Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte mide bulantılarına; haşlanmış patates, sade ekmek, leblebi, pirinç pilavı, makarna ve özelikle zencefil çayı iyi gelmektedir.

Hamilelikte bulantı olayı son derece normal bir durumdur. Anne ve bebek sağlığı konusunda risk teşkil etmez. Bu dönemde gazlı içeceklerden uzak durulmalı, yağlı ve kızartma türü besinler tüketmemeli, peynir, yoğurt ağırlıklı belenmeli, her tür vitamin ve mineral alınması için dikkat edilmelidir.

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Hamileliğin henüz anne tarafından bile bilinmediği durumda başlayan bulantılar aslında hamilelik testi gibidir. Çünkü anne daha test yaptırmadan genellikle hamile olduğunu bu şekilde anlar. Bulantılar hamileliğin ilk üç ayında gerçekleşir ve bu dönem aynı zamanda bebeğin organlarının tamamlandığı dönemdir. Aynı zamanda annenin bebeğin hareketlerini hissedemeyeceği bir dönemdir. Fakat bulantıların olması HCG hormonunun 3. Aya kadar artıp, 3. Aydan sonra azalmaya başlaması ile alakalı olduğu kabul edilmektedir. Ve bu durum bebeğin sağlıklı geliştiğinin habercisidir.

Bulantı Genelde Ne Zaman Olur, Ne Yapılmalıdır?
Bulantı genelde sabah yataktan kalkar kalkmaz olur. Fakat hemen ayağa kalkılmamalı, biraz yatakta oturup hatta başucunda bulundurulan leblebi ya da kraker gibi aparatlarla bulantı bastırılmalıdır. Bulantılar günün diğer saatlerinde de gerçekleşebilir. Örneğin fazla yorgunluk, stres gibi durumlarda da bulantı görülebildiği gibi bazı kişilerde psikolojik olarak da tetiklenmektedir. Ayrıca dış etkenlere bağlı bulantılar da bulunmaktadır. Yemek kokuları, is kokusu, izmarit kokusu araba veya oda spreyi kokusu ve benzeri kokularda bulantıyı tetikleyen nedenlerdendir.

Bulantıyı bastırmak için sabah aç karnına atıştırmak ( sade kraker, leblebi gibi), mümkün olduğu kadar evde yemekleri bir başkasının yapması, bu dönemlerde koku içeren parfüm ve benzeri kullanılmamalı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Hamilelerde Bulantı Ve Kusma Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamileliğin ilk üç ayında görülen bulantılar gebelik hormonlarından kaynaklanmaktadır. Hem bulantıların hem de kusmanın bebeğe bir zararı bulunmamaktadır. Hatta bebeğin sağlıklı olduğunun işaretidir. Kısaca hem fizyolojik, hem de hormonsal bir durum olan bu istem dışı davranışların olmaması durumunda bebeğin gelişiminde bir sorun mu var sorusunu akla getirmelidir.

Hamile Kadın Nasıl Beslenmeli, Neleri Yememelidir?
Hamile kadın az yemeli fakat sık yemelidir. Midesini bir seferde çok doldurarak rahatsızlık verecek şekilde şişkinliğe meydan verecek biçimde doyurmamalıdır. Günde 6 öğün yemelidir. Sadece üç öğün yemek ona yetmeyeceğinden ara öğünlere ihtiyaç duyacaktır. Ara öğünler genelde hafif yiyecekler olmalıdır. Acele etmemeli yavaş yavaş yemelidir.

Hamile kadın ne yiyeceğine dikkat ettiği kadar ne yememesi gerektiğini de bilmelidir. Özellikle ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı, kızartma türü yemekler yememelidir. Bol su içmeli, ( günde üç litre)ayrıca komposto gibi sıvıları da bol tüketmelidir. Asitli içeceklerden kaçınmalı, süt ve süt ürünlerini peynir yoğurt gibi bol tüketmelidir. Alkol kesinlikle kullanmamalı, sigara içmemeli içenin yanında bile durmamalıdır.

Bulantı Ve Kusmalara Ne Zaman Müdahale edilmelidir?
İster bünyenin hormonsal nedenlerle sebep olduğu bulantı ve kusmalar olsun, ister dış etkenlere dayalı bulantı ve kusmalar olsun ( yemek, koku vb.) günde 4-5 sefere kadar normaldir. Ancak;

  • Hamile kadın günde 4-5 seferden fazla bulantılı kusma oluyorsa
  • Kusmalar çok şiddetli gerçekleşiyorsa hatta bayılacak derecelere kadar gelebiliyorsa,
  • İdrar çok koyu ise,
  • Kusmada kan var ise
  • Kasık ağrıları hissediliyorsa
  • Şiddetli halsizlik gözlemleniyorsa
  • 8 saat den beri idrara çıkmamışsa

Kesinlikle acil yardım gerekmektedir. Aslında son derece doğal olan bulantı ve kusmanın bu şekildeki ağırlaşmış hali bebeği tehlikeye sokacağından müdahale edilmelidir.

Hamile olduğu halde ilk üç ay kilo kaybeden annenin 3 kilo kadar vermiş olması herhangi bir tehlike oluşturmaz ve bu ilk üç ay için son derece normal bir durumdur. Fakat ilk üç ayda 3 kilodan fazla kilo kaybı var ise bu durum kontrole alınmalı ve takviye besin, vitamin ve mineraller verilmelidir.

Hamile Kadınlar Kokuya Karşı Neden Duyarlıdır?
Hamilelik dönemi annenin hormonsal salgılarının olduğu yoğun bir dönemdir. Östrojen hormonu da bunlardan biridir. Östrojen hormonu kokuya karşı çok duyarlı, hassas bir hormondur ve aşırı kokularda bulantı ve kusmayı tetikler. Bu durum ilk üç ay için geçerlidir daha sonra bulantı ve kusma azalarak yok olur. Ancak %1 de olsa 9 ay boyunca bulantısı devam eden hatta sürekli kusarak bir hamilelik geçiren anne adayları da vardır. Bu tip hamileler 9 ay süresince daha yakın takibe alınıp özellikle de kilo kontrolü sıklaştırılır.

En çok sorulan sorular arasında, hamile annenin saçını boyatmasında bir sakınca olup olmadığı konusudur. Saç boyaları kimyasal madde içerdiğinden sakıncalıdır. Fakat bazı firmalar hamile annelere özel kimyasal içeriği olmayan doğal saç boyası imal ettiklerinden sakınca olmadığını iddia etseler de ilk üç ay için yine de tehlike riski olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Benzer Konular:

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur ve Nasıl Önlenir

2 yorum

  • serpil h. dedi ki:

    Yemek yeme düzenim hamile olmam ile beraber inanılmaz şekilde değişti diyebilirim.Artık çok fasla yemek yiyemiyorum.İstesem de yapamıyorum.Bu durum evdekileri de beni de etkiledi.Doktora falan gitmemi söylüyorlar yada diyetisyen falan ama ben gitmek istemiyorum.Bu iştahsızlığımın temel sebebi ne olabilir?

  • kübra s. dedi ki:

    Son günlerde neredeyse her gün kusuyorum.Artık bu durumdan sıkıldım.Hamilelik testi yaptığımda sonuç negatif çıkıyor.Hamile olmadığım halde mi kusmalar başladı yani? Bu hamilelik göstergesi değil mi? Yoksa ben başka bir hastalığa mı yakalandım? Doktora gitmeli miyim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.