Hidrosel (Bebeğin Testisinde Sıvı Birikmesi)

Hidrops Nedir?

Bebekte hidrops kısaca su toplanması anlamına gelir. Fetusun karın boşluğunda, kalbin etrafında ya da göğüs boşluğunda sıvı birikmesi hidrops teşhisi konmasını beraberinde getirir. Bu durum genellikle cilt altında ödem oluşması şeklinde kendini belli eder. Hidrops iki farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bunlar immun ve noimmun hidropstur. Bazı durumlarda bebeklerde farklı vücut bölgelerinde de su toplaması ya da su fıtığı problemleri oluşabilir.

Hidrosel (Bebeğin Testisinde Sıvı Birikmesi)

Hidrosel (Su Fıtığı) Nedir?
Su fıtığı erkek bebeklerde testis bölgesinde olması gerekenden daha fazla su bulunmasıdır. Bu sıvı testisleri çevreleyen zar içerisinde bulunur. Bazen bebeklik döneminde olmayan su fıtığı çocukluk döneminde de ortaya çıkabilir. Sağlıklı bir bebekte ya da çocukta testisleri saran zar içerisinde yaklaşık 0.5 ml ila 1 ml arasında sıvı bulunması gerekir. Bu miktarda daha fazla sıvı bulunması hidrosel teşhisi konmasını beraberinde getirir.

Hidrosel Tanısı Nasıl Konur?
Su fıtığı tanısı konabilmesi için bazen fiziki bir muayene yeterli olabilmektedir. Elle yapılan muayenede ele bir şişlik gelir. Bazı hastalarda öksürme ya da ıkınma durumunda bu şişlik kendini belli edebilir. Ancak kesin tanı konabilmesi için mutlaka ultrason görüntülemesine gereksinim duyulur. Ultrasonografi tetkiki ile bebeklerde ya da çocuklarda hidrosel kolaylıkla görüntülenebilir ve tanı konması için yeterli olabilir.

Hidrosel Tipleri Nelerdir?

Hidrosel birkaç farklı tipte ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Genel olarak su fıtığı tipleri 4 ana başlıkta toplanabilir.

  • Konjenital (Doğumsal) Hidrosel

Doğumsal hidroselde gebeliğin üçüncü ayından itibaren karnın alt kısmına doğru bir ilerleme görülmesi ile ortaya çıkar. Hidrosel testiste, karnın içindedir ve sonrasında testis torbasına bu dönemde inmeye başlar. Karın zarı da testis torbasına kadar iner ve doğumdan sonra kesecik kapanır. Şayet bu kesecik kapanmazsa karın içi sıvısı testisin çevresinde birikmeye başlar ve bu bölgede şiş bir görünüm ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Yeni doğan erkek bebeklerin yaklaşık & 6’sında doğumsal hidrosel görülür. Hatta hidrosellerin büyük bölümünün doğumsal olduğunu da söylemek mümkün.

  • Komünikan (İlişkili) Hidrosel

Bu hidrosel çeşidinde skrotum bölgesine inen karın zarının tamamı açıktır. Bu nedenle sıvı hapsolmuş şekilde değildir. İlişkili hidrosel diğer tiplere nazaran çok daha ender görülen bir durumdur. Ancak enfeksiyon ya da tümör gibi durumların da bu tip su fıtığına sebebiyet verebildiğini bilmenizde fayda var.

  • Edinsel (Erişkin) Hidrosel

Bu su fıtığı çeşidi genellikle bebeklerde görülmez, 40 yaşın üzerinde olan erkeklerde ortaya çıkan bir hidrosel tipidir. Aynı zamanda böbrek nakli yapılan kişilerin de % 70’inde bu tip hidrosel ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak erkeklerin % 1’inde görülebilen bu su fıtığı radyoterapi sonrasında, testis tümörlerinde ve varikosel ameliyatlardan sonra da görülebilmektedir.

Hidrosel Belirtileri Nelerdir?
Çoğu zaman su fıtığının ilk belirtisi şişlik olmaktadır. Hasta tarafından kolayca fark edilebilen bu şişlik yapılan fiziki muayene ile de kolayca anlaşılabilir. Ağrıya pek neden olmadığı için hastanın tek şikayeti de şişlik yönünde olur. Testise baskı yapması nedeniyle testiste beslenme bozukluğuna neden olabildiği de bilinmektedir. Oldukça yavaş ilerleyen bu sorun bir ağırlık duygusuna da neden olabilir. İlerlemesi halinde hastanın yürümekte zorlanmasına da sebebiyet verebilir. Çok ender durumlarda kasık bölgesinde bir rahatsız edici his ile bel bölgesinde bir ağrıdan da şikayet edilebilir. Hidroselin bazı tiplerinde su fıtığı sabah saatlerinde görünmez. Günün ilerleyen saatlerinde ise şişlik belirginleşmeye başlar. Hidrosel kızarıklık ya da renk değişimine sebebiyet vermez. Şayet bu belirtiler de mevcutsa, yüksek olasılıkla hidrosel ile birlikte enfeksiyon da söz konusudur.

Hidrosel Nasıl Tedavi Edilir?
Su fıtığı için mutlaka acil bir tedavi şeklinin uygulanması gerekmez. Çünkü hidrosel sağlığı tehdit edebilecek herhangi bir risk barındırmaz. Bazı hastalarda su fıtığı kendi kendine ortadan kaybolabilmektedir. Ancak elbette tedavi seçenekleri de bulunur. Hidrosel iki şekilde tedavi edilebilir. Bunların ilki şırınga ile testis içerisindeki sıvının çekilmesi, diğeri ise ameliyat ile sıvının alınmasıdır. Bebeklerde ya da çocuklarda görülmesi durumunda genellikle 1 yaşına kadar beklenmesi önerilir. Çünkü 1 yaşına kadar kendiliğinden kaybolabilmektedir. Şayet kaybolmazsa bu durumda tedavi planlaması yapılabilir.

Hidrosel Tekrarlar mı?
Tedavi sonrasında tekrar ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Özellikle şırınga ile testisteki sıvının çekilmesi durumunda bu bölgede bir boşluk oluşabildiğinden yeniden hidrosel ortaya çıkabilir. Fakat ameliyat ile tedavi tercih edildiğinde tekrarlama çok ender görülmüştür. Çünkü cerrahi müdahale ile hidrosel tedavisinde sıvının geçtiği kanal olan karın arasında bulunan boşluk ameliyat esnasında onarılır. Hidrosel ameliyatı hastanın iyileşme süreci bakımından gayet konforlu bir ameliyattır. Sadece ameliyatın ardından bu bölgeye soğuk kompres yapılması gerekebilir. Soğuk kompres sadece 1 gün yapılır. Sadece hidrosele fıtığın da eşlik etmesi durumunda acil ameliyat kararı alınabilir. Sağlık için risk oluşturması nedeniyle değil, hastanın şiddetli ağrı yaşaması nedeniyle ameliyat kararı acil şekilde alınabilir. Bunun dışında ameliyat planalaması hastanın uygun zamanına göre yapılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.