Hamilelikte Kuduz Aşısı Olmak Gerekiyor mu?

Hamilelikte Aşı Olmak

Gebelik döneminde anne adayının ve bebeğin sağlığını korumak için bazı aşıların yapılması gerekebilir. Çok sayıda anne adayı bu durumdan endişe duysa da aslında doktorun önerdiği aşıları olmak bebeğe zarar vermez. Aksine sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmelerine yardımcı olur.

Hamilelikte Kuduz Aşısı Olmak Gerekiyor mu?

Elbette hamilelik döneminde her aşı zararsızdır demek doğru olmaz. Bazı aşıların mutlaka yapılması gerekirken bazı aşıların da gerek duyulduğunda yapılması gerekir. Bunlardan biri de kuduz aşısıdır. Hamilelikte kuduz aşısı gerek görüldüğünde yapılabilir ve anne adayına ya da bebeğe hiçbir zarar vermez. Bilindiği gibi kuduz enfeksiyonu, kuduz mikrobunu vücudunda taşıyan hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir mikrop türüdür.

Kuduz Nasıl Bulaşır?
Kuduz olan bir hayvana dokunmak kuduz mikrobunun vücuda girmesini sağlamaz. Bu nedenle sadece okşadığınız bir hayvanın kuduz olduğunu daha sonra öğrendiğinizde hemen paniğe kapılmanıza gerek olmaz. Kuduz hayvanların insanları ısırması, tırmalaması ya da salyasının insanın kanına bulaşması ile kolaylıkla insanlara geçebilir. Vücuda girdiğinde inanılmaz bir hızla kana karışan ve tüm vücudu etkisi altına alabilen kuduz mikrobu sinir sistemi sayesinde vücudun tüm bölümlerine ulaşabilir. Merkezi sinir sistemini paralize eder ve ölümle sonuçlanabilir.

Kuduzun Kuluçka Dönemi
Kuduz hastalığı öncelikle bir kuluçka dönemine girer. Bu sürenin ne kadar olacağı ise kuduz bulaşan hayvana göre değişebilir. Hayvanın insanı ısırdığı ya da tırmaladığı vücut bölgesine göre de kuluçka süresi değişebilir. Örneğin baş ya da boyun bölgesinin kuduz hayvan tarafından ısırılması ya da tırmalanması kuluçka süresinin çok daha kısa olmasını sağlar. Dolayısıyla kuduz kendini kısa sürede belli eder. Hastalık beyin sıvısına daha kısa sürede ulaşır. Beyine en uzak yer olan ayak ve bacak bölgesinin ısırılması ise kuluçka süresinin daha uzun olmasını beraberinde getirir. Kuduz bir hayvanın ısırması ya da tırmalaması durumunda acilen kuduz aşısı yapılması gerekir. Derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat ederek doktora konuya dair bilgi vermelisiniz. Kuduz aşısının bekletilmeden yapılması, hayati tehlikeye sahip olan kuduz mikrobunun etkisiz hale gelmesi için son derece büyük önem taşıyor.

Hamilelikte Kuduz Aşısı Yapılabilir mi?
Gebelik döneminde kuduz şüphesinin doğması halinde hemen bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. Tedavi için gerekli işlemlere hemen başlanması hayati önem taşıyor. Sağlık kuruluşunda hekim tarafından kuduz aşısının yapılması önerilebilir. Hamilelikte yapılabilen kuduz aşısında canlı bakteriler taşıyan aşı yerine cansız bakteri taşıyan aşılar yapılır. Kuduz aşısı zaten canlı bakteri taşımayan bir aşı çeşididir. Dolayısıyla hamilelikte yapılmasında herhangi bir sakınca olmaz. Anne adayının sağlığına ve bebeğin sağlığına herhangi bir zarar vermez. Aksine kuduz aşısının yapılmaması hem anne adayının hem de bebeğin hayatını tehlikeye sokar. Hatta kuduz aşısının yapılması için zaman kaybetmek dahi sağlığı tehdit edebilir.

