Rahim Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Nedir?

Kadınların sıkça karşılaştığı rahim duvarı kalınlaşması hakkında bilmeniz gereken tüm bilgiler.

Endometrium dokusu, adet döngüsü esnasında kalınlaşan ve adet kanamasıyla dökülen dokudur. Endometrial hiperplazi ise bu endometrium dokusunun normal sınırların üzerinde kalınlaşması durumuna verilen addır. Rahim duvarı kalınlaşması olarak bilinen bu durum rahim kanserine neden olabilecek etkenler arasında yer almaktadır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Nasıl Meydana Gelir?
Her adet döneminde yumurtalıklardan östrojen hormonu salgılanır. Bu hormon endometrium dokusundaki büyümeyi tetikleyen ve bu sayede kalınlaşmasını sağlayan bir hormondur. Bir süre sonra endometrium yeterli kalınlığa ulaşır. Bu esnada progesteron hormonu devreye girerek büyümenin ve kalınlaşmanın durdurulmasını sağlar. Daha sonra da eğer döllenme olmazsa bu endometrium dokusu adet kanamasıyla birlikte dökülerek dışarı atılır.
Bazı kadınlarda polikistik over sendromu (PCO) adı verilen yumurtlamaya bağlı problemler görülebilir. Polikistik over sendromunda progesteron hormonu görevini doğru şekilde yerine getiremez. Bu da adet gününe kadar endometrium dokusunun sürekli olarak kalınlaşmasına neden olur. Bu esnada östrojen hormonu salgılanmaya devam eder ve bunu engelleyecek olan progesteron hormonunun salgılanması gerçekleşmez. Bu durumda endometrial hiperplazi adı verilen rahim duvarı kalınlaşması durumu söz konusudur.

Rahim Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Hangi Durumlara Yol Açar?

Rahim duvarı kalınlaşması rahim kanseri öncüsü bir durum olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi ve takibinin yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte rahim duvarı kalınlaşması sorunu yaşayan kadınlarda adet kanamaları oldukça düzensiz seyreder. Bu düzensizlikler çoğunlukla 40 yaşların ortaya çıkmaktadır. Adet kanamalarındaki düzensizlikler ve aşırı derecede kanama olması da kansızlık sorununu beraberinde getirir. Ayrıca kısırlık sorununa da yol açabilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi)Semptomları Nelerdir?

Adet kanamalarındaki düzensizlikler, aşırı miktarda gerçekleşen adet kanamaları, iki adet kanaması arasında tekrar kanama yaşanması, çarpıntı, yüz bölgesinde meydana gelen akneler, ateş basması, kansızlık gibi semptomlar rahim duvarı kalınlaşması durumunun olabileceğini akla getirmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Tanısı Nasıl Konur?

Ciddi boyutlarda adet düzensizliği yaşayan ve yukarıdaki semptomların bulunduğu kadınların mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmaları gerekmektedir. Bu muayenede ultrason ile rahim duvarı değerlendirilir. Gerekli görüldüğü takdirde rahim duvarından parça alınması (biyopsi) işlemi de gerçekleştirilebilir. Alınan doku parçası patolojiye gönderilerek değerlendirilmesi yapılır. Bu şekilde hastalığın tanısı konulur.

Rahim Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim duvarı kalınlaşmasında iki türlü tedavi uygulanmaktadır. Bunlar medikal ve cerrahi operasyon olarak ayrılırlar. Medikal yolla yapılan tedavi hormon tedavisi şeklinde olur. Hastaya verilen ilaçla progesteron hormonunun doğru şekilde salgılanması sağlanır. Cerrahi operasyonda ise histerektomi adı verilen rahmin tamamen çıkartılması işlemidir. Hastaya hangi tedavi yönteminin uygulanması gerektiğine yapılan muayene ve tahliller sonucunda uzman hekim karar vermektedir. Tedavi esnasında eğer kişide aşırı kilo problemi varsa kilo vermesi tavsiye edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.