Histerektomi: Rahmin Alınması Operasyonu

Günümüzde en sık uygulanan operasyonlar arasında yer alan histerektomi, cerrahi operasyonla rahmin tamamen alınması işlemine verilen addır.

Histerektomi, sezaryen ameliyatından sonra en sık uygulanan operasyonlar arasında yerini almış durumdadır. Histerektomi operasyonu neden ve nasıl yapılır, işlem sonrası nelere dikkat edilmelidir gibi soruların cevabını sizler için derledik.

Histerektomi Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

Histerektomi, rahmin cerrahi operasyonla alınması işlemidir. Kadın hastalıklarının büyük çoğunluğu histerektomi operasyonuyla ortadan kaldırılmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki histerektomi cerrahi bir operasyondur ve bu kararı almadan önce diğer tedavi yöntemlerini de değerlendirmek gerekir. Eğer hastanın bedeni çeşitli tedavi yöntemlerine duyarsız kalmışsa histerektomi işlemi önerilir. Operasyondan önce doktorla görüşme sağlayarak operasyonun risklerini, olup olmaması durumunda yaşanacak problemleri gibi tüm soruları konuşmak faydalı olacaktır.
Histerektomi işlemi yalnızca rahmin alınması anlamına gelir. Bu operasyonda eğer gerekli görülmemişse yumurtalıklar ve tüpler alınmaz. En sık karşılaşılan kadın hastalıkları operasyonlarından biri olan histerektominin nedenleri arasında ise aşağıdaki maddeler yer almaktadır.

  • Kanser bulgusu
  • Endometriozis
  • Rahimde sarkma olması
  • Miyomlar (rahim kasında yer alan iyi huylu kitleler)
  • Rahimden kaynaklanan kronik ağrılar
  • Ciddi boyutlarda görülen kanamalar

Histerektomi Operasyonunun Riskleri Nelerdir?
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi histerektomi işleminde de birtakım riskler bulunmaktadır. Hasta bu riskleri göze alarak ameliyat olmalıdır. Bu riskler doktorla detaylıca konuşulmalı ve hastanın kafasında herhangi bir soru işareti kalmaması sağlanmalıdır.

  • Menopoz (Yumurtalıklar da alınmışsa)
  • Bağırsaklarda tembellik oluşması
  • Nadiren ölüm
  • Genel anesteziye bağlı gelişen problemler
  • Akciğerlerde ya da toplardamarda pıhtı atması durumu
  • Enfeksiyon oluşumu
  • Ameliyat esnasında ya da ameliyattan sonra kanama olması
  • Operasyon esnasında rahmin etrafındaki organlarda herhangi bir yaralanma olması
  • Tüm cerrahi operasyonlarda görülebilecek durumlar

Histerektomi Operasyonu Nasıl Yapılır?
Histerektomi operasyonu için hastanın alt karın bölgesi ortalama 8 cm uzunluğunda kesi atılması sonucuyla açılır. Burada rahmi tutan bağlar kesilerek rahmin koparılması gerçekleşir. Daha sonra rahim tamamen dışarı alınır. Operasyon yaklaşık 1 – 1,5 saat sürmektedir. Histerektomi çoğunlukla hastaya genel anestezi altında uygulanır. Ancak hastanın da talebi üzerine yalnız belden aşağısı uyuşturularak da (epidural anestezi) uygulanabilir.

Histerektomi Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

Histerektomi işleminin yapılacağı gün hastanın hiçbir gıda tüketmemesi gerekir. Bağırsak hareketlerinin başlamasıyla birlikte hastaya sıvı gıdalar verilir. Sonrasında ise hazmı kolay olan ve hastanın sindirebileceği katı gıdalar listeye eklenir. Operasyondan sonra hastanın idrar yapması zorlaşabilmektedir. Bunun için hastaya 24 saat kadar sonda takılması uygun görülür. Operasyondan sonraki haftalarda hasta normal yaşantısına geri dönebilmektedir. Ancak belli bir süre araba kullanmaması tavsiye edilir. Operasyondan sonra hastanın biran önce ayağa kalması faydalı olacaktır. Böylece pıhtı atması, zatürre, damar tıkanıklığı gibi çeşitli sağlık sorunlarının önüne geçilmiş olur. Hastanın ameliyat dikişleri 6 hafta içerisinde iyileşme gösterir. Bu süre içinde ağır şeyler kaldırmamaya dikkat edilmelidir. 6 hafta boyunca cinsel ilişkide bulunulmaması gerekir.

1 Yorum

  • Selin d. dedi ki:

    bir c ok sebebi var tedavisi de var ama alıp ta geri yerine koyulmaması tehlikeli işte ocouk yapamıyoruz doktorlar lütfen işnizi iyi yapın sizi seviyoruz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.