İkiz Bebeklerimi Nasıl Emziririm?

Sütün Artması İçin Ne Yapmalı?

Anne sütünün salgılanışı arz-talep dengesine göre belirlenir. Süt memeden ne kadar boşalırsa süt yapımı o kadar fazla olur. Bu nedenle, “Biraz bekleyelim de süt memede depolansın” anlayışı süt salgısının azalmasına neden olur.

İkiz Bebeklerimi Nasıl Emziririm?

Anne sütü; ilk altı ay boyunca bebeklerin gereksinimlerini tek başına yeterli olmaktadır. Büyüme ve gelişmede önemli anne sütü; protein, karbonhidrat, lipit, mineral ve vitamin içeriği bakımından mucizevi bir besindir. İkiz bebekler genellikle düşük ağırlıklarda ve erken doğdukları için anne sütü onlar için çok daha önemlidir. Üretilen total anne sütü miktarı, doğumdan sonraki dönemde ilk ayda günde ortalama 1,2 litredir. 100 ml anne sütü 67-75 kcal enerji vermektedir. 

Bebekler, 10 günlük olduğunda doğum ağırlıklarını yakalarlar. Daha sonrasında günde 25-30 gr kadar kilo almaları beklenir. Yapılan bir diğer hata da bebeklerin kilo ve beslenme anlamında birbirleriyle karşılaştırılmalarıdır. Her bebek ayrı bir bireydir. Bir bebek çok iştahlı olup diğeri olmayabilir. Önemli olan ayrı ayrı değerlendirildiklerinde gelişimlerinin normal olmasıdır.

Öncelikle bu dönemde asla stres ve üzüntü yapmayın çünkü hem sizi hem de bebeklerinizi en çok etkileyecek süreçtir. Formüla hazır mama vermek onlara haksızlık etmek olmayacak ,siz bir ekipsiniz ve bu günleri beraber atlatacaksınız. İlk günlerde mama vermek zorunda kalsanız bile geçici bir öğün diye düşünün stres yapmayın. Siz rahatladıkça bebeklerde emmeye başlayacak ve beraberinde sütünüz artacak. Siz rahat oldukça sütünüz çoğalacaktır.

Geceleri 3 saat kesintisiz uyuyabilmek için, gündüz fazla olan sütünüzü sağarak gece yanınızda size yardımcı olacak kişilerden yardım talep edin. Anne sütünün kalorisi düşük olduğundan bebeklerin çok sık uyanması normaldir. Bu durumu normal kabul edelim. Bu nedenle bu tip küçük destek ve önlemleri alalım.

Bir göğsünüzden diğerine göre daha az süt geldiğini düşünüyorsanız o zaman yapmanız gereken o göğsünüzden daha fazla emzirmeniz olacaktır ki süt fazlalaşsın. Eğer bebeklerinizden biri diğerine göre daha güçlü emiyorsa ona her iki göğsünüzü birden emzirin ki süt hızınız dengelensin.

Anne sütünün salgılanışı arz-talep dengesine göre belirlenir. Süt memeden ne kadar boşalırsa süt yapımı o kadar fazla olur. Bu nedenle, “Biraz bekleyelim de süt memede depolansın” anlayışı süt salgısının azalmasına neden olur. Bebeklerin yeterli derecede beslenip beslenmedikleri en iyi kilo takibiyle değerlendirilebilir.

Bol sıvı tüketin

Ne kadar çok sıvı tüketirseniz süt üretiminiz o kadar artar. Bulunduğunuz alanlara su şişeleri yada hatırlatıcı notlar koyun. İçtiğiniz suları ılık tüketmeye gayret edin ki bebeklerde gaz ihtimali oluşmasın.

Emzirme yastığı edinin

Uzun saatler bebeklerinizi memenizde tutmanız gerekebileceğini düşünürseniz hem bebekleri tutabilmek hem rahat pozisyonda sizi yormadan emzirebilmek için en büyük destekçi olacaktır. Emzirmek ne kadar konforlu olursa o kadar sürdürülebilir bir hale gelir.

Yeterli ve sağlıklı beslenin

Süt üretimi için her bebek için yaklaşık 600-700 kalori harcıyorsunuz, diyetinizi bunu düşünerek planlayın. Size enerji verdiğini düşündüğünüz karbonhidratlardansa sağlıklı yağlardan kalori almayı tercih edin.

Bebeklerinizi aynı anda emzirin

Bu yöntemle gün içinde beraber olduğunu saatleri aktif kullanır, hemde bağınızı güçlendirmeyi sağlar. Emzirmeyi birlikte yaptığınız durumda  memeniz aynı anda uyarıldığı için süt üretimi daha çok olacaktır. Bebeklerinizi aynı anda emzirebileceğiniz zamanlar ve uygun pozisyonlar belirleyin hem sizi rahat, hem de bebeklerinizi rahat hissettiren en uygun olan seçenekleri seçin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.