Kanda Gebelik Testi

HCG Hormonu Nedir?

Kanda hamilelik testinin gerçekleştirilmesi ise kandaki B-HCG hormon değerinin ölçümü yapılır. HCG hormonu hamilelik döneminin başlamasıyla birlikte artışa geçen hormonlardan biridir. Kadınlarda sadece gebelik ya da tümör mevcut olduğunda arttığı için hamileliğin tespitinde yeterli bir bulgu olarak kabul edilir. Ancak B-HCG yüksekliği sağlıklı bir gebelik olduğu anlamına gelmez. Çünkü dış gebelik, mol gebelik ya da boş gebelik durumunda da bu hormon yükselir.

Kanda Gebelik Testi

Kanda Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Hamilelikte beta HCG hormonunun yükselmesi için belirli bir zaman diliminin geçmesi gerekir. Bunun için öncelikle adet gününün en az iki gün geçmesi gerekir. Bazı kadınlarda döllenme tarihine bağlı olarak adet gününe 2 gün kala da gebelik tespit edilebilir. Ancak kesin sonuç için adet zamanının 2 gün geçmesinin beklenmesi çok daha doğru olur. Çoğu kişi gebelik konusunda merakına yenik düşerek yumurtlama döneminde ya da cinsel birleşmenin gerçekleştiği günlerde kan testi yaptırmayı tercih ediyor. Fakat cinsel ilişki zamanında ya da yumurtlama döneminde gebeliğin kan testiyle anlaşılması yani HCG hormonunun yükselmesi olanaksız. Çünkü gebelik mevcut olsa dahi döllenen yumurta henüz rahim içerisine gelmiş olamaz. Yumurtanı rahim içerisine ulaşmaması durumunda HCG hormonu da yükselemez. Kanda gebelik testi hem aç karnına hem de tok karnına yapılabilir. Kan numunesi verirken aç karnına olmanız gerekmez.

Tüp Bebekte Embriyo Transferi Sonrası Kanda Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Tüp bebek yöntemi ile planlı bir gebelik istenmesi durumunda anne adaylarının heyecanı elbette çok daha fazla oluyor. Genellikle embriyo transferinden birkaç gün sonra kanda gebelik testi yaptırmak isteyebiliyorlar. Ancak gebelikten söz edebilmek için embriyo transferinden sonra biraz daha beklemek gerekir. Çünkü transferden sonra yaklaşık 12 gün beklemek ve ardından kan testi yaptırmak daha doğru olacaktır. Tüp bebek yönteminde kanda gebelik testinin tekrarlanması gerekebilir. Hekim tarafından birkaç gün beklenmek suretiyle yeniden test yapılması istenebilir.

Kanda Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Kanda hamilelik testi günün herhangi bir saatinde yapılabilmektedir. Kol içi damarından tek tüp içerisine az miktarda kan numunesi alınır. Ardından bu kan numunesi laboratuvara gönderilir. Genellikle 1 ila 3 saat içerisinde laboratuvarda yapılan tahlilde gebeliğin olup olmadığı anlaşılır. Ancak yoğunluk olması durumunda bir gün sonrasında da test sonucu verilebilmektedir. Bu testte kandaki HCG hormonu ölçülür. Gebelikten söz edebilmek için HCG hormon düzeyinin 20’den daha fazla olması gerekir. Ancak 1 ila 20 arasında çıkan rakamların da şüphe uyandırdığını bilmelisiniz. Bu durumda 2 gün bekleyerek 2 gün sonrasında yeniden kanda gebelik testi yapılması gerekir.

Gebelikte HCG Hormonu Neden Artar?

Hamilelik döneminde B-HCG hormonunun artmasının temel nedeni, bu hormonun gebelikte bazı görevleri üstleniyor olmasıdır. Örneğin korpus luteumun işlevinin devam edebilmesi ancak bu hormon ile sağlanabilmektedir. Bu sayede relaksin hormonu salgılanır ki bu hormon da gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için son derece önemlidir. HCG hormonu aynı zamanda hamilelik boyunca uterusun kasılmasını önler. Bu da anne karnındaki bebeğin daha sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmesini sağlar. Erkek fetusta testislerden testesteron sentezini de uyarır.

