Histeroskopi Ameliyatı

Histeroskopi, histeroskop adındaki optik alet yardımıyla rahim ağzı kısmından girilerek rahmin iç kısmının gözlenmesi işlemidir.

Yalnızca 30 dakika süren histeroskopi işlemi ile rahim içerisinin optik kameralar sistemiyle gözlemlenmesi mümkündür. Bu işlem sayesinde tanı koymada hata payı düşer ve tedavi yöntemleri doğru bir şekilde uygulanmış olur.

Histeroskopi, rahim ağzının genişletilerek rahmin optik kamerayla incelenmesi işlemine verilen addır. Ortalama olarak 30 dakika süren histeroskopi işlemi hastaya genel ya da lokal anestezi altında uygulanabilir. İşlem sırasında vajen içerisine spekulum adı verilen tıbbi bir alet yerleştirilerek rahim ağzının açılması sağlanır. Bu sırada dezenfeksiyon işlemi yapılır. Yaklaşık 3 ila 5 mm kalınlığındaki histeroskopi aleti rahim içerisine girerek kamera sistemiyle gözlem yapmaya olanak tanır. Bu esnada rahim içerisine karbondioksit gazı verilerek şişmesi ve daha iyi gözlem yapılmasına imkan tanıması sağlanır.

Tanısal histeroskopi ise tanı ve teşhis amacıyla uygulanan histeroskopi işlemine verilen addır. Tanısı konulamayan ve rahimle ilişiği olduğu düşünülen bir hastalığın varlığını teşhis etmek amacıyla rahim içinin gözlemlenmesi gerekebilmektedir. Bu gözlem sayesinde rahim içerisinde herhangi bir problem olup olmadığını belirlemek mümkün olmaktadır. Tanı sonrası teşhis ve tedavi yöntemleri gündeme gelir. Tanısal (teşhis için) veya tedavi amacıyla uygulanabilen histeroskopi işlemini deneyimli ve donanımlı bir uzman doktorun yapması tercih edilmelidir. Uygulama esnasında hastanın enfeksiyon kapmaması, doğru cihazların doğru şekilde kullanılarak hastaya herhangi bir zarar vermemesi dikkate alınması gereken bir konudur.

Histeroskopi işlemi sırasında anestezi uygulandığı için hasta herhangi bir ağrı ya da acı duymaz. Ancak işlem sonrasında hafif kanamalar görülebilir. Bu kanamayla birlikte kasık bölgesinde ağrı, kramp ve vajinal akıntı da söz konusu olabilmektedir. Bu tip durumlarda doktorun tavsiye etmiş olduğu bir ağrı kesici kullanmak doğru olacaktır. Histeroskopi işlemi için hastanede kalınmasına gerek duyulmaz. Hasta aynı gün taburcu edilir. Rahim içerisinde problem olabileceğini akla getiren hastalıklarda en sağlam tanı ve tedavi yöntemlerinden biri olan histeroskopi işlemi tecrübeli bir cerrah tarafından uygulandığı takdirde oldukça güvenilir bir operasyondur. İşlemden birkaç saat sonra günlük hayata dönmek mümkün olmaktadır. İşlem sonrası ağrı nadiren görülür. Bu durumda ağrı kesicilerden yararlanmak doğru olacaktır.

Histeroskopi Kimlere Uygulanmamalıdır?
Histeroskopi işlemi hemen her kadına uygulanabilen bir operasyon olsa da birtakım kişilere uygulanmasında sakınca görülmektedir. Bu durumlar aşağıda belirtildiği gibidir. Eğer kişide aşağıdaki durumlardan bir ya da birkaçı bulunuyorsa bu durumda histeroskopi işlemi önerilmez.

  • Gebelik olması durumunda
  • Rahim kanserinin varlığı teşhis edildiğinde
  • Rahim içerisinde ya da rahim ağzında enfeksiyon olması durumunda
  • Çok derinde bulunan ve büyük bir yapıya sahip olan miyomların varlığı durumunda
  • Cerrahi operasyona uygun olmadığı teşhis edilen kişilere
  • Rahmin oldukça büyük olması durumunda

1 Yorum

  • ebrar d. dedi ki:

    histeroskopi ameliyatı rahatsızlık ve herhangibri hastalık evresinde gercekten erken teshiş için güzelbir alet üretiyoruz ve icad ediyoruz insanoglu hersyei güzel yapıyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.