Sezaryen Doğumun Zararları

Sezaryen Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Türkiye’de kadınların % 58’i sezaryen ile doğum yapıyor. Sezaryen bir doğum yöntemi olmasa da günümüzde anne adayları için cerrahi bir operasyondan ziyade bir doğum seçeneği olarak değerlendiriliyor. Elbette bu bakış açısında en belirleyici olan, doğum esnasında yaşanan ağrı ve acının hissedilmemesi oluyor. Fakat sezaryen sonrasında yaşanan ağrı, normal doğum sonrası yaşanan ağrıdan çok daha fazla olabiliyor. Sezaryenin bir ön hazırlık gerektirdiği de unutulmamalıdır.

Sezaryen Doğumun Zararları

Sezaryen Öncesi Hazırlık Süreci
Anne adayları sezaryen ile doğum yapma kararı verdiklerinde bu cerrahi operasyona psikolojik olarak kendilerini hazır hissetmelidir. Ayrıca sezaryen öncesinde 12 saat boyunca yemek yenmemesi gerekiyor. Çünkü hemen her ameliyat gibi sezaryen de aç karnına gerçekleştirilen bir cerrahi operasyondur. Bu operasyon ile gerçekleştirilen doğum yaklaşık 45 dakika sürüyor. Ancak bebeğin durumu, pozisyonu, annenin operasyon esnasındaki sağlık durumu gibi pek çok etmene bağlı olarak sezaryen ameliyatının süresi de değişebiliyor. Dikiş uygulaması elbette sezaryende mevcut. Bu nedenle operasyon sonrasında pansuman, istirahat ve özel bir bakım zorunlu oluyor.

Sezaryen Tarihinin Belirlenmesi
Halk arasında böyle bir yaygın görüş olsa da aslında sezaryen işlemi istendiği tarihte gerçekleştirilemez. Genellikle hekimler tarafından bir tarih belirleniyor ve bu tarih bebeğin gelişimi takip edilerek kararlaştırılıyor. Sezaryen için bebeğin anne karnındaki 37. haftasını doldurmuş olması gerekir. Bebeğin gelişim durumuna bağlı olarak hekim tarafından 38. haftasını doldurması da beklenebilir. Normal doğumda ise 41. haftaya kadar beklenebilir çünkü normal doğumda sancıların başlaması ile birlikte doğum aşamasına geçilir. Bu süre sonunda sancı başlamazsa, suni sancı ile doğum gerçekleştirilir.

Sezaryen ile Doğum Yapmanın Zararları
Sezaryende gerçekleşmesi en yüksek riskler; enfeksiyon, kanama, mesane ya da barsak organlarının zarar görmesidir. Her ne kadar sezaryen operasyonlarının % 75’inde bu riskler gerçekleşmiyor olsa da % 25’lik bir oran, riskin güçlü olduğu şeklinde değerlendirilir. Sezaryen ile doğum yapmanın olası zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kanama aşırı olabilir ve buna bağlı olarak rahmin alınması gerekebilir.
  • Annenin sezaryen sonrasında bacak damarlarında ve akciğerinde pıhtı oluşması riski gerçekleşebilir.
  • Anne ile bebek arasındaki bağ sezaryen ile doğum yapıldığında hemen gerçekleşmeyebilir. Ender de olsa görülen bir durum olduğundan bebeğin sağlıklı gelişimi bu bağ oluşana dek sekteye uğrayabilir.
  • Hastanede yatış süresi uzar. Ayrıca annenin iyileşme süreci de normal doğum ile kıyaslandığında daha uzun olur. İyileşme sürecinde daha fazla ağrı yaşanır.
  • Sezaryen ile doğum yapan kadının bir sonraki hamileliğinde normal doğum yapma şansı son derece düşüktür. Gerekli tüm koşulların sağlanması ve anne adayının ciddi bir riski göze alması gerekir.
  • Annenin bir sonraki hamileliğinde plasenta rahim ağzına yerleşebilir ya da rahim duvarına yapışabilir.
  • Bebekte solunuma dair bazı problemler yaşanabilir. Çünkü normal doğumda bebek doğum kanalından geçerken akciğerindeki sudan kurtulur. Ancak sezaryende bu durum gerçekleşmez ve solunuma dair sorunlar yaşanabilir. Özellikle astım probleminin meydana gelme olasılığı mevcut.
  • Komplikasyon nedeniyle taburcu sonrasında yeniden hastaneye yatma olasılığı, normal doğuma göre daha fazladır.
  • Bebeklerde içgüdüsel emme refleksi daha düşük olur.
  • Kadınlarda rahim içi yapışıklığına bağlı olarak kısırlık oluşabilir.

