LEEP Konizasyon İşlemi

Leep konizasyon (LLETZ) işlemi ile rahim ağzı bölgesindeki anormal hücrelerin tanısını koymak ve tedavisine başlamak mümkün!

Leep konizasyon işlemi tanıyı kolaylaştırdığı için erken tedavi seçeneği sunan bir yöntemdir. Bu işlem sayesinde serviks adı verilen rahim ağzı bölgesinde anormal yapılı hücrelerin teşhisini yapmak mümkün olmakta. Bu işlem hastaya genel ya da lokal anestezi altında uygulandığı için hasta herhangi bir acı hissetmemektedir. Leep konizasyon işlemi sayesinde olası hastalıkların önüne geçmek mümkün!

Leep konizasyon işlemi rahim ağzından doku çıkarılması işlemine verilen addır. Bu işlemde rahim ağzındaki anormal dokulardan örnek alınarak tanısı konmaktadır. Bu işlem için öncelikle hastaya pap smear testinin uygulanmış olması gerekmektedir. Çünkü rahim ağzındaki anormal yapılı hücrelerin tespiti için pap smear testi sonuçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Leep konizasyon işlemi rahim ağzı dokusunun yakılması ya da lazerle tahribatının sağlanması olarak da özetlenebilir.

Modern bir girişim olan leep konizasyon işlemi kötü huylu hücrelerin gelişmesine imkan tanımadan tedaviye olanak sağlayan bir yöntemdir. Loop koter adı verilen tıbbi alet elektrik yardımı ile yakma (dondurma) işlemi sağlayarak anormal dokunun çıkarılmasına imkan tanır. Kullanılan aletin ucundaki halka, bu dokunun dışarı çıkarılmasında yardımcı olur.

Leep konizasyon (LLETZ) işlemi sıcak konizasyon operasyonu olarak da bilinen bir girişimdir. Bunun nedeni ise rahim ağzından çıkarılan dokunun koni şeklinde olması ve ısı enerjisiyle (yakılarak) çıkarılması durumudur. Bu işlemin uygun ameliyathane koşulları altında uygulanması oldukça önemlidir. Uygulamayı yapacak olan cerrahın deneyimli ve eğitimli bir cerrah olması da operasyon sonrası gelişebilecek komplikasyonları ciddi oranda azaltmaktadır. Rahim ağzındaki bölgeden koni şeklinde doku çıkarılması işlemi eğer kesilerek uygulanıyorsa bu işlem soğuk konizasyon ya da konizasyon olarak adlandırılır. Soğuk konizasyon operasyonu leep konizasyon (LLETZ, sıcak konizasyon) işlemine göre daha zor bir operasyondur. Bu zorluk özellikle iyileşme sürecinde kendini göstermektedir. Bu nedenle leep konizasyon (LLETZ) işlemi sonrasındaki iyileşme süreci daha kolay geçmekte ve daha kısa sürmektedir.

Leep konizasyon (LLETZ) işlemi hem teşhis koymak hem de tedavi etmek amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Rahim ağzından alınan hücre dokusu patolojik inceleme amacıyla laboratuvara gönderilir. Burada patolojik değerlendirilmesi yapıldıktan sonra tedavi yöntemi belirlenir.

Operasyon esnasında hastaya lokal ya da genel anestezi uygulanır. Bu da operasyonun acısız ve ağrısız geçmesine imkan tanır. Rahim ağzı bölgesinde herhangi bir sinir bulunmadığı için bu bölgede operasyondan sonra bir his de duyulmaz. Operasyonun olduğu gün hastaneden taburcu olunması mümkün olmaktadır. Operasyondan önce herhangi bir işlem uygulanmasına da gerek duyulmamaktadır. Ancak leep konizasyon (LLETZ) işlemi eğer hastaya genel anestezi altında uygulanacaksa bu durumda hastanın operasyondan 8 saat önce yeme – içme işlemini tamamen bırakması gerekmektedir. Eğer hastanın daimi olarak kullanmakta olduğu bir ilaç varsa bunu mutlaka doktora bildirmeli ve doktor bilgisi dahilinde, operasyondan önce, az miktar su ile almalıdır.

Leep konizasyon işlemi yaklaşık 5 dakika kadar süren bir işlemdir. Oldukça kısa süren bu işlem esnasında hasta jinekolojik muayene masasına yatar ve litotomi pozisyonunu alır. Daha sonra spekulum adı verilen tıbbi alet yardımıyla rahim ağzı genişletilir. Son olarak operasyon uygulanır. Operasyondan sonra hastanın hastaneye yatışı gerekmez. Oldukça kısa süren ve acı hissi yaşatmayan leep konizasyon işlemi erken tanı ve tedavi adına önemli bir operasyondur. Bu sayede kanserli hücrelerin önceden belirlenerek tedavisi mümkün olmaktadır.

1 Yorum

  • nuran b. dedi ki:

    Leeo konizasyon işlemi ablam a uygulandı ve rahim agzı kanseri teshisi konuldu gerkcekten erken teshi edildiği için rahminin alınmasından kurtuldu tesekkür ediyorum bütün doktorlara

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.