Hamilelikte Yolculuk

Sorunlu bir hamilelik olmadığı sürece, hamilelik döneminde yolculuk yapmakta bir sakınca yoktur.

Hamilelik dönemi anne adaylarının daha hassas geçirdikleri bir dönem olduğundan, seyahat etmeleri bazı kurallara bağlıdır. Ancak; araba, uçak, tren ya da gemi yolculuğu gibi farklı seyahatlerde dikkat edilmesi gereken bazı özel kurallara uyulduğu sürece, yolculuk yapmaya engel bir durum yoktur.

Hamilelikte Yolculuk

Hamileliğin beraberinde getirdiği bazı özel durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar çoğu zaman anne adaylarını endişeye düşürmekte ve seyahat konusunda çekimser yapmaktadır.

  • Sık idrara çıkmak (Anne adaylarının sık tuvalete çıkması gerekir ve otobüs yolculuklarında her molada tuvalete gitme ihtiyacı duyarlar. Özel otoları ile çıkılan yolculuklarda böyle bir sorun yaşanmaz ve istenilen yerlerde sık mola verilebilir.)
  • Yolculuk sürecinde özellikle de uzun yol ise beslenme zamanları aksama gösterebileceğinden, anne adayları sık sık evvelce kendi hazırladıkları atıştırmalıklarla bu boşlukları doldurmalıdır. Dışarıdan bir şeyler alarak tüketmeyi tercih etmemelidir. Ayrıca bol su tüketmeli, kapalı şişe suyu tercih edilmeli, yol kenarlarındaki kaynağı bilinmeyen suları içmemelidir.
  • İlk üç ay zaten bulantı ve kusmaların sık görüldüğü bir süreçtir ve yolculukla birlikte bu durum daha da artacağından doktor tavsiyesi ile daha yola çıkmadan önce bebeğe zarar vermeyecek nitelikte bazı yolculuk hapları kullanmalıdır.
  • Özel araç ile yolculuk yapılıyorsa her saat başı mola vererek hamile olan anne adayının kısa yürüyüşler yaparak kan dolaşımını artırması, temiz hava alması ve ayak ve bileklerin şişmesini engellemesi gerekmektedir. Eğer bir otobüs ile yolculuk yapıyor ise her molada inip aynı şeyleri yapmalı ve ayrıca mola araları daha uzun olacağından otobüsün içinde oturur pozisyonunda bazı hareketlerle tedbirler almalıdır. (Gerdirme, topuk, bilek ve parmak egzersizleri gibi)
  • Hamilelik süreci riskli seyretmiyorsa son aylara kadar hamile iken araba kullanmakta da bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak emniyet kemeri iki göğüs arasından çapraz ve karının yanından inerken, alt kemer karın altından ve kasıklardan yana kilitlenmeli, yani emniyet kemeri bebeği sıkıştırmamalıdır. Sadece emniyet kemerini ayarlamak yetmez; koltuk ve direksiyon ayarı ile aynaların ayarları da oturuş pozisyonuna göre ayarlanmalıdır. (Koltuk geriye çekilerek karın bölgesinin direksiyona değmesi engellenmelidir.)
  • Hava yastığından en az 25- 30 cm uzakta olunmalıdır.
  • Kaza geçirilmesi durumunda, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Kaza hafif bile olsa önemsenmeli ve mutlaka bebeğin zarar görüp görmediği takibe alınmalıdır.

Hamilelikte Yolculuk İçin Hazırlık Önerileri;
Hamile olan anne adayı sorunsuz bir hamilelik geçiriyorsa seyahate engel bir durum yok demektir. Fakat yolculuğa çıkmadan önce hazırlık aşamasında bazı küçük önerileri dikkate almalıdır.

  • Yolculuğa çıkacak olan anne adayı öncelikli olarak bol ve rahat kıyafetler tercih etmeli, ayrıca çok rahat ayakkabı ya da terlik giymelidir.
  • Yanına seyahat yastığı ( bel ve buyun için)almalıdır.
  • İçme suyu ve ara sıra atıştırmalıklar ile karın doyuracak ve meyve türü yiyecekler almalıdır.
  • Evden çıkmadan önce tuvalet ihtiyacını gidermeli ve yolda gelişi güzel yerlerde tuvalete girmemeli ya da çok temiz olması koşulu ile tuvalete girmelidir.
  • Yol boyunca temizlik için ıslak mendil ve havlu kâğıt bulundurmalıdır.
  • Mevsimine göre gözlük, şapka, yağmurluk, şal ve benzeri ihtiyaçlar yanına alınmalıdır.

Hamilelikte Yolculuk Seçenekleri;

Hamilelikte yolculuk için en uygun dönem 2. 3 aylık dönemdir. Bunun nedeni, genelde ilk üç ay anne adayının bulantı ve kusmalarının çok olması ile bebeğin sarsılması, kanama ve düşük tehlikesine daha müsait olmasıdır. Son aylar da gebeliğin ağırlaştığı ve erken doğum riskini tetikleyen bazı uyarılara açık olunmasından dolayı tercih edilmemelidir.

