Hamilelikte Oruc Tutmak Bebege Zarar Verir Mi?

Hamilelikte Orucun Sakıncaları

Hamilelik süreci bir kadının yaşamı boyunca geçirebileceği en özel anlarıdır. Bu dönemi ne kadar sağlıklı ve iyi beslenerek geçirirseniz, o kadar sağlıklı bebeklere sahip olabilirsiniz. Gebelik sürecinde ne çok fazla yemek yemelisiniz, nede olması gerekenden az yemelisiniz… Normal sağlıklı bir insan nasıl beslenirse o şekilde beslenmelisiniz. Fakat hamileliğiniz ramazan ayına denek geldi ve sizde orucunuzu tutmak istiyorsunuz; o zaman mutlaka doktorunuza başvurarak iznini almalısınız. Çünkü oruç tutarken hamilelikte bazı olumsuzluklar yaşayabilirsiniz.

Hamilelikte Oruc Tutmak Bebege Zarar Verir Mi?

Hamile bir bayanda olması sakıncalı durumlar olan; baş dönmesi, halsizlik, kan şekerinin düşmesi ve şiddetli baş ağrısı, oruç tutan hamilelerde nükseden yan etkilerdir. Özellikle de sağlık sorunları yaşayan gebelerin oruç tutmaları büyük riske neden olacaktır. Sıvı ile beslenen bebek, gün boyu sıvı alamayacaktır. Hele ki yaz aylarında sıvı kaybı bebeği de anneyi de olumsuz yönde etkileyecektir. Buna rağmen oruç tutmayı planlayan bir anneyseniz, mutlaka gece sahura kalkmalısınız ve oruçtan çıkar çıkmaz bol bol sıvı tüketmelisiniz. Bu sıvıda da tercihiniz daha çok su olmalıdır.
Hamilelikte Oruç Tutan Kadınların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

  • Bu kişiler için en önemli öğün sahurdur ve mutlaka sahur yaparak, oruç tutmalıdırlar.
  • Açlığın etkisi ile ne bulursanız yememelisiniz. Aşırı şekerli ve tuzlu gıdaları tüketirken hamile olduğunuzu göz önüne alarak, daha az tüketmelisiniz.
  • İftarda ve sahurda bolca süt ve süt ürünleri tüketmeniz sağlık açısından iyi olacaktır.
  • Sahurda yumurta, iftarda et, balık, baklagiller gibi besinleri bolca tüketerek bedeninizin protein açığını kapatmalısınız. Ayrıca protein alımı size güç verecektir ve halsizliğinde önüne geçecektir.
  • Tatlı ihtiyacınızı; meyve veya çok hafif tatlılar olan, sütlü tatlılardan tüketerek karşılayın.
  • İftarla sahur arasında 3 litre suyunuzu tüketmeye çalışın. Bu böbrekleriniz içinde, bebeğiniz içinde çok doğru bir davranış olacaktır.

Diyanetin Hamilelerin Oruç Tutması Hakkındaki Fetvası
Ramazan orucunu tutmamak için bazı nedenler bulunmaktadır. En temel nedenlerin başında hamilelik ve loğusalık dönemleri gelir. Bu dönemlerde kadınların oruç tutmasının dinen hiçbir zorunluluğu bulunmamaktadır. Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12 gibi Hadislerde de belirtildiği gibi; hamile veya loğusa olan kadınlar, kendisi veya bebeği için her hangi bir risk olduğunu düşündükleri için korkmaları durumunda, oruç tutmayabilirler. Fakat kadın kendinden emin ve çocuğunun da bu durumdan etkilenmeyeceğini düşünüyorsa, o zaman orucunu tutabilir. Oruç tutma konusunda dinen tüm karar kadındadır. Hiçbir şekilde hamile kadına dinen oruç tutması konusunda bir zorlama bulunmadığı gibi bu dönemlerde oruç tutmamanın da bir günahı bulunmamaktadır. Merğinânî, el-Hidâye, I, 127 Bu Hadislerde der ki; hamile kadınlar şartları düzeldiği zaman, oruç tutmaya en uygun gördükleri zaman, borçlarını tutabilirler.

Benzer Konular:

Hamileyken Edilmesi Gereken Dualar

Hamilelikteki Batıl İnançlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.