Sezaryen ile Doğumun Faydaları

Elbette hekimler zorunlu olmadıkça normal doğum ile bebeğin dünyaya getirilmesi görüşünde hemfikir olabiliyor. Sezaryen uzun bir risk listesinin anne adayı tarafından göze alınmasını zorunlu kılıyor. Her ne kadar risk listesi kadar uzun olmasa da sezaryen ile doğumun faydaları yok değil. Bu yararları şu şekilde özetlemek mümkün:

  • Sezaryen ile doğum vajinanın genişlemesini engeller.
  • Karın bölgesinde ve vajinada yırtılmalar ya da çataklar oluşmaz.
  • Normal doğum korkusu ve doğum sırasındaki acı anne adaylarında ciddi kasılmalara neden olabilir ve bu kasılmalar bebeğe zarar verebilir. Sezaryen ile doğumda bu risk ortadan kalkar.

Sezaryen Doğumun Sakıncaları

Anne adaylarının büyük bölümü normal doğum esnasında yaşanan şiddetli ağrıdan korkarak sezaryenle doğum kararı alabiliyor. Ancak her anne adayı bu ameliyatın ciddi riskler barındırdığını ve bazı sakıncalarının olduğunu bilmesi gerekiyor. Sezaryenle doğum bebeğin solunum sıkıntıları yaşamasına sebebiyet verebilir. Akciğeri ile ilgili çeşitli sorunlar yaşayabileceğini bilmeniz gerekiyor. Aynı zamanda normal doğum ile yaşanan ağrılar, sezaryenle doğum sonrasında çok daha fazla ve uzun süreli olabiliyor. Normal doğumdan 24 saat sonra ayağa kalkabilen anne, sezaryenle doğumdan sonra birkaç gün istirahat etmesi gerekiyor.

Sezaryen Doğumun Hiç Faydası Yok mu?

Sezaryenle doğumun elbette faydaları da var. Örneğin bebeğin doğum esnasında yaşanabilecek risklerini ortadan kaldırabiliyor. Bebeğin normal doğumda doğum kanalına ters pozisyonda girmesi, kordon dolanması, bebeğin doğum kanalında sıkışması ve daha pek çok risk, sezaryen operasyonunda ortadan kalkıyor. Ayrıca kadında vajina genişlemesini de engelliyor. Estetik açıdan bakıldığında anne karnında çatlamalar ya da yırtılmalar meydana gelmiyor. Bu açıdan bakıldığında sezaryen doğumun da beraberinde getirdiği bir takım faydaların olduğunu söylemek mümkün olabilir.

Sezaryen Veya Normal Doğum Kararı Nasıl Verilir?

Annenin ya da bebeğin sağlık durumu ile ilgili bir sorun yaşandığında ve bu sorun normal doğumu olanaksız kıldığında hekim tarafından sezaryen ile doğum kararı verilir. Fakat günümüzde hekimler normal doğum önerisinde bulunsa da bazı sebeplerle anne adayları da sezaryenle doğum kararı alabilmektedir. Sezaryenle doğum için anne adayının cerrahi müdahaleye ya da anesteziye engel olabilecek bir sağlık sorununun olmaması gerekir.

Benzer Konular:

Sezaryen Doğum Sonrası Oluşan Ağrı

Sezaryen Doğum Kaç Kez Yapılabilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.