Spiral Nedir Ve Yan Etkileri Nelerdir?

Spiral Taktırma

Spiral taktırma işlemi tüp bağlatmaktan sonra gelen bir diğer kadın doğum kontrol yöntemidir. Tüp bağlatmanın aksine %100 başarı oranı yoktur. T şeklindeki RİA denen alet rahimden içeri sokulur. Bu parçanın sperm öldürücü özelliği vardır. Böylece yumurta hücresiyle döllenmek için gelen sperm hücreleri ölür. %98 oranına varan korunma başarısı vardır.

Spiral Nedir Ve Yan Etkileri Nelerdir?

Spiral takılması, bir diğer adıyla RİA takılması kadınlarda rahme takılan T şeklindeki RİA sayesinde gebelikten korunma yollarından birisidir. Rahim içine yerleştirilen T biçiminde plastik bir parça olarak tanımlanabilir. Her çift çocuk sahibi olmak istemeyebilir. Bunun yanı sıra da yeterli çocuğa sahip olduklarını düşünüp işlerini sağlama almak isteyebilirler. Bu gibi durumlar bir araya gelince prezervatif kullanımı, doğum kontrol hapları, ameliyat kısırlaştırmaları ve hormon iğneleri gibi ürünler ile uğraşmak istemeyen çiftler bu yola başvurmaktadır. RİA takılması zor bir işlem değildir. Genellikle adetin 3. günü yerleştirilir. Doğum veya kürtaj sonrası hemen de takılabilir. Spiral yerleştirilmeden yarım saat önce ağrı kesici alınır. Diğer operasyonlarda olduğu gibi aç kalma gibi önlemler alınmaz. Çünkü spiral yerleştirme işleminde anestezi uygulanmaz. Antibiyotik kullanılmasının da bir sakıncası olmaz. Jinekolojik muayenede olduğu gibi spekulum takılarak serviks yani rahim ağzı görünür hale getirilir ve antiseptik solüsyon ile silinerek temizlik yapılır. Serviks tek dişli adı verilen bir alet ile tutularak çekilir ve uterus düz pozisyona gelir. Daha sonra histerometri adı verilen bir alet rahim ağzından rahim içine itilerek rahmin boyu ölçülür. Rahim küçük ise küçük boy RIA uygulanır. Yerinde olup olmadığını kontrol etmek için ultrasonografi  ile takıldıktan sonra kontrol edilmelidir. Takılma işlemininde gebeliği engelleme işlemi şöyle gerçekleşir: vücut spirali yabancı bir madde olarak algılıyor. Bölgede iltihabi reaksiyon oluşturuyor. Bu tepki spermleri etkisiz hale getiriyor. Döllenme gerçekleşmişse de yumurtanın rahim duvarına tutunmasını engeller. Bu yöntem  %98 etkilidir. Uzun süre gebelikten korur.  Bakırlı olanlar 10 yıl korur. Bir kere uygulanınca gebelikten korunmak için başka bir şey gerektirmez. Çıkartıldığında hemen gebe kalınabilir. Cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmaz. Hiçbir ilaçla etkileşimi yoktur. Spiral çeşitleri kendi içinde 3 farklı alana ayrılır. Bunlar; spiraller, bakırlı spiraller ve hormon salgılayan spirallerdir. Saf spiraller herhangi bir şekilde metal veya hormon ürünü içermemektedir. Bakır alerjisi olan kişilerde bakırlı spiraller uygulanmamalıdır. Hormonlu spiraller özellikle ilerleyen kadın yaşında, fazla kanama görülen hastalarda veya bakırlı spirallere karşı alerjik durumlarda tercih edilecektir. Bakırlı spiraller takıldığı ilk aydan itibaren özellikle ilk 2-3 ay ara kanamalara, adet miktarında ve gününde artışa yol açmaktadır. Yine pelvik bölgede kramplar, baş ağrıları ek faktörler olabilir. Genellikle üçüncü aydan itibaren bu semptomlar geriler.

Hormonlu spiraller de kanama miktarı özellikle altıncı aydan itibaren belirgin olarak azalır, hormonun içeriğine bağlı olarak göğüs hassasiyeti, vücutta ödem ve baş ağrılarına neden olabilir. Bütün spirallerde özellikle ilk 3 ay bu yan etkiler daha yoğun görülür. Dördüncü aydan itibaren vücut daha rahat adapte olacaktır. Spiral, enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Spiral kullanan kişide kanama görülmüşse enfeksiyon oluşmuş olabilir. Spiral takıldıktan bir ay sonra tekrar jinelologunuza başvurarak, varsa kanama, kasık ağrısı gibi şikayetlerizi anlatmanız gerekir. Jinekolog bir muayene ve gerek görürse ültrason yaparak, spiralin rahim içinde olup olmadığını kontrol eder.Hemen tüm spiraller 5 yılın sonunda çıkarılmamalıdır.Bundan sonra gebelikten koruma başarısı düşer,enfeksiyon riski artar.Çıkarılması da takılması gibi basit ve anestezi gerektirmeyen bir işlemdir.Eski spiral çıkarıldıktan sonra aynı anda yeniside takılabilir.Hiçbir sakıncası yoktur.Böylece kadının gebelikten korunmasında süreklilik sağlanmış olur. Spirali taktıran kadınlar 1 ay sonra jinekologa kontrole gitmeli, spiralini 5 yıl sonra çıkarttırmalı yada yenisi ile değiştirmelidir. Spiral, daha önce doğum yapmamış kadınlar için uygun değildir. Genel olarak spiral taktırmanın yan etkilerini özetleyecek olursak: Bakırlı spiraller takıldıktan sonra, adet kanaması yaklaşık % 55 oranda artar. Ayrıca, kanama süresi birkaç gün uzar. Uzun süre spiral kullanan hastalarda, zaman zaman demir ve hemoglobin düzeyi kontrol edilmelidir. Bu yüzden spiral taktırdıktan sonra sık hastane kontrollerine gitmek oldukça önemlidir. Progesteron salgılayan spirallerde ise, kanamanın azalması ile sivilceler ve tüylenme görülebilir. Bu tüylenmeler ve sivilceler tamamen hormonal düzeylerdeki değişikliklerden kaynaklıdır. Bazı hastalar vaginal akıntıdan şikayetçi olabilir. Bu durumda bir enfeksiyon olup olmadığı araştırılarak, spirali çıkarmadan uygun tedaviyi yapmak gerekir. Bunun için fazla akıntı görüldüğü zaman doktora gitmek gereklidir. Uzun süre spiral kullananlarda, rahim ve rahim ağzı kanserlerinde azalma görüldüğü saptanmıştır. Muhtemelen bunun nedeni, hücresel tepkileri etkileyen birtakım biyokimyasal düzenlemelerdir. Spirale bağlı enfeksiyon, genellikle iyi takılma tekniği uygulanmayan hastalarda ve daha çok ilk 3-4 ay içerisinde görülen bir durumdur. Bu nedenle, spiral takılmadan 1 saat kadar önce koruyucu antibiyotik kullanımı uygun olabilir. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklar yönünden düşük risk grubundaki kadınlarda, bunun fazla bir yararı yoktur. Spiralin genel sorunu olarak bilinen adet dönemi harici kanama ve lekelenme problemi ve dış gebelik sorunu kişiyi rahatsız edebilmektedir. Bu gibi durumlarda bir uzman tarafından muayene edilmeli, gerekirse spiral çıkarılmalı hatta yerine yenisi takılması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.