mi? Komşularım korktuklarını söylediler açıkçası ben de doktora gitmek istemiyorum.Sizin düşünceniz nedir bu normal bir durum mu?

  • ceyda p. dedi ki:

    Hamileyken aşermiş olduğun şeyleri yemezsen çocuğunda sağlık problemleri olabilir diye bir yerden bir duyum aldım ne kadar doğru bu? Eşim sağolsun ben ne aşerirsem almaya çalışıyor.Getirmeye çalışıyor.Ama yine de sorayım dedim.Yiyecekler çocuk sağlığını ciddi şekilde etkiler mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.