Rahmin Ters Durması (Retrovert Uterus)

Rahmin Ters Durması Nedir ve Neden Görülür?

Tıbbi literatürde retrovert uterus olarak geçmekte olan rahmin ters olması, bazı kadınlarda rahmin dik pozisyonda olması ile rahmin öne veya arkaya doğru gelişmiş olması durumudur. Normalde rahmin, rahim ağzı bölgesinden kıvrılıp karın ön duvarına doğru eğik bir pozisyonda olması gerekmektedir. Fakat kadınların %20’sinde rahmin ters durması durumu görülebilmektedir.

Rahmin Ters Durması (Retrovert Uterus)

Kadınların %70’inde rahim öne doğru durmaktayken geri kalan kısmında arkaya doğru durmaktadır. Fakat çoğu kadında öne doğru duruyor olması durumu arkaya doğru duran rahimde bir problem olduğunu göstermemektedir. Rahmin pozisyonu doğuştan ölüme kadar hiçbir şekilde değişmemektedir. Antevert rahmin öne doğru dönük olması durumuna retrovert ise arkaya doğru dönük olması durumuna tıbbi literatürde verilen isimdir. Rahmin öne doğru dönük olması durumu daha yaygın olarak gözükmektedir.

Rahmin ters durması durumunun tek başına sebep olduğu herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır. Ancak endometriozis durumu ile birlikte görüldüğü takdirde kısırlık durumu görülebilmektedir.

Rahmin Ters Durması Durumu Neden Görülür?
Kadınlar rahmin ters durması durumuna doğuştan sahip olmaktadır. Gebelik ve menopoz gibi dönemlerde de rahmin geriye doğru dönmesi durumu nadiren görülebilmektedir. Hamilelik sırasında rahim büyüdüğü için bağlar zayıflar ve geriler. Bağlar zayıfladığı için doğumdan sonra bağlar rahmi normal pozisyonda tutamayabilir. Bu durum genellikle vücudunda yatkınlık olan kadınlarda görülmektedir. Her gebelikte böyle bir durumun görülmesi söz konusu değildir.

Menopoz döneminde kadın vücudunda östrojen seviyesi düşmektedir. Bu nedenle hamilelikte görüldüğü gibi bağların zayıflamasıyla birlikte rahim ters dönebilmektedir.

Çikolata kistine ve yumurtalık iltihaplarına sahip olan bazı kadınlarda da rahmin ters durması durumu görülebilmektedir. Tüm bu etkenlerle birlikte, büyük tümörler gibi endometriyoz sebebiyle veya ameliyat sonucu ortaya çıkan adezyonlar da rahmin arkaya doğru itilmesine sebebiyet verebilir.

Rahmin Ters Durması Durumunun Belirtileri Nelerdir?
Kadınlar yalnızca retrovert uterus durumuna sahip olduğu takdirde herhangi bir belirti görülmemesi normaldir. Cinsel ilişki sırasında ağrı ve sancıların görülmesi durumu çok nadir de olsa bazı kadınlarda görülebilmektedir. Retrovert uterus, bazı kadınlarda adet döneminde sancıların daha yoğun görülmesine de sebep olabilmektedir. Tıbbi literatürde disparoni olarak geçmekte olan cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanması ile tıbbi literatürde dismenore olarak geçen adet sırasında sancı oluşması durumu oldukça nadir görülmektedir. Rahmin ters durması nedeniyle kadınlarda belli dönemlerde bel ağrıları da görülebilmektedir. Tıbbi literatürde endometriozis olarak geçen ve doğurganlığı etkileyen rahatsızlık ile birlikte görülmesi durumunda kadın vücudunda ağrı ve bazı bulguların görülmesi durumu gerçekleşebilmektedir. Rahmin ters durması durumunu yaşayan bazı kadınlarda çok nadir olmakla birlikte idrar yolu enfeksiyonu ve idrar kaçırma gibi durumlar da görülebilmektedir.

Rahmin Ters Durması Durumunun Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rahmin ters durması durumu jinekolojik muayeneler sonrasında tespit edilebilmektedir. Bu tanı tesadüfi şekilde ortaya çıkabilmekte veya düzenli muayeneler sonrasında saptanabilmektedir. Rahmin ters durması durumunda cerrahi bir tedavi yapılması durumu şart değildir. Rahmin ters durması durumunda genel olarak ağrı sebebiyle vajinal passer uygulaması tercih edilebilmektedir. Bu uygulama geçici sonuçlar sunabilmektedir ve yaptırılması şart değildir.

Rahmin pozisyonu hiçbir şekilde değiştirilemeyen bir durumdur. Bu sebeple rahmin arkaya doğru dönük olması durumunda öne doğru dönük olması sağlanamamaktadır. Modern jinekolojide rahmin pozisyonunu değiştirmeye yönelik bir cerrahi yöntem olmamakla birlikte modern olmayan yollarla pozisyon değiştirme durumu uygulanmaktadır. Bu durum kesinlikle uzmanlar tarafından önerilmemektedir ve kadında birtakım problemlere yol açma ihtimali yüksektir. Bu müdahaleler sonucu oluşabilme ihtimali yüksek olan yapışıklıklar, kısırlığa yol açabilmekle birlikte kadınlarda kasık ağrısını da arttırabilmektedir.

Rahmin Ters Durması Durumu Kısırlığa Yol Açar Mı?
Rahmin ters durması durumunun kısırlığa yol açtığına dair genel bir yanlış kanı söz konusudur. Rahmin ters durması durumuna sahip olan kadın aynı zamanda endometriozis problemine sahip olduğu takdirde kısırlık görülebilmektedir. Rahmin ters durması durumunun görüldüğü kadınlarda doğrudan kısırlık görüleceğine dair inanış doğru değildir. Tüp bebek tedavisi gören kadınlarla ilgili yapılmış olan çalışmalarda rahmin ters durması durumunun herhangi bir etkisi olmadığı görülmüştür. Bu nedenle rahmin ters durması durumuna sahip olduğunuz takdirde herhangi bir tedaviye başvurmanız gerekmez. Bu durum endometriozis rahatsızlığına sahip olmadığınız takdirde bebek sahibi olmanızın önünde bir engel yaratmayacaktır.

Rahmin Ters Durması Durumu Hamilelikte Nelere Yol Açar?
Hamilelik durumu söz konusu olduğu takdirde rahmin ters durması durumuna sahip olan kadınlarda rahmin büyümesi sonucu uterus normal bir boyut alır ve hamilelik sürecinde herhangi bir problem yaşanmaz. Rahmin ters durması durumuna sahip olan kadınların normal (vajinal) doğumu tercih etmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.

Nadiren görülebilmekte olan rahmin büyümesi sırasında normal pozisyonu alamaması durumunda pelvis boşluğunda sıkışabilmesi de gözükebilir. Bu durum tıbbi terminolojide Uterus inkarserasyonu olarak geçmektedir ve hem annenin hem bebeğinin hayatını riske sokabilmektedir. Bu durumun başlıca belirtileriyse şunlardır;

  • Mesadeki doluluk hissi
  • Sıkça idrara çıkma
  • Kanamaların görülmesi
  • Kasıklarda ağrı
  • Uzun süren kabızlık

Herhangi bir belirtinin hamilelik süreci boyunca görülmemesi ve yalnızca doğumda bu durumun ortaya çıkabilmesi de mümkündür. Bu durum tedavi edilebilir bir durumdur ve uterusun normal boyuta dönmesi sağlanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.