Menopoz Yaşı Kaçtır?

Menopoz Fiziksel Olarak Etki Bırakır Mı?

Menopoz süreci sadece hormonlara bağlı olarak değişiklik gösteren bir durum olduğu için fiziksel olarak önemli etkiler bırakmaz. Fakat genel olarak vajina etrafında kas erimesine bağlı oalrak şekil kayıpları meydana gelebilir.

Menopoz Yaşı Kaçtır?

Menopoza Girince Ne Oluyor?

Kadınlarda iki adet bulunmakta olan yumurtalık hücresi ergenlik döneminden itibaren sürekli olarak ayda bir kere yumurta hücresi üretmeye başlar. Her ay kadınlarda görülmekte olan âdet kanamalarının temel sebebi İşte budur. Yumurtalar ayda bir defa eğer döllenme olmazsa vücuttan atılır. Bu atılması sırasında ise kanamalar meydana gelir. Ergenlik döneminde başlamakta olan bu döngünün belirli bir ömrü vardır. Erkeklerde sperm üretimi ömür boyunca devam ederken, kadınlarda yumurta üretimi belli bir yaştan sonra ne yazık ki mümkün değildir. Ülkemizde genellikle 45 ile 47 yaş aralığındaki kişilerde menopoz ortaya çıkar ve bu yaş aralığından sonra artık yumurta üretimi vücutta tamamen durur. Menopoz evresinin biraz da olsa sancılı bir süreç olduğunu belirtmek isteriz. İlk olarak psikolojik etkiler kişilerin yaşadığı en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Genellikle menopoz evresine yeni gelen kişilerde sürekli olarak sıcak basması ve baş ağrısı gibi problemler meydana gelebiliyor. Ne yazık ki bu konu ile ilgili olarak yapılan araştırmalar gösteriyor ki menopoz safhasında yaşanan ateş basması ve baş ağrısı gibi durumların önüne geçmek henüz mümkün değil. Vücutta yumurta üretimi tamamen durduktan sonra bir daha başlamayacak için menopoz evresinde giren kadınların doğurganlık özelliğini tamamen kaybettiğini söyleyebiliriz. Fakat menopoza gireli sadece birkaç ay olduysa bir sene boyunca düzenli olarak cinsel ilişki sırasında korunmak gerekiyor. Çünkü her ne kadar yumurta üretimi durmuş olsa da nadiren yumurta üretimine tekrar başlanabilir. Tabii bahsetmiş olduğumuz bu yeniden başlama süreci uzun sürmeyecektir. En fazla bir veya iki yumurta daha üretildikten sonra tamamen üretim duracaktır. Menopoz evresinde tam olarak geldikten sonra cinsel ilişki sırasında korunmanıza gerek kalmayacaktır. Çünkü vücutta bulunmakta olan ve kadınların benliğini oluşturan östrojen hormonu menopoza girdikten sonra yumurtalıkları uyarması büyük oranda azaltır. Hormon seviyesi azaldığı için yumurtalıklar. Yumurta öğretecek kadar hormon bulamaz ve buna bağlı olarak da yumurta üretimi tamamen durur. Eğer menopoz dönemine girdiyseniz ve psikolojik olarak kendinizi kötü hissediyorsanız profesyonel kişilerden destek almanızı tavsiye ediyoruz. Genellikle menopoz döneminde ortaya çıkan sıkıntıların büyük bir bölümü psikolojik olduğu için aslında hastalıkları kendinizi tedavi etmeniz en güzel yöntemlerden bir tanesidir. Fakat profesyonel bir şekilde destek almak istiyorsanız da psikolog doktorlar size bu konuda yardımcı olacaktır. Menopoz dönemine girdikten sonra yaşanan problemlerin azalmasını ve ortadan kalkmasını istiyorsanız, doktorların vermiş olduğu tavsiyeleri uygulamanızı öneriyoruz. Örneğin menopoz dönemine girdikten sonra hormon seviyesi ciddi anlamda değişiklik göstereceği için bu seviyeyi dengelemek adına beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeye başlayabilirsiniz.

Menopozu Erteleme

Ülkemizde kadınların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de menopoza girme yaşının değiştirilip değiştirilemeyeceği hakkında oluyor. Öncelikle menopoza girme kriterleri ömür boyunca tüketmiş olduğunuz besinler ve stresli bir yaşam tarzı da dahil olmak üzere birçok farklı etkene bağlıdır. Eğer ailenizde erken menopoza girme gibi bir hastalık varsa büyük ihtimalle size de bu durum meydana gelecektir. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki menopoza girme alışkanlığı, genetik faktörler ile oldukça yakından alakalı. Bu yüzden de nesilden nesile atlamaya devam ediyor. Her ne kadar tıp dünyasında uygulanmakta olan hormon takviyeleri sayesinde menopoza girme dönemi ertelenebiliyor olsa da tamamen ortadan kaldırılması gibi bir durum söz konusu değildir. Yani demek istediğimiz menopoza girme dönemini 1-2 yıl kadar erteleyebilirsiniz. Fakat elinde sonunda yumurta üretiminin durması gerekiyor. Belirli bir yaştan sonra yine çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsanız dışarıdan hormon takviyesi almanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü hormon takviyesi almak vücuttaki düzene dışarıdan bir müdahale olarak tanımlandığı için vücudun dengesini büyük oranda bozabilir. Bu denge bozukluğu da zaman içerisinde olumsuz şartları beraberinde getirecektir.

Erken Menopoz Nedir?

