Kistektomi: Kist Alınması Ameliyatı

Kistektomi, üreme çağında ortaya çıkabilen ve yumurtalıklarda görülen kistlerin çıkarılarak alınması işlemine verilen addır.

Açık ya da kapalı yöntemle yapılabilen kistektomi operasyonu, kist nedeniyle görevini yerine getiremeyen yumurtalıkların eski düzenlerine ve sağlıklarına kavuşmasını hedeflemektedir. Yumurtalık kistleri kendiliğinden kaybolma özelliğine de sahiptirler. Eğerihtiyaç görülürse kistektomi işlemi ile alınmalıdırlar.

Kistektomi Nedir?
Genellikle iyi huylu kitlelerin yumurtalıklardan çıkartılmasına işlemine kistektomi adı verilir. Yumurtalıklarda meydana gelen kistler çoğunlukla üreme çağındaki kadınlarda görülen bir durumdur. Eğer daha geç yaşlarda yumurtalık kisti ile karşılaşma durumu söz konusu ise bu durum yumurtalık kanseri belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giderek muayene olup tanı sonrası tedavi sürecine başlanmalıdır.

yumurtalik-kisti

Kistektomi işlemi iki farklı yöntemle uygulanabilir. Bunlar açık ameliyat ve kapalı (laparoskopik) ameliyattır. Hastaya hangi ameliyat yönteminin uygulanması gerektiğine uzman doktor hastanın sağlık durumuna, yumurtalıktaki kistin ölçüsüne göre yapmaktadır. Bazı durumlarda operasyon esnasında kistle birlikte rahim ya da yumurtalıkların alınması durumu da söz konusu olabilmektedir. Bu durum özellikle kanser belirtilerinde uygulanmaktadır. Yumurtalıklardaki kist ya da kistler iyi huylu olmalarına rağmen bazen etraflarındaki dokuya yapışarak sağlığı olumsuz etkileyebilmektedirler. Bu durumda da yine yumurtalıkların alınması söz konusu olabilmektedir.

Laparoskopik ameliyatta karnın alt bölgesinden 1 cm ölçüsünde birkaç delik açılmasıyla birlikte yumurtalıktaki kist özel aletler yardımıyla çıkartılır. Bu operasyonda derin kesi işlemi uygulanmadığı için hasta kısa sürede iyileşme gösterir. Bu yöntem aynı zamanda işlem sonrasındaki ağrının azalmasında da etkili bir yöntemdir. Bu sebeple çoğunlukla laparoskopik ameliyat tercih edilmektedir. Ancak hastanın yağlı bir karın bölgesine sahip olması, gebe olması, kistin normalden daha büyük olması gibi durumlarda kapalı ameliyat yöntemi tercih edilmektedir.

Eğer kistektomi operasyonunda yumurtalıklar da alınmışsa kist oluşumu kendini tekrarlamaz. Fakat yumurtalıklar değil de sadece kist alınmışsa ileriki yıllarda kistin tekrar oluşması söz konusu olabilmektedir. Bu durum çoğunlukla çikolata kisti olarak bilinen endometrioma kistinin alınmasından sonra karşılaşılan bir durumdur.

Kistektomi ameliyatı eğer açık ameliyat yöntemi uygulanarak yapılmışsa hastanın birkaç gün hastanede yatması gerekir. Kapalı ameliyatlarda ise hasta operasyondan bir sonraki gün taburcu edilebilir. Laparoskopik (kapalı) ameliyatta hasta daha kısa sürede iyileşir ve günlük yaşantısına geri döner. Ortalama 2 hafta sonra da iş hayatına geri dönebilmektedir. Açık ameliyatta ise iyileşme süreci uzamakta ve iyileşme süreci kapalı ameliyata nazaran daha ağrılı geçebilmektedir. Hem kapalı ameliyatta hem de açık ameliyatta işlem ortalama olarak 1 saat kadar sürmektedir. Bazı durumlarda bu süre 3 saate kadar çıkabilir. Operasyon süresine hastanın kilosu, yumurtalık kistinin boyutu, içerideki yapışıklık derecesi, kistin tipi gibi faktörler etki etmektedir. Operasyonda eğer rahim alınmışsa 1 ay kadar cinsel ilişkide bulunulmaması gerekmektedir. Diğer durumlarda ise 2 hafta kadar ara verilmesi gerekmektedir.

1 Yorum

  • mihriban b. dedi ki:

    dogum kontrol hapları ile de kistleri düşürüyorlar diyor ki doktoroumuz düşmez ise kaybolmas ise kistektomi ile alırız 😀 cuma günü alıyorlar rahatlıcam cok şükür

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.