Gebelikte HCG Hormonu Ne Zaman Artar?

Kadınlarda HCG hormonu sıfır ya da sıfıra yakın değerdedir. Bazı tümör çeşitlerinin oluşması bu hormon seviyesinde artışa sebebiyet verebilir. Ancak gebelik söz konusu olduğunda HCG değerinde yükselme meydana gelir. Genel olarak bir hesaplama yapılacak olursa her 2 günde HCG hormonunun 2 kat yükselmesi beklenir. Gebeliğin ilk haftasından itibaren HCG hormon seviyesi yükselmeye başlar. Aslında bu hormonun yükselmesi, embriyonun 8 hücreli yapıya kavuşmasıyla birlikte başlar. Fakat anne kanında tespit edilebilmesi için embriyonun yuvarlanarak rahim bölgesine ulaşması gereklidir. Anne karnında tespit edilebilmesi genellikle kadının yumurtlamasından yaklaşık 10 gün sonrasında mümkün olabilmektedir.

Gebelikte HCG Hormonunun Artış Düzeyi

Hamileliğin ilk haftalarında beta HCG hormonu oldukça hızlı bir artış seyreder. Bu artış her 48 saatte hormon seviyesinin iki katı olması şeklindedir. Gebeliğin tespitinin üzerinden 1 ila 2 ay geçtikten sonra artış hızı düzer. Bu dönemde 3 ila 4 günde bir HCG hormonu iki katı artar. Gebeliğin 10. Haftasında ise artık hormon seviyesi en yüksek değere ulaşmış olur. Bu değer de 100.000 mlU/ml olmaktadır. Hormon seviyesi bu rakama ulaştıktan sonra ise düşme eğilimine girer. Hamileliğin orta dönemine dek düşme eğilimini sürdürür. Yaklaşık olarak 20.000 mlU/ml değerine erişene kadar düşer ve bu değere ulaştığında ise doğuma kadar da düşme ya da yükselme eğilimine girmez.

Hamilelikte B-HCG Hormonunun Düşmesi

Hamilelikte B-HCG hormonu iki nedenle 20.000 mlU/ml değerinin altına düşer. Bunlardan ilki doğumun gerçekleşmesi ve bebeğin plasentasının ayrılmasıdır. Plasenta ayrıldığında HCG hormonu çok hızlı bir seyir ile düşmeye başlar. Tamamen sıfırlanması ise doğumdan sonra sadece 20 günde gerçekleşebilir. Ancak bazı kadınlarda bu süre 40 güne kadar da uzayabilmektedir. Gebelikte HCG hormonunun düşmesinin bir diğer nedeni de düşük yapmaktır. Aynı zamanda mol gebelik, dış gebelik gibi durumlarda da hormon anormal bir şekilde düşmeye başlayabilir.

Kanda Gebelik Testinde HCG Değerleri

Öncelikle bilinmesi gereken husus gebelikten söz edilebilmesi için HCG değerinin sıfırdan büyük olması gerektiğidir. Ancak 0.001 ila 5 arasındaki değerler gebelik şüphesi yaratmaz. Bu değerin minimum 15 ila 20 arasında olması gerekir. Eğer HCG değeri 5 ve 5 üzeri ise en az 2 gün beklendikten sonra değere yeniden bakılması yani yeniden kanda gebelik testi yapılması gerekir. Hamileliğin sağlıklı bir gebelik olup olmadığının anlaşılabilmesi için ise HCG değerinin en az 1000 mlU/ml olması gerekir. Bu değerden daha düşük olduğunda ultrason ile gebelik kesesinin görülemeyecek kadar küçük olması düşünülür. Dolayısıyla gebeliğin sağlıklı olup olmadığına dair bir veri elde edilmesi mümkün olmaz. HCG değeri 7000 mlU/ml üzerine çıktığında ise hamileliğe dair daha net veriler elde edilebilmektedir. Çünkü bu değerin üzerine yükseldiğinde gebelik kesesi içerisinde yer alan yolk-sak adı verilen yuvarlak yapının ultrason görüntülemesi ile izlenmesi mümkün olabilmektedir. Bebeğin kalp atışlarının duyulabilmesi için de HCG değerinin minimum 10.000 mlU/ml değerine yükselmiş olması gerekir. Kalp atışları sağlıklı bir gebelikten söz etme noktasında son derece önemlidir.