Genellikle kadınlar da ileriki yaşlarda ortaya çıkan menopoz, kimi insanlarda oldukça genç yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Örneğin 35 yaşında meydana gelen menopoz dönemi ülkemiz için erken menopoz sınırında yer almaktadır. Bu problemlerin ortaya çıkmasına neden olan en önemli etkilerden bir tanesi genetik faktörler oluyor eğer erken menopoz riski taşıdığını düşünüyorsanız, genetik olarak kendinize test yaptırıp bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz. Yapılan testlerin sonucunda eğer erken menopoz riski yaşadığınız doktorlar tarafından onaylanırsa, sizlere yumurta dondurma işlemini tavsiye ediyoruz. Çünkü bildiğiniz gibi menopoz dönemine girdikten sonra vücudumuza artık yumurta üretimi tamamen son bulacaktır. Fakat daha önceden vücudunuzun sağlıklı bir şekilde üretmiş olduğu yumurta hücrelerinin saklamayı başarabilirseniz, ileriki yaşlarda istediğiniz zaman bu hücreleri tekrar kullanabilirsiniz. Yumurta dondurma işlemleri her ne kadar ülkemizde çok fazla popüler olmasa da özellikle yurt dışına gitme imkânı olan kişiler için uygulanabilecek en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Erken menopoz riski taşıyan kişilerde az önce bahsetmiş olduğumuz hormon takviyeleri daha çok uygulanmaktadır. Çünkü 35 yaşından sonra yumurtaların üretiminin durması bebek sahibi olmak isteyen anne ve babalar için oldukça olumsuz durumlar meydana getirecektir. Doktorlarda bu şekildeki olumsuz durumların mümkün olduğu kadar azaltılması için hormon tedavisine başvuruyorlar. Siz de bebek sahibi olmak istiyor ve bununla beraber erken menopoz riskleri taşıyorsanız hormon tedavisi uygulayabilir veya bahsettiğimiz gibi yumurta dondurma işlemlerine tabi tutulabilirsiniz.

Menopoz Yaşını Etkileyen Faktörler

Menopozu yaşının erken veya geç olmasına etki eden çeşitli faktörler vardır. Günlük hayatta sahip olduğunuz zararlı alışkanlıklar, örneğin sigara ve alkol gibi ürünlerin vücudumuzda bulunmakta olan tüm organları olumsuz bir şekilde etkileyeceğini biliyorsunuz. Aynı durum yumurtalık hücreleri için de geçerlidir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki alkol ve sigara tüketen kadınlarda menopoz yaşı çok daha erken geliyor ve yumurtalıklar henüz tam olarak ömrünü tamamlamadan çalışmayı tamamen bırakıyor. Sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda psikolojik olarak da durumunuz menopoz yaşınızı etkileyecektir. Yalnız ve kimsesiz olarak yaşayan kadınlarda psikolojik bunalımdan dolayı erken menopoz isterim çok daha fazla oluyor. Eğer menopoz yaşınızı ertelemek ve uzun süre boyunca sağlıklı kalmak istiyorsanız, hayatınızı belirli bir düzen içerisinde o tutmanız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse sürekli olarak iş hayatında karşı karşıya kalmış olduğunu stresten mümkün olduğu kadar uzak durmalı ve günlük hayatta tüketmiş olduğunuz besinlerin düzenli olmasına özen göstermelisiniz. Uykuda vücudumuz için gerekli olan temel ihtiyaçlarından bir tanesi olduğu için gün içerisinde yeteri kadar uyumak daha sağlıklı bir yumurtalık için gerekli. Eğer hayatınız boyunca çok fazla doğum yaptıysanız menopoz yaşı geriye gelmeye başlayacaktır. Çünkü rahim içerisindeki duvarlar her doğum yapışta biraz daha deforme olacağı için zaman içerisinde yeteri kadar güçlü halde kalamayacak ve buna bağlı olarak da yumurtalıklar bu durumu çözmek için yumurta üretimini tamamen durduracaktır.

Menopoz Yaşı ve Hormon Oranı

Kadınlardaki yumurtalar en çok etki eden hormonun östrojen olduğundan bahsetmiştik. Östrojen hormonunun fazla olması, kadınlık içgüdülerini çok daha güçlü bir hale getirirken aynı zamanda yumurtalık gibi kadınsı hücrelerin de çok daha aktif bir şekilde çalışması için yardımcı oluyor. Kimi insanlarda hormon seviyesi yeteri kadar bulunmadığı için problemler meydana gelebilir. Kimi insanlarda da hormon seviyesi gerektiğinden çok daha fazla olabilir. Eğer vücudunuzda bulunmakta olan östrojen seviyesi çok fazla ise genellikle cinsel ilişkiye karşı çok daha istekli davranırsınız. Kesin olarak bilgi almak için ise doktorlar tarafından uygulanmakta olan hormon testleri size bu konuda yardımcı olacaktır. Eğer östrojen seviyesi çok fazla ise yumurtalara sürekli olarak vücut tarafından yumurta üretmesi hakkında uyarı gideceği için menopoz süresi epey bir gecikebilir. Yapılan araştırmalara göre östrojen seviyesi normal insanlardan daha fazla olan kadınlarda yumurta üretimi yaklaşık olarak 5 ile 10 sene daha devam ediyor. Yani bu da şu anlama geliyor, ülkemizde östrojen seviyesi fazla olan bir kadın yaklaşık olarak 60 yaşına kadar yumurta üretmeye devam edebilir. Tabii ki belirli bir yaştan sonra hamile kalmak hem bebek hem de anne sağlığı için ciddi anlamda tehdit oluşturacağı için bu konuda doktorlardan profesyonel bir şekilde destek almanızı tavsiye ediyoruz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.