Klomifen Sitrat (Klomen, Serophene, Gonaphene) ile Kısırlık Tedavisi

Klomifen Sitrat ile Kısırlık Tedavisi Nedir?

Klomifen Sitrat, yumurtlama (ovulasyon) tedavisinde kullanılmaktadır. İnfertilite (kısırlık) tedavisinin başlangıç aşamasında uygulanmakta olan bu ilaçla tedavi yöntemi, mutlaka bir uzman doktor tarafından önerildiği takdirde uygulanmalıdır. Bu tedavi yönteminin kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde uygulanması durumunda rahimde kist oluşması ve kişinin hamilelik ihtimalinin ortadan kalkması söz konusu olmaktadır.

Klomifen Sitrat (Klomen, Serophene, Gonaphene) ile Kısırlık Tedavisi

Klomifen Sitrat tedavisi, düzenli olarak ve doktor kontrolünde uygulandığı takdirde gebeliği engelleyen faktörlerin ortadan kaldırılmasında oldukça başarılı olduğu bilinmektedir. Bu faktörler arasında polikistik over sendromu ve yumurtalıkta yaşanan problemler yer almaktadır.

Yumurtlama düzeninin gerektiği şekilde gerçekleşmiyor oluşu gebeliğin gerçekleşmesinin önündeki en büyük engel olarak bilinmektedir. Yumurtlama düzeni Fsh hormonu tarafından uyarılma yoluyla gerçekleşmektedir. Fsh hormonunun gerekenden yüksek veya düşük olması durumunda yumurtlama düzeninde problemler yaşanacaktır. Klomifen Sitrat ise Fsh hormonunun salgılanmasını sağlamaktadır ve bu sayede yumurtlama meydana gelmektedir. Klomifen Sitrat öncelikle östrojen hormonunun salgılanmasında engelleyici bir faktör olarak yer almaktadır. Daha sonra ise klomifen sitrat, Fsh hormonunun salgılanmasını sağlamaktadır. Klomifen sitrat tedavisi yaklaşık 6 ay sürdüğü durumda yumurtlama durumunun büyük bir kısmında gerçekleşen problemi çözmüş olmaktadır. Böylelikle gebe kalma ihtimali iki kat artmaktadır. Yumurtlamanın artmasını Fsh hormonu sağlamaktadır. Fsh hormonunu ise klomifen sitrat tedavisi düzene sokmaktadır. Klomifen sitrat tedavisi sonucunda gebelik görüldüğü takdirde normal doğuma oranla ikiz bebek sahibi olma ihtimalinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu durumun yanı sıra klomifen sitrat tedavisi sonucunda gebelik görülmesi durumunda herhangi bir düşük ihtimalinin bulunmadığı bilinmektedir.

Klomifen Sitrat İlaç Tedavisi Nasıl Uygulanmalıdır?

Klomifen Sitrat tedavisinin gerekli kişilere doktor kontrolünde uygulandığı takdirde gebelik elde etmede oldukça başarılı sonuçlar doğurduğu bilinmektedir. Fakat klomifen sitrat tedavisinin uygulanması sürecinde kişinin dikkat etmesi gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemli olanı klomifen sitrat tedavisinin bir doktor gözetiminde gerçekleştiriyor olup olmadığıdır. Klomifen sitrat tedavisi, kesinlikle bir doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde uygulanmalı ve süreç boyunca bir doktorun kontrolü altında olmalıdır. Adet döngüsünün iki veya üçüncü gününde başlatılan klomifen sitrat tedavisinin birtakım aşamaları bulunmaktadır. Bu aşamalar doktor tarafından hastaya belirtilir ve belli bir sıralama ile uygulanır. Bu süreçte ultrason aracılığıyla yumurtanın durumu doktor tarafından kontrol edilir ve yumurtada gerekli büyüme sağlandığında aşılama yoluyla gebelik elde edilmeye çalışılır. Bu tedavi sonrasında kadınların büyük bir kısmında başarılı sonuçların elde edildiği bilinmektedir.

Kimler Klomifen Sitrat İlaç Tedavisine Başlamamalıdır?

Yumurtlama problemlerini düzenleme işlevi olan klomifen sitrat, doktor kontrolünde kullanıldığı takdirde herhangi bir yan etkinin meydana gelmesine sebep olmamaktadır. Fakat buna rağmen bazı kişilerin klomifen sitrat tedavisine başlaması tavsiye edilmemektedir. Klomifen sitrat tedavisine başlaması uygun olmayan kişiler şu şekilde sıralanabilmektedirler;

  1. Gebelik durumunda olan kadınlar
  2. Karaciğer hastalıklarına sahip olan kadınlar
  3. Vajinal kanaması gerçekleşen kadınlar
  4. Meme kanseri olan veya meme kanseri bulgusu olan kadınlar (memede malign ve premalign bulunan kadınlarda)

Klomifen sitrat tedavisinin her ilaçta olduğu gibi birtakım yan etkileri bulunmaktadır. Fakat bu yan etkiler ilaçların doktor kontrolünde alınması durumunda görülmemektedirler. Klomifen sitrat tedavisinin yan etkileri ise başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Cilt üzerinde meydana gelen kızarıklıklar ve yanma
  2. Görmede bulanıklık ve bozuklukların meydana gelmesi
  3. Göğüste hissedilen ağrı, sancı ve hassasiyet
  4. Kasıklarda hissedilen ağrı, kramp ve sancı
  5. Saç dökülmesi
  6. Ohss, Ovaryan Hiperstimülasyon Sendromu (Yumurtalıkların aşırı uyarılması durumu)

Klomifen sitrat ile kısırlık tedavisi mutlaka doktor gözetiminde gerçekleştirilmelidir ve bu yan etkiler meydana geldiğinde muhakkak bir doktora danışmak gerekmektedir.

Klomifen Sitrat ile Kısırlık Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Klomifen sitrat ile kısırlık tedavisi doktor tarafından önerildiği takdirde uygulanmalı ve ultrason aracılığıyla tedavi sürecinde yumurtanın büyüme aşamaları incelenmelidir. Klomifen sitrat ile kısırlık tedavisine adet döneminin iki veya üçüncü gününde başlanılır ve başlangıç aşamasında günde 50 mg alınması tavsiye edilir. Doktor kontrolünde devam edilen klomifen sitrat kullanımı gerektiği takdirde 150 mg kadar kullanılabilmektedir. İlaç kullanımında beşinci gün yumurtanın hangi evrede olduğu tespit edilir. Yumurtanın 18 ile 20 mm büyüklüğünde olması durumunda kişilere aşılama uygulanabilir veya çiftin cinsel birlikteliği gerçekleştirmeleri tavsiye edilir. Yumurtanın gebelik için yeterli büyüklüğe ulaşması durumunda yumurta hücresinin çatlatılması amacıyla kişiye çatlatma iğnesi uygulanır. Çatlatma iğnesinin uygulanmasından sonraki aşamada ise aşılama gerçekleştirilir. Aşılama çatlatma iğnesinin uygulanmasının üzerinden 36 saat geçmesi sonucunda uygulanmaktadır. Klomifen sitrat tedavisinin, doktor kontrolünde uygulanması sonucunda gebelik ihtimalinin yüksek oranda arttığı bilinmektedir. Bu nedenle klomifen sitrat tedavisi, tüm dünyada infertilite (kısırlık) görüldüğü takdirde en sık kullanılan tedaviler arasında yer almaktadır. 3 ile 6 ay boyunca ilacın kullanılmasına karşın gebelik sonucunun elde edilmediği kadınlarda ise tüp bebek tedavisine başvurulması tavsiye edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.