Tren yolculuğu, otobüs yolculuğuna tercih edilmelidir. Çünkü trende ayakta dolaşma imkânı olduğu gibi kaza riski de, sarsıntı da daha azdır.

Tren, otobüs ya da araba ile olsun yolculuk azami 5- 6 saatten fazla olmamalıdır. Uzun süre aynı pozisyonda oturularak sürdürülen seyahat, hamile olan anne adayını rahatsız eder, ayaklar ve bilekler şişer, kanda hareketsizlikten kaynaklanan pıhtılaşmalar olur, bacak damarlarından akciğere geçerek Akciğer Ambolisine sebep olması da mümkün olmaktadır. Bu durum da çok tehlikeli bir durumdur.

Uçak yolculuğu ise, hamile olan anne adayları için en uygun olan yolculuk biçimidir. Kabin basıncında önemli bir değişiklik olmadığı sürece sorun yok demektir. Ancak hamileliğin belli ayından sonra bazı hava yolları şirketleri sorumlulukları üstlenmemek için doktor raporu talep etmektedir. Bu durum kıtalar arası uçak yolculuklarında daha da titiz davranılan bir konudur.

Uçak yolculuklarında ayrıca koridor tarafında oturmayı tercih etmelidir. Tuvalet ihtiyacı ya da sık sık oturma pozisyonunu değiştirmek için ayağa kalkıp kısa bir yürüyüş bile yapma olanağını yaratabilmenin daha kolay olduğu önceden planlanmalıdır. Koltuklar arasındaki boşluğun çok olduğu, ayak uzatmak için oturma planındaki en çok aranın bulunduğu koltuk numarasının satın alınması da farklı bir detaydır.

Gemi yolculuğu son derece zevkli ve keyifli olduğu kadar denizin dalgalı olması durumunda normal kişileri bile bulandıracağından hamileler için pek de uygun görülmemektedir. Ancak bu durum kişiye ve mevsime göre değişebilir.

Kısaca en ideal yolculuk kişinin kendi otomobili ile sık molalar vererek ve dinlenilerek seyredilen yolculuktur demek mümkündür.

Hamilelikte Yurt dışı Yolculuklar;
Hamilelikte yurt dışı yolculuklar söz konusu olduğunda ise; bulaşıcı hastalıklar (sıtma, sivrisinek ve böcek ısırıkları, farklı enfeksiyonlar ve soğuk algınlığı gibi), değişik virüsler ile ishal olma riskine karşı korunmalı, farklı yiyecekler ile bilinmeyen suların tüketilmesi riskli olacağından tedbirli olunmalıdır. Az pişmiş veya çiğ etler yenmemeli, sebze ve meyve tüketiminde yıkanıp, soyulup, tercihan pişmiş halleri ile tüketilmelidir. Bilmediği, daha önce hiç yemediği, içmediği ürünleri tüketmemelidir.

Hamilelikte Hangi Durumlarda Araba Yolculuğu Sakıncalıdır?
Sorunlu bir hamilelik süreci geçiren anne adaylarına çok zorunlu durumlar dışında yolculuk önerilmemektedir.

  • Anne adayında görülen kanama ve lekelenmeler,
  • Su gelmesi,
  • Karında kasılmalar ve sancılanmaların baş göstermesi,
  • Gebelik zehirlenmesi (tansiyon yüksekliği), preeklampsi
  • Baş dönmesi, halsizlik, aşırı yorgunluk hali,
  • Aşırı bulantı ve kusma,
  • Şiddetli baş ağrısı,
  • İshal gibi durumların biri ya da birkaçı görülmesi durumunda hamile olan anne adayına yolculuk önerilmez.

Aslında son hafta içinde hamile olan anne adayının araba kullanması bile tavsiye edilmemektedir. Oysa doğum işareti gelen bazı anne adaylarının arabalarını kendileri kullanarak doğuma gittikleri ile ilgili bazı örnekler de bulunmaktadır. Fakat bu ve benzeri davranışlar kesinlikle doğru değildir. Doğum öncesinde anne adayı sancılanma ve bebeğin gelme belirtileri başladığında nasıl hazırladığı özel düzenlenen çantası ile hastaneye gitmesi gerekiyorsa, böyle bir durumda hastaneye nasıl gideceği, arabayı kimin süreceği gibi detayları da düşünmelidir.

Doğum sancısının ne zaman başlayacağı bilinmediğinden, arabayı kullanması planlanan kişinin o an müsait olmaması gibi durumlar da göz önünde bulundurup, yedek bir sürücü bile ayarlanarak planlamalar yapılmasında yararlar vardır. Bu tür tedbirler genelde normal doğum yapacak olan kişilerde sancının ne zaman geleceği bilinmediğinden çok daha önemli bir konu olup, hafife alınmamalıdır.

1 Yorum

  • Serkan dedi ki:

    Bilgilendirme için çok teşekkürler bende matematik ogretmeniyim, baba adayıyım araştırmanizi çok faydalı buldum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.