Kordosentez Nedir?

Nedir Bu Kordosentez

Kordosentez, genelde hamileliğin on sekizinci haftası bittikten sonra anne karnındaki bebeğinin herhangi bir rahatsızlığı ya da genetik sorunu olup olmadığını öğrenmek amacıyla bebeğin göbek kordonundan kan hücresi alınmasıdır.

Kordosentez Nedir?

Kordosentezde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne karnında bir enfeksiyonun olup olmadığı da anlaşılır. Bu işlem sayesinde sonuçlara hızlı ve doğru bir şekilde ulaşılması sağlanır. Kordosentez işlemi amniyosentez işlemiyle aynı şekilde yapılır. Amniyosentez işlemi, vücuttan alınan amniyon sıvısından örnek hücre alınarak yapılır. Kordosentez işlemi ise bebeğin göbek kordonundan kan hücresi alınmasıdır. Her ikisinin de işlemi aynı şekilde uygulanır. Normalde birçok annenin bu işlemi yapmasındaki sebep, bebeklerinin kromozom hastalığı ya da down sendromu gibi rahatsızlıklarının olup olmadığını öğrenmek içindir. Aynı anda bebeğin herhangi bir kan hastalığı ve kan grubu ve gelişme geriliği nedenleri de öğrenilir ve anneye açıklanır. Bu işlemle beraber bebeğe kan ya da ilaç da verilebilir.

Kordosentez yapılımı ne kadar kolay ve hızlı bir işlem olsa da iğnenin girip çıkması sonucunda annenin düşük yapma tehlikesi olabiliyor. Ama annenin düşük yaparak bebeğini düşürmesi yüzde bir ya da iki civarında risk taşır ve bu oldukça düşük bir orandır. Tabi ki artan teknoloji sayesinde bu risklerin giderek azaldığı görülmektedir fakat bu risk ortadan tamamen kalkmamıştır. Bu nedenle bu işlemi yaptırmaya karar veren anne ve babanın, az olsa dahi bu riski göz önünde bulundurması ve bunun yüzünden önceden yapılmış kesin analiz sonuçları olması gerekmektedir. Bu riski daha da azaltmanın en önemli şeylerinden biri de yapılacak işlem için deneyimli ve bilgili uzmanların işlemi gerçekleştirmesidir. Günümüzde bebeğe ait hücreler ya da DNA’nın annenin kanında dolaştığı bulunmuştur ve bu nedenle gün geçtikçe ailelerin kordosentez işlemine başvurmayacakları düşünülmektedir. Daha da ilerleyen zamanlarda teknolojinin daha da ilerlemesi sonucu bu işleme bir süre sonra hiçbir şekilde başvurmaya gerek de kalmayacak. Bu nedenle bebekle ilgili merak edilen genetik problemler ya da enfeksiyon ve diğer durumlarla ilgili şeyler anne kanından da öğrenilebileceği için kordosentez yöntemine kimsenin başvurmasına gerek kalmayacak ve düşük riski az da olsa tamamen ortadan kalkacak.

Kordosentez Ne Zaman Yapılır?

Genellikle ortalama olarak 19. gebelik haftasında ya da sonrasında doğum gerçekleşmeden önceki her ayda yapılabilmektedir. Ayrıca kordosentez olayı sadece tekil gebeliklerde değil, ikiz gebeliklerde de kolayca uygulanabilmektedir.

Kordosentez Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kordosentezin uygulandığı bazı özel durumlar vardır. Bunlardan birçoğu da şöyledir:

  • Daha öncesinde anomalili bebek doğuranlarda,
  • Parental dengeli translokasyon,
  • Bebeğin rahim içerisinde sağlıklı bir şekilde gelişememesi, gelişme gerili görülmesi,
  • Oligohidramnios (bebeğin suyunun az olması),
  • Bebekte anemi hastalığının bulunması,
  • Anne yaşının ileri bir yaş olması,
  • Kan uyuşmazlığına bağlı etkilenmelerde,
  • Ailenin prenatal tanı yöntemlerine başvurmada geri kalması,
  • Bazı enfeksiyonel rahatsızlıkların var olup olmamasının öğrenilmesinde,
  • Ailenin başvurduğu diğer tanı yöntemlerinin net sonuç vermemesi,
  • Amniyosentezde kültür başarısızlığı,
  • Ultrasonografide bebeğe anomali şüphesi varlığında (en sık kordosentez yapılmasının nedenlerinden birisi de budur),
  • Diğer tarama testlerinde yüksek risk saptanması,
  • Ama bilinmelidir ki kordosentez, amniyosenteze göre daha zorlu bir işlemdir. Çünkü diğer prenatal yöntemlerine göre daha ciddi komplikasyonlara yol açar.

Kordosentezin Riskleri Nelerdir?

Her işlemde olduğu gibi kordosentezde de riskler bulunur. Bebeğin kalp atımlarının yavaşlaması, anneden su gelmesi, enfeksiyonlar, erken doğum gerçekleşmesi, göbek kordonunda zedelenme gibi bazı sorunlar yaşanabilir. Ayrıca amniyon sıvısı içerisinde de kanama meydana gelebilir. Düşük yaparak bebeği kaybetmek de riskler arasındadır fakat bu risk %1 ila %5 arasında değişerek oldukça düşüktür. Bebek haricinde de annede enfeksiyon ya da kanama gibi riskler de görülebilir. Bu nedenle, eğer anne bu işlemden sonraki zamanlarda ateş, titreme, üşüme, vajinal kanama, su gelmesi, sancı ya da kasılma yaşaması durumunda hiç vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekmektedir. Yapılan işlemde iğnenin bebeğe direkt zarar vermesi çok da olası bir durum değildir. Yani iğnenin bebeğe batması ya da bebeği yaralaması gibi bir durum gerçekleşmez. Çünkü bütün işlem ultrasondan takip edilerek bilinçli bir şekilde yapılmaktadır. Ancak dendiği gibi kordondan kan alımından sonra bebeğin ölüm riski az da dahi olsa vardır.

Kordosentez Yapılımı

Annenin sırt üstü yatar ve işlem ultrason muayenesi ile yapılır. Ultrason sayesinde bebek ve kordon gözlenerek rahim içerisine uzatılan iğne ile kordondan anneyi etkilemeyecek kadar az bir miktarda kan alınır. Bu işlem yalnızca 10 ila 15 dakika arası sürmektedir. İşlem sonrası annenin hastanede kalması gerekmez, birkaç saat içerisinde eve gidebilir. Fakat annenin işlem sonrasındaki günlerde ağır işlerden kaçınması gerekir. Ayrıca, eğer anne ve baba arasında da kan uyuşmazlığı var ise kan uyuşmazlığı iğnesi de yapılmaktadır. Sonuç ise, işlemden yalnızca bir hafta sonra ailenin eline geçmektedir ve gerekli bilgiler verilir. Kordosentez sonucunda bebekle ilgili ters giden bir şeyler varsa aynı zamanda aileye gebeliği sonlandırma seçeneği de sunulmaktadır.

Kordosentez Sonuçları Ne Zaman Çıkar Ve Güvenilir Midir?

Kordosentez sonuçları, işlemden yaklaşık bir hafta ila on gün arasında çıkar ve aileye gerekli bilgi verilir. Kordosentez de amniyosentez işlemi gibi genetik incelemelerde kesin sonuçlar vermektedir. Sonuçlarda yanılmalar da olabilmektedir. Alınan kanın anne hücrelerine karışması ya da bebekte mozazim (yapısal bir kromozom anomalisidir) olması gibi nadir durumlarda tanı kesin sonuç vermeyebilir ve yanılmalar olabilir. Ailenin öğrenmek istediği hastalıklarda işlem sonuçları %99 kesinliğinde bir sonuç vermektedir. Fakat kordosentez ile bütün genetik hastalıklar öğrenilemez. Kordosentez işlemi sonrasında kültür elde edilemeyebilir ve inceleme yapılamaz. Kültür başarısızlığı çeşitli yerlerde yaklaşık en fazla %10 ya da %15 civarında bilinmekte ve aktarılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.