Sezeryan Doğum Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Yapılır?

Sezeryan Doğum Nedir?

Sezeryan doğum, normal doğumdan farklı olarak bebeğin doğal yöntemler ile değil ameliyat yolu ile anne vücudundan çıkarılmasına verilen isimdir. Uzun yıllar önce dünya genelinde normal doğum yapan kişilerin sayısı çok daha fazla iken günümüzde sezeryan olarak yapılan doğumların sayısında ciddi bir artış olduğunu söylemek mümkün. Sezeryan doğum sırasında anne adayı tamamen uyuştuğu için yapılan işlemler sırasında herhangi bir acı verici durumlar karşılaşması mümkün değildir.

Sezeryan Doğum Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Yapılır?

Ne Zaman Yapılmalıdır?

Sezeryan doğum her ne kadar büyük oranda doktor ve annenin kontrolünde olsa da bebeğin de belirli haftalar içinde olması gerekir. Eğer buna dikkat edilmeden ameliyatlar yapılırsa çeşitli sorunlar ile karşı karşıya kalma olasılığınız vardır. Bu yüzden de sezeryan olarak doğum yapmadan önce mutlaka gerekli olan kontrollerden geçmiş olmanız gerekiyor. Sıradan kişilerde doktorların tavsiye ettiği doğum zamanı 39. Hafta olarak ayarlanmıştır. 39 hafta boyunca anne karnında beklememiş olan bebeklerin doğması durumunda ise genellikle erken doğum olarak adlandırılır ve ciddi anlamda riskler taşır. Çünkü 39. haftasında doğmuş olan bebeklerde tüm organlar gerektiği kadar gelişememiştir. Bu yüzden sezeryan olarak doğum yapmak istiyorsanız önceden doktora giderek randevu tarihi almanızı tavsiye ediyoruz. Böylece sizler de herhangi bir sorun ile karşılaşmadan, tam 39. hafta içinde doğum yapabilir ve sağlıklı bir bebeğe sahip olabilirsiniz.

Hangi Durumlarda Sezeryan Doğum Yapılır?

Sezeryan doğum her ne kadar annelerin tercihine bırakılıyor olsa da zaman zaman normal doğumun tehlikeli olması durumunda, sezeryan yöntemi ile doğum yapılmasına doktorlar karar verebilir. Bu durumlardan bir tanesinde örnek vermek gerekirse, bebeğin doğum sırasında kanalda ilerlemesinin tıkanması ve annenin can sağlığını tehlikeye girmesi halinde genellikle sezeryan doğum hızlı bir şekilde uygulanmaya başlanır. Bununla beraber bebeğin göbek kordonu olarak bilinmekte olan plasentanın rahim ağzını kapatması sonucunda da aynı çözüm yolu doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Aksi takdirde normal doğum sırasında bebek kordonu bebeğin boğazına dolanarak nefessiz kalmasına sebep olabilir. Bebek ve annenin sağlığını tehlikeye atabilecek durumlar karşısında doktorlar olumsuz sonuçları engellemek için ameliyat yöntemine başvuruyorlar. Bazı anne adaylarında ise rahim ağzı bebeğin dünyaya gelebilmesi için yeteri kadar geniş değildir. Bahsetmiş olduğumuz bu durum bebek doğmadan önce anlaşılamadığı için ancak normal doğum sırasında anlaşılabilir. Eğer doğum başladıktan sonra bebek çıkamıyor ve rahim ağzı bebeğin çıkabileceği kadar genişlemiyorsa genellikle doktorlar hemen normal doğumların vazgeçerek ameliyat yöntemi ile karın bölgesini keserek bebeği bu şekilde dünyaya getirirler.