Hamilelik döneminde kuduz aşısının sakıncaları daha önce araştırıldı. Yapılan araştırmalar ve incelemeler gebelikte kuduz aşısı yaptırmanın hiçbir zararının olmadığını koydu. Hatta bazı bölgelerde anne adaylarının kuduz bir hayvanla yakın teması olmasa dahi önlem amaçlı kuduz aşısı yapıldığı biliniyor. Bu bölgelerde anne adaylarının ve bebeklerin kuduz aşısına bağışıklık kazanmaları da tıbbi olarak gerçekleştirilebiliyor. Gebelik döneminde yaşanılan bölgenin risk taşıması durumu söz konusu ise olası bir temas halinde hayati tehlike doğmaması ya da kuduz aşısı için geç kalınması riskini ortadan kaldırmak amacıyla da hamilelere bu aşı yapılabilmektedir.

Hamilelikte Kuduz Bulaşıcı mı?
Şimdiye dek 15 defa insandan insana kuduz bulaşması vakası yaşandı. Bu veri ortaya koyuyor ki, hamile olanların kuduz bir insan ile teması durumunda da kuduza yakalanma riskleri bulunuyor. Bu 15 vakadan 8’i kornea transplantasyonu ve 7’si de solid organ transplantasyonu ile kuduza yakalandı. Şimdiye dek kuduz bir insanın bir başka insanı ısırması ya da tırmalaması ile kuduz bulaşması vakası yaşanmadı. Ancak elbette böyle bir durum meydana geldiğinde kuduz insandan insana bulaşacaktır.

Bu konuda ayrımı net bir şekilde yapmak gerekir. Kuduz bulaşmış ve kuduz aşısı olmuş bir insanla temas kuduzun bulaşması anlamına gelmez. Çünkü aşı kuduz mikrobunu işlevsiz hale getirir. Dolayısıyla kuduz aşısı olmuş bir insanla temas halinde etkisiz bir mikrobun diğer kişiye bulaşması da mümkün olmaz. Kuduz olan bir insana dokunmak, bu insanın idrarı, dışkısı ya da kanına dokunmak kuduz bulaşmasını sağlamaz. Çünkü bunlar enfektiftir.

Hamilelikte Kuduz Hangi Hayvanlardan Bulaşabilir?
Hamilelik döneminde kuduz bulaşma riski, gebelik olmayan dönemde bulaşma riski ile aynıdır. Hamile olunması risk bakımından bir farklılık doğurmaz. Kuduz mikrobu insanlara çakal, kurt, kokarca, sırtlan, yarasa ve ayı dahil olmak üzere tüm memeli hayvanlardan bulaşabilir. Kuduzun sadece köpeklerden bulaşabildiği düşünülse de vahşi doğadaki hayvanların saldırıları da kuduz bulaşmasına sebebiyet verebilir. Kedi, köpek, inek ve eşek de kuduz mikrobu taşıyabilir. Kuduz olan hayvanlar şayet tedaviye alınmazsa ölür. Sadece yarasaların kuduza karşı dirençli oldukları ve ölmeden bu mikrop ile yaşamlarını sürdürebildikleri biliniyor. Genellikle şimdiye dek kuduz bu hayvanlardan insanlara ısırma yolu ile bulaştı. Ancak kentlerde yaşayan kedi ve köpeklerin belediyeler tarafından kuduz aşısı yapılarak yeniden sokağa salındığı için yaşadığınız bölgede köpek bulunması kuduzdan korkmanız anlamına gelmez.

