Hamilelikte yapılması gereken aşılar

Hamilelikte ülkemizde belirlenen aşı takvimine uyulması bebeğinizin sağlığını olumlu etkileyecektir.

Hamilelik döneminde gebelik takibi ve gebe izlem periyotlarına uyularak tüm aşıların takip edilmesi, anne adaylarının dünyaya daha sağlıklı ve bağışıklık sistemi daha güçlü bir bebek getirmeleri noktasında oldukça büyük avantajlar sağlayacaktır. Hamilelik dönemi öncesi hastalıklar, hamilelik izlemleri ile fark edilen hastalıklar ve hastanın soy geçmişinde var olan kalıtsal hastalıklara bağlı olarak hangi aşının yapılacağı konusunda değişiklikler olabilmektedir.

Hamilelikte yapılması gereken aşılar

Hamilelikte anne adayına yapılacak aşılar hem anne adayının, hem de anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimine ve bebeğin yeni doğan döneminde sağlıklı olmasına yardımcı olur. Hamilelikte bazı aşıların yapılması sakıncalı iken, bazılarının yapılması uzmanlarca önerilir. Hamilelikte yapılması öngörülen aşılar aşağıdaki gibidir.

Hamilelikte hepatit B aşısı
Anne taşıyıcı olursa bebeğe doğumda hepatit bulaştırma riski olacağından, doğum olduktan sonra ilk 12 saat içinde bebeğe hepatit B aşısı yapılması gerekir. Anne taşıyıcı değilse, babanın taşıyıcı olması halinde ise, anne adayının hamilelik döneminden önce aşılanması gerekir. Eşinde hepatit B taşıyıcılığı olması durumunda kadınlarda hepatit B hastası olabilir. Bu nedenle aşı en iyi korunma yoludur. Hamilelikten önce aşılama yapılmadıysa, hamilelikte mutlaka aşı yapılmalıdır.

Hamilelikte grip aşısı
Her yıl kendini yenileyen grip virüsü nedeniyle her sene yeni bir aşı oluşturulur. Hamile kadınların ve emziren kadınların grip aşısı olmasında sakınca bulunmamaktadır. Halk arasında bilinenin aksine grip aşısı gribe neden olmaz. Eğer aşılanan biri sonradan grip olursa, bu tesadüf eseridir.

Hamilelikte tetanos aşısı
Hamile kadınlar daha önce tetanos aşısı olmamışsa, hamilelikleri sırasında aşılanmalıdır. Bu dönemde ikinci trimesterde ve üçüncü trimesterde tetanos aşısı uygulanmalıdır. Aşılar 1 ay arayla yapılır. İkinci aşıdan sonra 6. ayda 3. doz aşının yapılması gerekir. Hamilelikten önce aşılanan anne adayları ila yapılan son aşının üzerinden 10 yıldan az süre geçenlerin tetanos aşısı olmasına gerek yoktur. Fakat yapılan aşının üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçmişse, tek doz aşının uygulanması gerekir. Yeni doğan bebeklerde ilk dönemde % 60 oranında ölümcül risk oluşturan tetanosa karşı hamilelikte aşı yapılması oldukça önemlidir.

Hamilelikte Meningokok aşısı
Menenjit salgınlarına karşı anne adaylarının hamilelikte aşılanması iyi olur. Aşının bebeğe ve anne adayına belirlenmiş bir zararı bulunmamaktadır. Eğer doktor gerek duymazsa bu aşı yapılmayabilir.

Hamilelikte Hepatit A aşısı
Anne adayı hamilelik döneminde gelişmekte olan ülkelere seyahat yapacaksa ve hepatit A hastası değil ise aşılanması gerekir. Ancak bu aşının canlı virüs aşısı olması nedeniyle, hamilelikte sakıncaları olabilir.

Hamilelikte kuduz aşısı
Hamilelikte anne adayının şüphe duyulan hayvanlarla temas etmesi halinde, kuduz aşısı yapılmalıdır. Bu aşının hamilelikte herhangi bir sakıncası bulunmaz. Böyle bir temas söz konusu olursa, hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek kuduz aşısı yapılmalıdır.

Hamilelikte doktorun önerisiyle yapılacak aşılar nelerdir?
Sarıhumma, polio, Pnömokok, boğmaca, kolera ve hepatit A aşıları sadece doktorun önerisiyle yapılabilir. Bu tür aşılar hastalıklar açısından yüksek risk söz konusu olduğunda, doktor tarafından uygun görülürse uygulanabilir.

Hamilelikte kesinlikle yapılmaması gereken aşılar
Kabakulak aşısı, BCG, kızamık, kızamıkçık ve suçiçeği aşısı kesinlikle hamilelikte yapılmamalıdır. Bunlar canlı hücre içeren aşılardır. Bu konuda doktorunuzun yönlendirmelerine mutlaka uymalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.