 Yanlış Bilinen Unsurlar

Sezeryan doğum yapmak ile ilgili olarak toplumda birçok yanlış bilgi yer almaktadır. Bu yanlış bilgilerden bir tanesine örnek verecek olursak, sezeryan doğum sonrasında doğan bebeklerin sağlıklı olmayacağı gibi bir söylenti bulunuyor. Her ne kadar normal doğum sezeryan doğuma göre çok daha sağlıklı olsa da sezeryan yöntemiyle doğum yapmış kişilerde de herhangi bir problem ortaya çıkmayacaktır. Fakat şu da bir gerçek ki normal doğum sırasında vajina içerisinden çıkmakta olan bebek doğal yöntemler ile bağışıklık kazanmış olur. Sezeryan doğumda ise bebek direkt olarak ameliyat yöntemiyle anne karnından çıkarıldığı için karşılaşması gereken mikroplar ile hiç karşılaşmamış olacak ve bu yüzden de dünyaya geldiği andan itibaren bağışıklık sahibi olmayacak. Fakat bahsetmiş olduğumuz bağışıklık sistemi bebeğin tüm savunma mekanizmasını oluşturmayacağı için çok da önemli bir unsur değildir. Bebek dünyaya geldikten sonra yaklaşık olarak altı ay içerisinde bağışıklık sistemi tam olarak gelişir ve dışarıdan gelen mikroplara karşı tepki göstermeye başlar.

Doğum Sonrası

Normal ve sezeryan doğum sureleri birbirinden büyük oranda farklılık göstermektedir. Normal doğum sırasında ilk kasılmalar başladığı andan itibaren ortalama olarak 3 saat içerisinde bebek dünyaya gelir. Bu üç saat içerisinde anneye herhangi bir uyuşturucu madde uygulanmayacağı için sezeryana göre biraz daha ağrılı bir süreç olduğunu belirtmek isteriz. Sezeryan doğumlarda ise operasyon başladıktan sonra herhangi bir anormal durum meydana gelmesi yaklaşık olarak 40 – 45 dakika arasında doğum işlemleri son bulacaktır. Sezeryan olarak doğum yaptıktan sonra vücuda girmiş olan ilaçların etkisi ile beraber uzun süre boyunca herhangi bir ağrı hissetmeyeceksiniz. İlaçların etkisi geçtikten sonra ise vücutta bulunan kesik ve yaralardan dolayı yaklaşık olarak 10 gün kadar ağrılı dönemler sizi bekliyor olacaktır. Bu dönemleri en az acıyla atlatmak için de doktorunuz size gerekli olan ilaçları verecektir. Vücudunuza almamız gereken ilaçları düzenli bir şekilde kullanarak karşılaşacağınız ağrılı dönemleri çok daha hızlı bir şekilde atlatabilirsiniz.

Bebeğin Hafta Hafta Gelişimi

Anne karnında bebeğin gelişme aşamaları hafta hafta olarak ilerlemektedir. Bebeğin ilk yapı taşlarından bir tanesi olan zigot hücresi anne rahmi içerisinde oluşmaya başladıktan sonra her hafta kendini geliştirerek normal bebek haline gelene kadar bölünmeye ve büyümeye devam eder. Özellikle İlk haftalarda bebeğin herhangi bir organı oluşmaz. Bunun yerine sinir dokuları ve beyin oluşmaya başlar. Daha sonra ise hayati önemler taşıyan akciğer, kalp ve karaciğer gibi önemli organlar oluşmaya başlar. Bahsetmiş olduğumuz bu gelişim süreci boyunca bebeğinizin ilk organları oluşmaya başladığı için radyasyon ve X ışını içermekte olan cihazlarda mümkün olduğu kadar uzak durmanız gerekmektedir. Çünkü bebeğin ilk oluşan hücrelerinde meydana gelebilecek olan mutasyon sonucunda çeşitli sakatlıklar ve engeller ortaya çıkabilir. Böyle durumlardan kendinizi korumanız gerekiyor. Ortaya çıkan mutasyonlardan uzak durmak için de düzenli olarak doktor kontrolünden geçmek sizin için oldukça avantajlı olacaktır. Çünkü mutasyonlar anne karnındayken anlaşılıp tedavi edilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.