Hamilelikte Kuduz Aşısı Yaptırmak Risk Yaratır mı?
Bildiğiniz gibi aşıların büyük bölümü çeşitli mikroplara karşı vücudun bağışıklık kazanmasını sağlamak amacıyla yapılır. Tüm aşılar kasa enjeksiyon ya da ağıza damla şeklinde gerçekleştirilir. Aşılar genellikle bir tedavi amacıyla uygulanmaz. Aşıların büyük bölümünün amacı önlem almaktır. Ancak hamilelik söz konusu olduğunda aşılar bir tedavi seçeneği olarak da düşünülebiliyor.

Gebelikte aşı olmak hem bebeği hem de anne adayını korur. Bebeğe zarar vermeyecek aşılar yani canlı bakteri içermeyen aşılar tercih edildiğinden gebelik döneminde aşı olmanın zararlı olduğu kanısı yanlıştır. Aksine hamilelik döneminde yapılan aşılar erken doğuma, ölü doğuma ya da çeşitli enfeksiyonlara karşı bebeği korur. Söz konusu durumların gerçekleşme riskini azaltır. Bu konuda çok ciddi araştırmalar yapıldı ve söz konusu incelemeler defalarca tekrarlandı. Her defasında aşı olmanın anne ve bebeğe herhangi bir zarar vermediği kanıtlandı.

Ancak elbette her aşı için aynı durumdan söz etmek olanaksız. Gebelikte aşı için doktor onayı olmalıdır. Doktora danışmadan yapılan bir aşının da hem anne adayına hem de bebeğe çok ciddi ve geri dönüşü olmayan zararlar verebileceği de bilinmelidir. Çünkü zararsız olması her aşı için geçerli değildir. Gebelikte sadece belirli aşılar zararsız olduğundan bu aşılar yapılabilir. Dolayısıyla doktora danışmadan asla aşı yaptırılmamalıdır. Kuduz aşısı da hamilelikte bebeğe ya da anne adayına zarar vermez.

Hamilelik Döneminde Hayvanlara Yaklaşım
Hamilelik döneminde olmanız elbette tüm hayvanlardan uzak durmanız gerektiği anlamına gelmez. Sadece sağlığından emin olmadığınız hayvanlarla yakın temasa geçmemeniz gerekir. Sokakta yanınızdan geçen bir kedinin ya da köpeğin size hiçbir zararı olmaz. Hatta kuduz mikrobu taşıyan bir kedinin ya da köpeğin yanınızdan geçmesi dahi riskli değildir. İstemeden temasa geçmeniz durumunda yapmanız gereken sadece sağlık kuruluşuna başvurmanız olacak. Kuduz mikrobu yapılan inceleme ile anlaşılabilir ve bu durumda kuduz aşısı yaptırabilirsiniz.

Hamilelikte Evinizdeki Hayvanlarla Vedalaşmayın!
Bu konuda yapılan en büyük hatalardan biri hamilelik döneminde kuduz korkusu nedeniyle evdeki hayvanların uzaklaştırılması oluyor. Öncelikle bilinmesi gereken husus hamilelikte evcil hayvan beslemenin hiçbir zararının olmadığıdır. Aksine hayvan beslenen evlerde hamileliğin daha huzurlu geçtiği de kanıtlandı. Çünkü tüm hayvanların stres atan ve huzur veren bir etkisi oluyor. Kuduz riski konusunda ise yapmanız gereken sadece evcil hayvanınıza kuduz aşısı yaptırmaktır.

Bu konuda gereksiz endişe yaşanmasına hiç gerek yok. Ayrıca pek çok evcil hayvan dışarıya çıkmıyor. Köpekler dışında evcil hayvanların dışarıya çıkmaması ve dolayısıyla hiçbir hayvanla temas etmemesi halinde kuduz mikrobunu kapması nasıl mümkün olabilir? Dışarıya çıkan siz olduğunuza göre kuduz mikrobunu kapma ve evcil hayvanınıza bulaştırma riskiniz çok daha fazla. Sakin ve mantıklı düşündüğünüzde hamile olmanızın evcil hayvanlarınızı terk etmenizi gerektirmediğini anlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.