Kasık Ağrısı Nedenleri

Kasıklarda Ağrı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Kadın için gündelik yaşantıda problemlere neden olan kasık ağrıları farklı nedenlerle meydana gelebilmektedirler.

Kasık Ağrısı Nedenleri

Gebelikte kasık ağrısı ise oldukça ciddi problemlere yol açabilmektedir. Adet dönemi gibi bazı değişikliklere sebebiyet veren dönemlerde ise kasıkta olağan dışı ağrıların görülmesi mümkündür. Bu dönemde kasıkta ağrının meydana gelmesi neredeyse tüm kadınlarda görülebilmektedir.

Kasık ağrıları ikiye ayrılmaktadır. Aniden meydana gelen ve oldukça şiddetli olan kasık ağrıları akut olarak adlandırılırken, hafif bir şekilde meydana gelen, orta şiddetteki ağrı ise kronik ağrı olarak adlandırılmaktadır.

Kasık ağrılarının yumurtlama esnasında da sıkça meydana gelebilmektedir. Bu ağrı, genel olarak yumurtlama ağrısı olarak bilinmektedir. Yumurtlama ağrısı, her ay yumurtlama döneminde meydana gelir fakat ağrının şiddetinin her ay aynı sevidyede olacağını söylemek mümkün değildir. Bazı kadınlarda yumurtlama döneminde herhangi bir ağrının görülmemesi durumu mümkündür. Yumurtlama döneminde ağrının meydana geliyor olması ile meydana gelmiyor olması kadında herhangi bir sağlık probleminin olduğunu göstermemektedir. Genel olarak, kadınlarda yumurtlama tedavisi görülen dönemde yumurtlama ağrısının normalden daha şiddetli bir şekilde meydana geldiği bilinir.

Kasık Ağrısı Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Kadınlarda görülen kasık ağrılarının nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Dış gebeliğin görülmesi (ektopik gebelik): Dış gebelik oldukça sık bir şekilde meydana gelmektedir. Dış gebeliğin meydana geldiği kadınların çoğunda kasık ağrılarının görüldüğü bilinmektedir.
  2. Gebelik: Her anne adayında hamilelik sürecinde kasık ağrılarının meydana geldiği bilgisi doğru değildir. Fakat hamilelik boyunca çoğu kadında hamilelikten ötürü kasık ağrılarının meydana gelmesi oldukça yüksek bir ihtimale sahiptir. Gebelik süresince kasık ağrılarına sahip olan anne adaylarının mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışmaları ve gerektiği takdirde muayene olmaları gerekmektedir.
  3. Kasık fıtığının meydana gelmesi
  4. Bağırsakta iltihaplanmaların görülmesi
  5. Endometriozis (çikolata kisti): Rahim içerisinde bulunması gereken durumun rahim dışında bir bölgede bulunması olarak tanımlanan endometriozis meydana geldiği takdirde kasıklarda ağrıların meydana gelebilmesi mümkündür. Bu nedenle, kasık ağrısı çikolata kistinin belirtileri arasında yer almaktadır. Özellikle adet döngüsünün meydana geldiği ve cinsel ilişkinin yaşandığı sırada endometriozis sebebiyle kasık ağrılarının görülebilmesi olasıdır.
  6. Apandisit
  7. Yumurtalık kistinde yırtılmaların meydana gelmesi
  8. İskelet sisteminde meydana gelen problemler
  9. Rahim iç tabakasında iltihaplanmaların meydana gelmesi (endometrit)
  10. Böbrek taşı rahatsızlığının görülmesi
  11. Selülit varlığı
  12. Akut kolesistit (safra kesesinin akut iltihabı)
  13. Sinirsel bağırsak spazmları
  14. Myom görülmesi: Özellikle rahmin dış bölgesinde meydana gelen myomların kasık ağrısına sebebiyet verdiği bilinmektedir.
  15. İdrar yolu taş hastalıklarının görülmesi
  16. Adet döneminde olmak: Adet döngüsünden üç gün önce, adet döngüsü sırasında ve adet döngüsünden sonraki üç güne kadar kasıklarda ağrıların meydana gelmesi sıkça görülmektedir. Kasık ağrısının şiddetli olduğu durumlarda ise mutlaka bir uzmana danışmak gerekmektedir.
  17. Vajinal mantar enfeksiyonlarına sahip olmak
  18. Kasık bölgesine alınan darbe, hasar
  19. Kabızlık, şişkinlik ve gaz
  20. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara sahip olmak
  21. Adenomyozis
  22. Karın içi yapışıklıkların görülmesi: Endometriozis veya ameliyat sonrasında meydana gelebilen karın içinde yapışıklıkların görülmesi durumu da kasık ağrısının nedenleri arasında yer almaktadır.
  23. Mesane iltihaplanmaları
  24. Sistit görülmesi
  25. Menstrüal kramplar (dismenore)
  26. Yumurtalık ağrısının görülmesi
  27. Yumurtalık kanseri
  28. Fıtık probleminin görülmesi
  29. Yalancı doğum ağrıları
  30. Psikolojik rahatsızlıklar (depresyon, travma)

Kasık Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Kasık ağrıları meydana geldiği takdirde ilk olarak bir kadın doğum uzmanı tarafından problemin neden meydana geldiği tespit edilmelidir. Daha sonra probleme yönelik bir tedavi yöntemi belirlenmelidir. Kasık ağrısı tedavi yöntemleri ve alınabilecek yöntemler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Enfeksiyon görüldüğü takdirde antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
  2. Maya enfeksiyonu meydana geldiği takdirde topikal veya oral antifungal tedavisi uygulanabilir.
  3. HPV ve ya rahim ağzı kanseri görüldüğü takdirde cerrahi operasyon, kemoterapi, radyasyon uygulanabilir.

Alınabilecek önlemler;

  1. İç çamaşırı hijyenine dikkat etmek
  2. Stres ve baskıdan uzak durmak
  3. Partnerin cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanması
  4. Cinsel organ hijyenine dikkat etmek
  5. Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak
  6. Güvenli cinsel hayata sahip olmak
  7. Özelikle cinsel organı parfüm vb. ürünlerden uzak tutmak

Özellikle hamilelik döneminde anne adayı kasık ağrılarına sahipse mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışmalıdır. Kasık ağrılarıyla birlikte kasılmalar ve kanamaların görülmesi durumu gerçekleştiğinde ise anne adayının vakit kaybetmeden tam donanımlı bir hastanede muayene edilmesi gerekmektedir. Bu durum, kesinlikle anne adayı tarafından ihmal edilmemelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.