Sling: Askı Ameliyatı

Askı (sling) ameliyatı ile idrar kaçırma probleminden kurtulmak mümkün!

İdrar kaçırma ameliyatlarından yalnızca biri olan askı (sling) ameliyatı, idrar tutamama problemini ortadan kaldırmayı hedefleyen cerrahi bir operasyondur. Çeşitli tedavilerin cevap vermediği vakalarda ameliyat ile tedavi yöntemlerine gerek duyulmaktadır. İdrar kaçırma probleminde de birçok alternatif yöntem mevcuttur. Bunların işe yaramadığı durumlarda ise sling adı verilen askı ameliyatı uygulamasıyla idrar kaçırma problemi ortadan kaldırılır.

İdrar kaçırma problemini ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan birçok ameliyat tedavisi bulunmaktadır. Bu ameliyat tedavilerinden biri de sling adı verilen cerrahi tekniktir. Bu operasyonda kullanılan tıbbi materyaller askı şeklinde olup mesanenin askı yardımıyla yukarı tarafa doğru konumlandırılması sağlanır. Günümüz teknolojisiyle yaygın olarak kullanılan askı ameliyatları arasında TOT adı verilen transobdurator tape askısı yer almaktadır.

Askı (sling) ameliyatları günümüz teknolojisiyle yaygın olarak uygulanan cerrahi operasyonlardır. Ancak geçmişi uzun senelere dayanmadığı için uzun vadede sağlayacağı başarısı bilinmemektedir. Bununla birlikte kısa vadede sağladığı başarı oranı oldukça yüksektir. Hasta için rahat bir yaşam kazandıran askı (sling) ameliyatı kısa dönemde büyük başarıya sahip olur. Uzun dönemdeki başarısı ise yıllar geçtikçe ortaya çıkacaktır. Sling ameliyatı hastaya lokal anestezi altında da uygulanabilen bir operasyondur. Sling ameliyatının başarı oranını arttırmak için alanında uzmanlaşmış, güvenilir, donanımlı ve tecrübeli bir cerrah seçimine özen gösterilmesi gerekmektedir. Operasyonun uygun ameliyat koşulları altında uygulanması, komplikasyon gelişmemesi adına oldukça önemli bir konudur.

Askı (Sling) Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Askı (sling) ameliyatı hamile kadınlara, devam etmekte olan idrar yolu enfeksiyonu hastalığı olan kişilere, kanı sulandıran nitelikteki ilaçları kullanmakta olan kişilere uygulanamamaktadır. Bu kişilerin uzman doktorla görüştükten sonra tedavi yöntemine karar vermesi gerekmektedir. Bu tip durumların ortadan kalkmasıyla birlikte hastaya askı (sling) ameliyatı uygulanması söz konusu olabilmektedir.

Askı (sling) ameliyatı hastaya lokal anestezinin yanı sıra genel anestezi altında da uygulanabilmektedir. Ancak yapılan çalışmalar sonucunda lokal anestezi ile uygulanan askı (sling) ameliyatı, genel anestezi ile uygulanan askı (sling) ameliyatına göre daha fazla başarı oranına sahiptir. Bu nedenle askı ameliyatlarında lokal anestezinin uygulanması önceliklidir. Ancak hastanın durumuna göre genel anestezi uygulanmasına da karar verilebilir.

Bu operasyonun çok fazla sayıda risk taşımadığı bilinmektedir. Ameliyat sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyonların bir kısmı anesteziye bağlı olarak gelişim gösterir. Bunun dışında cerrahın uyguladığı teknik ile üretranın çok gergin şekilde asılması sebebiyle idrar yapmada zorluk gelişebilir. Operasyonun ardından hastada kasık bölgesinde ağrı gelişebilir. Vajinal mesh erozyonu, idrar yapmada zorluk, cinsel ilişkide ağrı hissi, sürekli idrarın gelmiş olması hissi, mesanede hasar gibi komplikasyonların gelişmesi de olasıdır. Eğer askı ameliyatında askı malzemesi olarak uygulanan mesh, sentetik yapılı mesh ise bu durumda mesh erozyonu ortaya çıkabilmektedir. Mesh erozyonu eğer küçük bir bölgeyi hasara uğratmışsa birtakım tedavi uygulamalarıyla bu dokunun yenilenmesi sağlanabilir. Ancak hasar gören doku bölgesi büyükse bu durumda mesh askı malzemesinin bulunduğu yerden çıkarılması gerekli olmaktadır.

Askı (sling) ameliyatından sonra kasık bölgesinde, karnın alt kısmında, üretrada ağrı hissi duyulabilir. Bu ağrılar yaklaşık 2 hafta kadar sürebilmektedir. Bu sürenin sonunda ağrılar azalarak ortadan kalkar. Gerekli görüldüğü takdirde ağrı kesici alınması mümkün olmaktadır. Ancak ağrı kesici almadan önce doktora danışarak bu konuyu netleştirmekte fayda vardır. İyileşme sürecinde yaklaşık ilk 15 gün vajinal kanama olması beklenen bir durumdur.

Operasyondan sonra aşırı kanama, ateş, ilaç alınmasına rağmen geçmeyen şiddetli ağrılar, dikiş bölgesinde iltihap, mide bulantısı, kusma, sersemlik gibi belirtiler görüldüğü takdirde vakit kaybetmeden mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

1 Yorum

  • zeynep B. dedi ki:

    açelya hanım sizi tebrik ederim gercekten çok güzel paylaşımlar da bulunuyorsunuz genc lerde belki olmayabilir ama yaşlılarda bu var sling yontemiyler rahat a erecegiz 😀

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.