Rahimden Biyopsi (Parça Alınması)

Rahimden Biyopsi (Parça Alınması) İşlemi Hangi Durumlarda Yapılır?

Dilatasyon küretaj olarak geçmekte olan rahimden parça alınması işlemi, birçok farklı nedenle yapılabilmektedir. Gebeliğin sonlandırılması, rahimde tehlikeli kitlelerin bulunması gibi nedenlerle uygulanan bir yöntem olan biyopsi, genel veya lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir.

Rahimden Biyopsi (Parça Alınması)

Biyopsi vücuttaki herhangi bir bölgeden parça alınması olarak tanımlanırken, rahimden biyopsi işlemi rahimden parça alınması olarak tanımlanmaktadır. Rahimden veya herhangi bir doku bölgesinden alınan parça mikroskop aracılığıyla incelenme sebebiyle muhafaza edilir.

Biyopsi (parça) alınması durumu birçok nedenle gerçekleştirilebilmektedir. Bu nedenler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Gebeliğin sonlandırılması durumu
  2. Aşırı miktarda ve düzensiz adet kanamalarının görülmesi
  3. Gebeliğin düşükle sonlanması nedeniyle vücutta kalan parçaların temizlenmesi
  4. Dış gebelik şüphelerinin görülmesi durumu
  5. Adet dışı görülen kanamaların görülmesi
  6. Şüpheli kitlelerin görülmesi

Endometrial biyopsi ise rahimden parça alma işleminin rahmin iç tabakasından alınması durumu olarak bilinmektedir. Genel veya lokal anesteziyle gerçekleştirilebilmekte olan biyopsi işlemi oldukça kısa bir süre içerisinde gerçekleşmektedir. Biyopsi işlemi yaklaşık on dakika sürmekle birlikte lokal anestezi altında gerçekleştiği takdirde hasta oldukça kısa sürede hastaneden taburcu edilebilir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen biyopside ise hasta bir veya iki saat içerisinde taburcu edilmektedir.

Biyopsi sonucunda hastada az miktarda kanama, lekelenme görülmesi ile ağrı hissedilmesi durumu oldukça normaldir.

Biyopsi sonucunda elde edilen parçanın incelenmesi ile birlikte doktor tarafından hangi tedavi yöntemine başvurulacağı belirlenir.

Biyopsi işlemi şu şekilde gerçekleşmektedir;

  1. Muayene aleti yerleştirilir
  2. Histeromi aracılığıyla rahim içerisindeki uzunluk ölçülür
  3. Buji aracılığıyla rahim ağzı genişletilir
  4. Plastik vakum enjektör, kürek aleti veya kanül sistemi ile parça alınır

Biyopsi sonrası iyileşme süreci oldukça kısa olmaktadır. Hasta biyopsi işlemi gerçekleştikten birkaç gün sonra normal yaşantısına dönmektedir. Bu iyileşme sürecinde rahim bölgesinin herhangi bir enfeksiyon kapmaması nedeniyle steril tutulması oldukça önemlidir. İyileşme sürecinde herhangi bir olağandışı durum gerçekleştiği takdirde hastanın mutlaka bir doktora danışması gerekmektedir.

1 Yorum

  • Selin dedi ki:

    Rahimden parça alındı adetim olmadı test sonucum negatifti sonradan gebelik olurmu ilişkinin uzurinden bir ay geçti

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.