Gebelikte HCG Değerlerine Göre Gebelik Haftası

Yumurtlamadan Sonraki Günlerde HCG Değerleri

Kan Testi Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Hamilelik, anneliğe giden stresli, endişe verici ve bir o kadar da keyifli bir süreçtir. Çocuk sahibi olma hayali kuran çiftler bu sürecin başlamasını büyük bir heyecanla bekler. Sağlıklı bir cinsel birliktelikten sonra hamile kalıp kalmadığını merak eden kadınlar için farklı test yöntemleri vardır. Bunların en güvenilir olanı ve kesin sonuç vereni kan testidir.

Laboratuvar ortamında yapılan kan testi ile hamilelik kolayca anlaşılabilir. İdrar testine göre biraz maliyetli olan bu yöntem anında sonuç bekleyenler için pek uygun olamayabilir. Kan testiyle hamileliği anlayabilmek için ortalama 1-2 saat beklemek gerekiyor. Kanda bulunan hCG seviyesini ölçen bu yöntem, idrar testine göre daha doğru sonuç veriyor. Üstelik çıkan değer hamilelik haftasıyla ilgili de anneyi aydınlatıyor.

Kanda Gebelik Testi

Sonucu heyecanla beklenen gebelik testi birçok farklı yöntemle yapılabiliyor. Bunların en kesin sonuç vereni kuşkusuz kanda gebelik testidir. Laboratuvar ortamında yapılması gereken bu test, kanda bulunan hCG yani Human Chorionic Gonadotropin hormonunu ölçemeye dayanır. Döllenen yumurta anne rahmine yerleşir yerleşmez vücutta bazı değişiklikler meydana getirir. Bu değişikliklerden biri de hCG hormonu seviyesini yükseltmektir.

Kanda bulunan hCG hormonunun normal değeri 5 mlu/ml’nin altındadır. Gebelikle beraber bu değer artış gösterir. Gebeliğin 3. haftasında 5 ila 50 mlu/ml aralığına çıkar ve her gün bir önceki değerini katlayarak devam eder. Böylece hamileliğin tespiti ve gebelik haftası kesin olarak tayin edilir. Bir tüp kan ile yapılan bu test, 1-2 saat içerisinde sonuç veriyor.

Gebelik Kan Testi Sonucu Pozitif Nasıl Anlaşılır?

Kan, vücut için gerekli olan her türlü besinin taşındığı ve enzimlerin yer aldığı hayati sıvıdır. Gebelik durumu ortaya çıktığı zaman ise kan üzerinde bazı değişimler meydana gelir. Bu değişimler; ana rahminin bebek için hazır hale getirilmesini sağlayan enzimler, vücudun salgılamakta olduğu hormonlar ve kan değerlerinin kendisini daha fazla onararak bebeğe hazırlık yapmasından kaynaklanır. Hamilelik kan testi sonucunda da gebeliğin pozitif olup olmadığını anlamak amacıyla kan değerleri, özellikle kan içerisindeki enzimlerin durumu değerlendirilir. Eğer enzim miktarı ve hormon seviyesi olması gereken aralıktan fazlaysa gebelik pozitiftir. Ancak bunun tam tersi bir durum söz konusu olursa gebelik negatiftir.

