Kaybolan İkiz Sendromu ( Vanishing Twin Sendromu)

Kaybolan ikiz sendromu ikiz gebeliğin tek gebelik olarak devam etmesidir

Gebeliğin ilk trimesterinde ultrasonda gözlenen ikiz gebeliğin, daha sonradan tek gebeliğe dönüşmesi yaygın şekilde görülür. Bunun sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ancak dünyaya gelen bebeğin sağlıklı olan ikiz eşi olduğu bilinmektedir. Büyük olasılıkla kaybolan ikiz eşinde kromozomal bozukluklar olur.

Kaybolan İkiz Sendromu ( Vanishing Twin Sendromu)

Gebeliğin başlarında yapılan ultrason incelemeleri sırasında görülebilen ikiz, üçüz gebelik keselerinin daha sonraki dönemde kaybolmasıyla, sadece bir gebelik kesesinin izlenmesiyle teşhis edilen durumlara kaybolan ikiz sendromu (Vanishing Twin Sendromu) adı verilir. Bu gebeliğin 5-6 haftasında teşhis edilir. Günümüzde ultrasonun daha fazla kullanılması nedeniyle böyle bir durumun daha kolay belirlenmesi sağlanmıştır. Gebeliklerin bir kısmı erken dönemde birden fazla fetus içerecek şekilde başlar. Daha sonraki kontrollere gidildiğinde gebelik keselerinden biri herhangi bir belirti bırakmadan ortadan kaybolur. Böyle bir uygulama tüp bebek tedavilerinde birden fazla bebeğin rahme tutunması durumunda, canlı ve sorunsuz bebek doğumunu sağlamak amacıyla gebeliğin ilk üç ayında bebek sayısının ikiye indirilmesiyle yapılan multifetal redüksiyon uygulama vardır. Tüp bebek tedavilerinde ikiz, üçüz gebeliklere tek olarak devam edilmesi çok sık olur. Kaybolan ikiz sendromu durumunda ise, tamamen doğanın mükemmel bir canlı yaratılması konusunda kendi adımıdır.

Kaybolan ikiz sendromu (Vanishing Twin Sendromu) neden olur?

Kaybolan ikiz sendromunda ikizlerinin birinin neden yok olduğu konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat plasental dokunun ya da ceninin incelemesi yapılırsa, genellikle kromozomal anomalilerin tanısı konulabilir. Bunun dışında göbek kordonu implantasyonunu ilgilendiren sorunlarda kaybolan ikiz sendromuna neden olabilir.

Kaybolan ikiz sendromu (Vanishing Twin Sendromu) görülme sıklığı nedir?

Bu sendrom ilk kez 1945 yılında Stoeckel tarafından tanısı yapılmış bir durumdur. Gebeliklerin bilinenden fazlası ikiz gebelik olarak oluşmakta, ancak doğum tek bebeğin doğmasıyla neticelenmektedir. Gebeliklerin 8 haftasında ortalama % 3,3-5,4 arasında bu tür çoğul gebelikler olabilir. Bunların sadece % 21-30 oranındaki gebelikler tek bebeğin doğmasıyla sonuçlanır. Her 8 gebeliğin bir tanesi başlangıçta ikiz gebelik olarak başlamakta, tekiz olarak bitmektedir.

Kaybolan ikiz sendromu (Vanishing Twin Sendromu) alttan yatan neden nedir?

Kaybolan ikiz sendromu olgusunun altta yatan nedeni ve nasıl olduğu hakkında kesin bilgiler yoktur. Bu konuda yapılan araştırmalarda canlı doğan bebeğin normal olduğu belirlenmiş, canlılığını yitiren bebeğin kromozomal anomalisinin olduğu tespit edilmiştir. Bu etkenler düşüklerin ya da diğer olguların kaybolan ikiz sendromunda etkili olabileceğini ortaya koymaktadır. İleri yaşta anne olan kadınlarda, bu sorunun daha fazla yaşandığı da düşünülmektedir.

Kaybolan ikiz sendromu (Vanishing Twin Sendromu) belirtileri nelerdir?

Hamilelikte ikizlerin birinin kaybedildiği süreçte oluşan belirtiler kaybolan ikiz sendromunu ortaya koyabilir. Hamileliğin ilk trimesterinde oluşan kayıplarda, bu durum çoğunlukla düşük riski olarak değerlendirmeye alınan hafif vajinal kanama, fazla etkili olmayan ağrılar şeklinde kendini belli etmektedir. Ancak bu belirtiler konusunda bir genelleme yapılamamaktadır. Kayıpların daha geç dönemde olması halinde, doğuma kadar bebek daha fazla atrofiye uğrar ve küçük kalabilir. Canlı kalan bebeğin doğumuyla sorun teşhis edilebilir.

Kaybolan ikiz sendromu (Vanishing Twin Sendromu) teşhisi nasıl yapılır?

Bu durumun teşhisi genellikle kadının adet gecikmesiyle jinekoloğa gitmesiyle başlar. Burada yapılan ultrason teşhisi sırasında rahimde iki gebelik kesesi gözlenir. Bu durumda ikiz gebelik olduğu belirlenir. Aradan geçen 3-4 hafta sonra yeniden yapılan ultrason tetkiki sırasında rahimde tek gebelik kesesi olduğu görülür. Kaybolan ikiz sendromu bazen de, hamile kadının kanama ve ağrı gibi yakınmalarıyla ortaya çıkabilir. Yapılan ultrason muayenesi sırasında rahimdeki gebelik kesesinin birinin iyi geliştiği, diğer gebelik kesesinin ise küçülme gösterdiği görülür. Her iki durumda kaybolan ikiz sendromu tanısı konulabilir.

Kaybolan ikiz sendromu (Vanishing Twin Sendromu) tedavisi var mı?

Kaybolan ikiz sendromu yaşayan anne adayının ve canlı kalan bebeğin tedavi edilmesine gerek kalmaz. Ancak bebeklerden birinin kaybı hamileliğin geç döneminde olursa, canlı kalan bebekte serebral palsi riski artmaktadır. Bu açıdan hamileliğin yakından takip edilmesi, tetkiklerin ihmal edilmemesi gerekir. Gebe kadının daha sık doktor kontrollerine gitmesi tavsiye edilir. Genellikle bu anne adaylarının doğumlarında sorun yaşanmaz. Normal şekilde doğum gerçekleşir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.