Tahlilde Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikten şüphelenen anne adayları genellikle hastaneye giderek tahlil verirler ve bunun sonucunda hamile olup olmadıklarını öğrenirler. Hamilelik teşhisi koymak için hastanelerde birçok yöntem kullanılır. Bu yöntemlerden biride kan tahlilidir. Kanda yer alan Beta HCG adı verilen bir hormonun kanda tespit edilmesi durumunda gebelik tanısı rahatlıkla konulabilmektedir. Bu değerler hamile bireylerde fazladır ve plasenta tarafından üretilmektedir.

Beta hcg değeri standardın üzerinde ise hamilelikten söz etmek mümkündür. Fakat bazı hormonal nedenlerden dolayı Beta HCG yükselmesi görülebilir ve yanıltıcı olabilir. Genelde hamile kalan bireyin hamileliğinin üzerinden 10 gün geçmesi durumunda bu değer yükselmektedir. Böyle bir durumda ise kanda bakılan bu hormona göre pozitiflik veya negatiflik belirlenebilir.

Benzer Konular:

Beta HCG Değerleri Ne Olmalıdır, Örnekler Nasıldır

13 yorum

  • Fatma dedi ki:

    Benim adeti m epey geçti 5 gün geçtiğinde doktora gidip kan testi yaptırdım ama sonuç negatif ve hala adet olmadım bu nedir Allah aşkına.

  • CEMİLE ŞEYMA dedi ki:

    HANIMLAR BENDE 1 NİSAN TARİHİNDE ADET OLMAM GEREKİYORDU DÜN TAHLİL VERDİM AMA SONUÇ MALESEFKİ NEGATİF ÇIKTI . 4 GÜN GECİKTİM AMA DUA EDİN

  • Mihre dedi ki:

    Regl döneminin 5-7 gün arası gecikmesi çok normal hanımlar.

  • arzu dedi ki:

    dış gebelik olablir

  • Medine dedi ki:

    Peki arkadaşlar 8 gün geçti adet olmadım 27 yaşındayım hiç bir zaman geçikmezdi evliyim test alıp yaptım çift çizgi çıktı diğer gün emin olmak için bi daha yaptım yine çift çizgi çıktı

  • Sema dedi ki:

    Merhaba ben 7 ay önce doģum yaptım 40 ımdan sonra emzirmeme rağmen her ay düzenli bir şekilde adet oldum ve 4 mayıstan beri adet olmadım çok korkuyorum

  • Fdis dedi ki:

    Benimde ,10 gün geçti regl döneminde kan verdim negatif mevsimsel olbilirmis

  • Ayşeeee dedi ki:

    Merhaba 2 ay adet olmadım. geçen hafta oldum 2 gün sürdü sonra kesildi. bugun kan testi yaptırdım 0.05 cıktı beklemelimiyim sizce?

  • Halime Abdullaj dedi ki:

    ben eşimle ilişki yaşadım fakat 1 saat içinde ertesi gün hapı kullandım adetim de iki gün gecikmeli bir şekilde oldu hamile olma ihtimalim var mı?

  • halime abdullah dedi ki:

    eşimle korunmadan ilişkiye girdim ardından 1 saat içinde ertesi gün hapı kullandım ve 2 gün gecikmeli bir şekilde adet gördüm hamile olma ihtimalim var mıdır?

  • Zeliha dedi ki:

    Adetime 1 hafta beta hcg kan testim 3.1 çıktı erken gebelik testi yaptım ikinci çizgi silik çıktı çıktı ay beta hcg testim 1.2 çıkmıştı sizce gebelik varmı

  • Burcu dedi ki:

    11 kasımda bir ilişki yaşadık korunmalı olarak 22 kasımda adet oldum bu ay adetime 13 gün varken uc gun cok az şekilde kahverengi lekeler geldi daha sonrasında bu ay ayın 19 unda adet olmam gerekırken Hala adet olmadım kan ve hamılelık testi yaptırdım ıkısıdr negatif sizce neden

  • Hivda dedi ki:

    Evet hamilesiniz ama yine de bir doktora başvurun içiniz rahat etsin..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.